America's Cup Barcelona 2024

  • La Louis Vuitton 37th America's Cup de Vela se celebrarà a Barcelona el 2024 i ja ha començat a transformar la façana del Port Vell. L'esdeveniment significarà un gran impacte econòmic, a més d'una enorme difusió de la marca Barcelona, ​​Catalunya i del Port.
  • Però, sobretot, deixarà a la ciutat i al Port un llegat "blau" punter que uneix tecnologia i sostenibilitat.

Què és l'America's Cup?

Primer uns jocs olímpics. Després un mundial de futbol. I el tercer esdeveniment esportiu global amb més impacte és l'America's Cup. I el 2024 serà a Barcelona.

L'esdeveniment d'obertura de la Louis Vuitton 37th America's Cup se celebrarà el 22 d'agost del 2024. Li seguiran la prova preliminar final i la Louis Vuitton Cup, que conduiran fins a la Louis Vuitton America's Cup, que començarà el 12 d'octubre del 2024. Des del passat juny de 2023 tots els equips ja tenen la base instal·lada a Barcelona i estan entrenant a les aigües que acolliran la prova.

L'actual defensor de l'America's Cup és l'Emirates Team New Zealand que, com a posseïdor actual de la Copa, és l'encarregat d'escollir la seu i organitzar la Louis Vuitton 37th America's Cup.

Els equips "reptadors" (challengers) són el britànic Ineos Britannia, el suís Alinghi Red Bull Racing, l'italià Luna Rossa Pirelli Prada Team, el nord-americà NYYC American Magic i el francès Orient Express Racing Team.

La America's Cup en xifres

L'impacte positiu d'organitzar la Louis Vuitton 37th America's Cup a Barcelona

Una America's Cup sostenible

Una de les premisses del Port de Barcelona per acollir la Louis Vuitton 37th America's Cup de vela va ser que totes les actuacions i l'impacte de l'operativa dels equips fossin tan sostenibles com fos possible. Així, s'ha utilitzat una eina concreta, Guideline, que marca els requisits que els equips han hagut de seguir a les bases:

. Anàlisi de la seva petjada de carboni per compensar les emissions de CO2
. Instal·lació de plaques solars en almenys el 20% de la superfície de les cobertes de les bases
. Reutilització de tots els materials possibles usats en anteriors edicions de la America's Cup
. Tractament d'aigües i separació d'olis
. Especificacions de construcció bioclimàtica

Hydrogen project

Un dels impactes tecnològics de la Louis Vuitton 37th America's Cup està directament relacionat amb el Chase Zero, el vaixell auxiliar de la competició propulsat amb hidrogen. El Port de Barcelona va posar en marxa un punt de subministrament d'hidrogen al moll de les Drassanes - moll de Barcelona per donar-li servei. La instal·lació ha estat el primer pas en el camí d'impulsar els e-sports de la nàutica i el servei a velers que usin aquest combustible alternatiu.

La instal·lació que es va projectar va constar dels elements següents:

  • Plataforma d'emmagatzematge d'hidrogen: vehicle semiremolc, amb bombones de pressió (200 bar) per a l'emmagatzematge d'hidrogen. El volum total d'emmagatzematge és de 27.000 litres.
  • Proveïdor d´hidrogen: format per un dispensador d'hidrogen amb mànega, amb sistema de control integrat.

Durant la celebració de Louis Vuitton 37th America's Cup, es tornarà a instal·lar un punt de subministrament d'hidrogen que donarà servei a 10 embarcacions (una per equip, més quatre de l'organització).

El Port de Barcelona ja participa activament en diverses iniciatives per impulsar l'ús de l'hidrogen com a combustible verd. A nivell global, forma part de dues taules de treball de la World Ports Climate Action Program sobre Onshore Power Supply (OPS) i nous combustibles de propulsió zero emissions. 

A nivell estatal, és membre de la Iniciativa Tecnológica Prioritaria del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats i, per últim, participa a la Taula de l’Hidrogen de Catalunya juntament amb més de 150 empreses i organitzacions.

Imatge
Presentación del acuerdo entre la Copa América, la Generalitat de Catalunya y el Port para impulsar el uso del hidrógeno como combustible sostenible para la navegación, ante la presencia del Chase Zero.
Caption
Presentació de l'acord entre l'America's Cup, la Generalitat de Catalunya i el Port per impulsar l'ús de l'hidrogen com a combustible sostenible per a la navegació, davant de la presència del Chase Zero (Emirates Team New Zealand).
Situació de les bases dels equips participants a l'America's Cup i de les àrees per a espectadors