La lectura ens porta a bon port

10 dies per gaudir dels llibres al moll de Bosch i Alsina

Del 8 al 17 de setembre de 2023 al moll de Bosch i Alsina de Barcelona té lloc la Setmana del Llibre en Català, un esdeveniment cultural de primer ordre a Catalunya. La Setmana és el festival del llibre en català, el punt de trobada més important del sector editorial amb els lectors. És, també, una cita a l'agenda cultural del país amb una gran programació, que inclou la presentació de novetats editorials de tardor.

Un dels públics amb més visibilitat és el familiar, ja que grans i petits poden descobrir les novetats de llibres per a totes les edats. Així com gaudir de tot un seguit de tallers amb el Port de Barcelona com a protagonista, on els més petits poden pintar vaixells, cares de pirates o jugar amb les paraules del poeta Joan Salvat-Papasseit.

Activitats com aquestes són una bona contribució cultural i educativa per apropar el Port de Barcelona als ciutadans i donar-lo a conèixer.

  • Imatge
    setmana.jpg
    Caption
    © Fotografia Manuel Medir / La Setmana

Piano al Port

El prestigiós Concurs Internacional de Música Maria Canals, que se celebra cada any a Barcelona, té com a finalitat principal donar suport als joves intèrprets de tot el món que es vulguin dedicar professionalment a la pràctica musical. 

L'activitat més exitosa de l'OFF Concurs, per la seva visibilitat durant el període del certamen i també durant la resta de l'any, és el Maria Canals porta cua, que consisteix a posar a disposició de la ciutadania pianos de cua en espais públics i equipaments culturals perquè els puguin tocar tant persones que ja tenen coneixements d'aquest instrument musical, com persones que mai han tingut l'oportunitat de fer-ho. 

El dia 11 de març de 2023, el Port Vell del Port de Barcelona va sumar-se a aquest projecte i durant tot el dia es va omplir de música i animació el Portal de la Pau.

  • Imatge
    piano_al_port.jpg
    Caption
    © Fotografia Oliver Adell

Port Vell: la transformació de port industrial a port històric

El Museu Marítim de Barcelona va organitzar, entre el 17 de novembre i el 2 de desembre de 2022, quatre taules rodones amb testimonis de l'evolució del Port Vell sota el títol Port Vell: la transformació de port industrial a port històric

Al final dels anys 80 i principis dels 90 es va definir la partició conceptual del Port de Barcelona en tres ports: el de ciutat, el comercial i el logístic, donant pas així a la creació del Port Vell i la ZAL (la plataforma logística del Port de Barcelona). La transformació de part del port industrial en port ciutadà va ser una de les primeres del món.

En les diferents sessions es va dialogar amb persones claus d’aquesta transformació, on es va posar en relleu la complexitat de l’execució del projecte que ha comportat. una transformació de la fisonomia del Port i la Ciutat i ha contribuït a canviar la visió i relació dels ciutadans amb el Mar.

  • port-vell_v1.jpg
  • port-vell_v2.jpg
  • port-vell_v3.jpg
  • port-vell_v4.jpg

Conferència 250 aniversari de la torre del Rellotge

El dia 3 de novembre de 2022, en el marc del cicle de conferències del Fòrum de Patrimoni Industrial, l’enginyer Xavier Auroux Poblador va presentar la conferència 250 aniversari de la Torre del Rellotge, fruit del treball de col·laboració amb el Departament de Patrimoni Cultural del Port de Barcelona.

La comunicació posa en relleu el valor patrimonial d’aquest edifici singular, un dels més importants del patrimoni portuari, que en els seus origines va ser un far, inaugurat l’any 1772 i, que amb el pas del temps i el desenvolupament territorial del Port de Barcelona, va perdre el seu sentit com a senyal marítim i es va transformar en la coneguda Torre del Rellotge, símbol del barri de la Barceloneta, en instal·lar en lloc de la llanterna, un rellotge de 4 esferes.

La conferència, també, s’endinsa en la història de la fabricació de rellotges de torres i edificis.

  • videoact_torre.jpg
    Caption
    Vídeo de la conferència "250 aniversari de la Torre del Rellotge del Port de Barcelona".
  • Imatge
    conferencia250.jpg
    Caption
    Imatge extreta de la conferència.

Pescador per un dia

Per commemorar la festivitat de la Mare de Déu del Carme i la Diada dels Pescadors, el 16 de juliol, el Port de Barcelona en col·laboració amb el Museu Marítim de Barcelona (MMB), van organitzar una activitat per afavorir el món de la pesca, fent visible el patrimoni i la tradició pesquera de la Ciutat.

Els visitants van poder gaudir d’una jornada de pesca on el protagonista és un pescador del Port de Barcelona a través d’un muntatge de realitat virtual de 360° i d’una visita guiada a l’exposició Jo, de petita, anava sempre al moll. L'experiència es va complementar amb una visita guiada a l'exposició de la mà de les comissàries, membres de l'Associació Cap a Mar, entitat nascuda de famílies pescadores de la Barceloneta.

L’activitat s’ha dut a terme en el marc del projecte cultural del Port de Barcelona que té com a finalitat reforçar la seva relació amb la ciutat.

  • Imatge
    pescador01.jpg
    Caption
    © Fotografia Port de Barcelona.
  • Imatge
    pescador02.jpg
    Caption
    © Fotografia Port de Barcelona.

Torre del Rellotge

De Llanterna a Torre del Rellotge

Vers el 1477 començà la construcció de la infraestructura portuària de Barcelona. Durant tres segles, el port anava avançant amb diverses construccions, fins que l'any 1772, amb el creixement del trànsit marítim de l'època, es van ampliar els límits portuaris i a l'extrem del braç de ponent del dic, avui moll de Pescadors, es va construir aquesta torre com a far.

Al principi del segle XX, la constant evolució de la infraestructura portuària va fer que la llanterna de 1772 perdés el seu sentit de senyalitzar l'entrada del port fins al punt que es va proposar la seva desaparició. Finalment, l’any 1912, es va substituir la càmera del far per un gran rellotge de quatre esferes, convertint-se amb el que avui es coneix popularment com a Torre del Rellotge.

Durant el 2022, se celebra el 250 aniversari d’aquest edifici singular amb diverses activitats i actuacions, entre elles, la restauració del rellotge antic de la torre.

  • Imatge
    torre.jpg
    Caption
    © Fotografia Port de Barcelona.
  • torre_video.jpg

Conferència Far del Llobregat

La conferència El far del Llobregat: un edifici amb història s’emmarca dins del cicle de conferències del Fòrum de Patrimoni Industrial. 

El dia 30 de novembre de 2020, Mònica Gutiérrez, responsable del Departament de Patrimoni Cultural del Port de Barcelona, va participar presentant la comunicació sobre un dels edificis més emblemàtics, el Far del Llobregat. Far que combina el vessant tècnic amb el sociocultural.

Els fars, amb una gran diversitat de formes arquitectòniques, han fet de guies senyalitzant el camí a tota classe d'embarcacions i s'han convertit en un dels baluards de la navegació i el comerç marítim des dels seus inicis. 

La comunicació té com a objectiu conscienciar a la població sobre la importància dels edificis patrimonials del Port de Barcelona, poc coneguts i és una activitat que forma part del projecte cultural Port i Ciutat.

  • conferencia_far.jpg

Why?

El mes de novembre de 2020, el Port de Barcelona va organitzar una activitat per commemorar el Dia Universal dels Drets dels Infants. Aquesta activitat va comptar amb la complicitat de l'artista Carme Solé Vendrell, creadora del projecte Why? i la col·laboració del Museu Marítim de Barcelona.

Why? és un projecte que amb gran emotivitat apel·la directament a la consciència del públic vers la situació d’injustícia que pateixen molts infants arreu del món i que reivindica, a partir del dibuix artístic, que siguin respectats els seus drets. Aquest projecte ha tingut una gran acollida.

D'aquesta activitat creativa conjunta va néixer el Mural pels drets dels infants, on van participar nens i nenes d’entre 3 i 12 anys que van aportar els seus dibuixos i la mateixa artista fent la seva interpretació plàstica en directe a l'exterior del WTCB.

El Mural s’ha penjat a la façana del Museu Marítim de Barcelona on llueix visible per a tots els vianants.

