Transició energètica

El Port de Barcelona ha iniciat el procés de transició a un model energètic basat en tres eixos: les energies renovables, l'emmagatzematge d'energia i una xarxa elèctrica intel·ligent. Aquesta transició, juntament amb la promoció de nous combustibles "nets", serà clau per avançar en la descarbonització.

Pla de transició energètica (PTE)

Per aprofitar al màxim aquest punt d'inflexió, el Port de Barcelona s'imposa la redacció d'un Pla de transició energètica que permeti implementar els nous models de negoci, tecnologies i inversions de manera ordenada. A més, vol assegurar la millora de la competitivitat de tota la Comunitat Portuària, així com de la societat.

L'elaboració del Pla de transició energètica (PTE) constitueix una palanca principal per a la descarbonització del Port. Aquest pla té com a ambició definir la nova estratègia energètica del Port desenvolupant els punts següents:

  • Full de ruta
  • El balanç energètic present i futur del Port
  • Principis i criteris de distribució i l'ús de l'energia al Port
  • Model de negoci i governança
  • Establir un rigorós sistema de seguiment del pla

 

Imatge
PTE

Per aconseguir les conclusions necessàries per desenvolupar aquesta nova estratègia que marca el Pla de transició energètica, es durà a terme un meticulós procés d'estudi del sistema portuari:

  1. Anàlisi de la normativa d'aplicació
  2. Infraestructures i instal·lacions per a la transició energètica
  3. Fonts d'emissió de GEI.
  4. Consums energètics al Port
  5. Planificació d'espais disponibles

Les àrees d'actuació principals que desenvoluparà el PTE seran:

92%
Cobertura energètica
Potencial de cobertura dels sistemes, xifra que representa un consum del 100%.
708 MWh
Producció
Potencial de generació anual d'energia fotovoltaica dels sistemes instal·lats.

El moll de Pescadors, projecte pilot d'illa energètica

Un dels primers pilots de consum compartit d'energia s'han posat en marxa al moll de Pescadors, amb la col·laboració de la Confraria de Pescadors de Barcelona i dins el projecte europeu Creators (CREATing cOmmunity eneRgy Systems).

Consisteix en la instal·lació de tres sistemes integrats solars fotovoltaics, a les cobertes d'edificis del moll, per generar i compartir energia. L'objectiu és convertir aquesta zona en una illa energètica amb zero emissions.