Formació i ocupació

El Port de Barcelona té com a objectiu potenciar l'ocupació de les persones del seu entorn més immediat, facilitar la creació de noves empreses i desenvolupar un ecosistema d'innovació sectorial que atregui el talent. Per això, en col·laboració amb la Comunitat Portuària i agents formatius, impulsa una formació adaptada i de qualitat en l'àmbit portuari i promou l'anomenada economia blava.

500
Organitzacions
Les empreses i institucions que treballen i formen part de la Comunitat Portuària són públiques i privades.
40.000
Persones que treballen al Port
És l'objectiu de sostenibilitat social que fixa el IV Pla estratègic per al 2025.

Focus fixat en les oportunitats

El Port de Barcelona necessita perfils professionals tradicionals i emergents, en àmbits tan diversos com el logístic i el comerç internacional; la nàutica, tant esportiva com de manteniment i reparació, i també de l'àmbit tecnològic. Les perspectives de futur d'aquest ecosistema d'empreses tenen un gran potencial.

L'activitat logística representa el 13% del total de l'economia catalana, cosa que certifica el seu potencial com a motor d'ocupació.

Fomentar la formació, l'ocupació i la igualtat

El sector logístic és un dels generadors de llocs de treball més importants en les economies occidentals i s'hauria de convertir en un dels motors d'ocupació a Catalunya. És un sector en transformació; per això, el Port de Barcelona hi vol garantir una formació adequada i de qualitat.

A més, el Port vol incidir en altres activitats en què tingui un lideratge efectiu, com ara la reparació nàutica, o potencial, com la pesca i el lleure marítim. És a dir, impulsar el seu lideratge en l'anomenada economia blava.

La planificació estratègica del Port en matèria de formació i ocupació està relacionada amb quatre dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides: ODS: 4, 5, 8 i 11.

Grup de Treball de Formació i Ocupació

Aquí hi ha representades organitzacions sectorials, empresarials, educatives i sindicals, que treballen per donar a conèixer les oportunitats laborals del Port de Barcelona i per formar els professionals que necessita el conjunt d'empreses de la Comunitat Portuària.

El Grup promou una formació de qualitat alineada amb les necessitats presents i futures del sector portuari, d'acord amb les línies d'actuació següents:

  1. Captació de talent per al sector
  2. Formació inicial, contínua i ocupacional orientada a la demanda de la Comunitat Portuària
  3. Facilitar la connexió entre les organitzacions de la Comunitat Portuària amb el mercat laboral
  4. Internacionalització

Entre les iniciatives del Grup de Treball de Formació i Ocupació destaquen:

  • Forma't al Port
  • Acreditació de competències
  • Descobreix el Port: stage de professors a empreses, alumnes d'FP dual i en pràctiques, persones orientadores d'institucions educatives o serveis d'ocupació.
  • Connexió Comunitat Portuària i mercat laboral: sector terminals Químiques-Granels; sector Transport
  • Saló d'Ocupació: market place, taules rodones d'ocupació
Fomentar la formació, l'ocupació i la igualtat
Caption
Fomentar la formació, l'ocupació i la igualtat - IV Pla Estratègic del Port de Barcelona

Actuacions per afavorir l'ocupabilitat

Exemples d'iniciatives i projectes desenvolupats o en marxa per avançar en l'ocupabilitat i la formació a l'entorn del Port de Barcelona.

Referent en la intermodalitat: l'Escola Europea

El Port de Barcelona és soci fundador de l'Escola Europea - Intermodal Transport (EEIT), un centre de formació, referent en el transport i la logística intermodal. L'Escola promou la logística sostenible a Europa mitjançant cursos innovadors amb una estreta combinació teòrica i pràctica.

La innovació, clau per atreure talent

Barcelona i el Port són referents europeus en innovació, amb iniciatives com ara Pier01, PortInnova, Blue Tech Port, Port Challenge Barcelona, OpenPort, PierNext o Smart Ports.

Però cal una connexió millor entre el món acadèmic i portuari, i més cooperació entre entitats i països. Per avançar en aquesta direcció, per al 2025 el Port de Barcelona s'ha fixat la meta de consolidar la celebració del Congrés Smart Ports a Barcelona com a esdeveniment líder continental.

Centre integrat

L'objectiu és atreure noves empreses de base tecnològica, centres de recerca i estudiants i professionals de Barcelona i d'arreu del món. Per aconseguir-ho, el IV Pla estratègic proposa la creació d'un nou centre integrat d'innovació, coneixement i formació sobre logística, economia blava i nàutica a l'entorn de la Nova Bocana del Port.

Imatge
smart-ports_piers-of-the-future

Més cooperació i més aliances

El Port de Barcelona participa en les principals organitzacions sectorials del sector logístic i portuari, tant d'àmbit internacional com estatal i local. Per incidir en els escenaris futurs, intenta continuar tenint un paper rellevant i presència en aquestes organitzacions.

El Pla estratègic (2021-2025) determina que per assolir aquestes metes a curt termini ha de reforçar la seva presència en aquestes iniciatives globals:

El Port de Barcelona també es fixa com a meta obtenir una posició de lideratge al World Ports Climate Action Program (WPCAP).