Article a La Vanguardia

  • videowhy_01.jpg
  • videowhy_02.jpg
  • Imatge
    why01.jpg
    Caption
    © Fotografia Leo Espluga.
  • Imatge
    why02.jpg
    Caption
    © Fotografia Leo Espluga.
  • Imatge
    why03.jpg
    Caption
    © Fotografia Leo Espluga.
  • Imatge
    sponsorswhy.jpg

Dia Internacional del Patrimoni Mundial Cultural i Natural 2020

El 16 de novembre del 1972, es firmava a París la Convenció sobre la Protecció del Patrimoni Mundial, Cultural i Natural, que sostenia les bases per desenvolupar la declaració dels béns patrimonials mundials amb protecció. 

Des del Port de Barcelona, existeix la voluntat d'unir esforços per posar en valor el patrimoni i la cultura marítima. El Departament de Patrimoni Cultural és el responsable de gestionar el conjunt patrimonial de béns mobles de l’Autoritat Portuària de Barcelona i les col·leccions en cessió i s’encarrega de la seva divulgació.

Per commemorar aquest dia tan especial, el Dia Internacional del Patrimoni, volem presentar-vos un vídeo on podreu conèixer millor els objectius del departament i us expliquem el procés de restauració d’una pintura significativa de la col·lecció: Pescadors treballant a la llum de la lluna, de Segundo Matilla, de l'any 1900. L'obra va ser restaurada el 2013 al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya.

  • video_diapatrimoni.jpg

Far del Llobregat

Història del far del Llobregat

Amb motiu de la celebració del primer Dia Mundial de les Ajudes a la Navegació, el Port de Barcelona va inaugurar l'exposició permanent que hi ha al renovat Far del Llobregat i es va iniciar un cicle de visites dirigides als treballadors del Port de Barcelona, membres de la Comunitat Portuària i veïns i veïnes dels barris de l'entorn. Conscients de la dimensió social d'aquest Far, s'ha realitzat un vídeo sobre la seva història viscuda.

El far del Llobregat, conegut popularment com la Farola, el va projectar l'enginyer Simó Ferrer i es va encendre per primera vegada l'1 de març de l'any 1852. 

L'edifici és l'original ampliat en una planta. De tipologia única, va tenir com a predecessora una antiga torre. És lleugerament troncopiramidal de secció quadrada. Tot el conjunt descansa sobre una gran base de 6,40 m d'alçada, característica que confereix a aquest far un indubtable valor arquitectònic.

  • Imatge
    far_hist01.jpg
    Caption
    Plànol del llibre: SÁNCHEZ, MA (1993), Faros españoles del Mediterráneo, Madrid, Ministerio de Obras Públicas y Transportes. Dirección General de Costas.
  • Imatge
    far02_g.jpg
    Caption
    © Fotografia Port de Barcelona.
  • Imatge
    far04_g.jpg
    Caption
    © Fotografia Port de Barcelona.
  • Imatge
    far05_p.jpg
    Caption
    © Fotografia Port de Barcelona.
  • video_far.jpg

Conferència de Patrimoni Cultural del Port de Barcelona

En el marc de les jornades que realitza l'Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i de l'Arqueologia Industrial de Catalunya (AMCTAIC), ha tingut lloc les XI Jornades, sota el títol Patrimoni portuari i de les indústries vinculades als ports

La responsable del Departament de Patrimoni Cultural del Port de Barcelona, Mònica Gutiérrez, ha pronunciat una comunicació sobre la importància del patrimoni cultural marítim com a testimoni de la història i ha evidenciat el compromís del Port de Barcelona per impulsar la seva difusió dins del marc del projecte cultural port i ciutat que s'està portant a terme. 

La Jornada s'ha celebrat al Museu del Port de Tarragona, del 21 al 23 de novembre de 2019 i ha comptat amb l'assistència de públic vinculat a l'àmbit marítim i portuari i la representació d'autoritats de l'AMCTAIC, de la Generalitat de Catalunya i dels ports de Tarragona i Barcelona, entre d'altres.

  • Imatge
    © Fotografia Port de Tarragona.
    Caption
    © Fotografia Port de Tarragona.
  • Imatge
    © Fotografia Port de Tarragona.
    Caption
    © Fotografia Port de Tarragona.
  • Imatge
    © Fotografia Port de Tarragona.
    Caption
    © Fotografia Port de Tarragona.
  • Imatge
    © Fotografia Port de Tarragona.
    Caption
    © Fotografia Port de Tarragona.
  • Imatge
    © Fotografia Port de Tarragona.
    Caption
    © Fotografia Port de Tarragona.
  • Imatge
    © Fotografia Port de Tarragona.
    Caption
    © Fotografia Port de Tarragona.