Innovació

La creació d'un ecosistema per a la innovació a l'entorn logístic portuari és un dels grans objectius del Pla estratègic per als propers cinc anys del Port de Barcelona.

Imatge
smart port

El model Smart Port

El Port de Barcelona avança cap a un port intel·ligent, on la tecnologia automatitza processos i connecta els diversos actors de la cadena logística i combina mobilitat, medi ambient, economia, logística, governança i el factor social.

La innovació és estratègica

Tot i ser un sector molt tradicional amb dificultats per establir un canvi de mentalitat, els ports ja no poden competir únicament en infraestructura, ja que el marge per diferenciar-se en aquest punt és escàs.

La infraestructura s'està convertint, cada cop més, en una commodity. Per diferenciar-se, per ser competitiu, cal construir una capa de serveis, una capa d'innovació, una capa de valor afegit.

El Port de Barcelona, tal com exposa el seu IV Pla estratègic, va prendre la decisió de posicionar-se com un port innovador. Des de fa uns anys treballa en diverses iniciatives a la recerca d'aquesta diferenciació, a fi de crear valor afegit no només per a la Comunitat Portuària i els seus clients, sinó també per a tota la societat.

El Port, al seu Pla d'innovació, defineix la innovació com la conversió de noves idees en valor per a la Comunitat Portuària, els seus clients i la societat.

Basant-se en un model d'innovació propi definit a partir del concepte de Smart Port, el Pla d'innovació 2021-2024 del Port de Barcelona marca les línies d'actuació que representaran el seu full de ruta dels propers anys:

  1. Crear unes estructures de gestió de la innovació adequades
  2. Establir acords i aliances amb el seu entorn innovador
  3. Crear un ecosistema innovador orientat a l' economia blava
  4. Difondre la innovació

A través d'aquestes quatre accions, el Port de Barcelona té com a objectiu:

  • Reforçar el seu paper com a motor de recuperació econòmica
  • Impulsar la innovació i la digitalització de l'ecosistema logisticoportuari
  • Afavorir les sinergies amb la ciutat

 

Hub d'innovació

El Port de Barcelona, al Pla d'innovació, ha assumit el paper de cohesionar tot l'ecosistema que l'envolta, i potenciar la innovació orientada a l'economia blava. A més de treballar en diversos acords i aliances, el Port està immers en la creació d'un districte d'innovació vinculat a l'economia blava.

Aquest districte tecnològic inclou el desenvolupament d'una xarxa de centres d'innovació, entre els quals destaquen el Pier01 i el futur Blue Tech Port. Així, el Port de Barcelona es posiciona com una àrea de proves per a prototips i nous desenvolupaments, i es consolida com a espai de formació i creació de talent.

Gestionar la innovació

El Port de Barcelona va canviar el 2021 l'estructura interna de gestió per remarcar el caràcter estratègic i transversal de la innovació. Es va crear la Subdirecció d'Innovació i Estratègia de Negoci, amb dependència doble de Presidència i Direcció, així com el Departament d'Innovació.

També s'han definit estructures participatives, tant dins de la mateixa autoritat portuària com a l'àmbit de tota la Comunitat Portuària amb les eines següents:

  • Un comitè digital
  • Una comissió tècnica d'R+D+I de caràcter intern
  • El Grup de Treball d'Estratègia i Innovació del Consell Rector de la Comunitat Portuària d'àmbit extern

Però la innovació requereix agilitat, cosa que no és senzilla d'aconseguir en una administració pública com és l'autoritat portuària. Per això, el Port de Barcelona està en procés de crear la Fundació BCN Port Innovation, una fundació privada que té com a objectiu accelerar els processos d'innovació a la Comunitat Portuària.

Innovació oberta

La col·laboració amb altres ports també és clau per al desenvolupament d'innovació oberta, mitjançant iniciatives en què el Port de Barcelona adopta un paper essencial: