Tematització de la Nova Bocana

Amb la construcció de la Marina Vela i del conjunt de l'àrea de la Nova Bocana es va plantejar la possibilitat d'un tractament especial dels nous espais públics generats. La idea és incloure-hi continguts que contribueixin a rememorar i divulgar la història del lloc.

El projecte

El Projecte de tematització de la Nova Bocana pretén incorporar als nous espais una aproximació històrica i cultural al port. Hi ha diversos elements que contribueixen a donar a conèixer el passat portuari, tant l'evolució de les infraestructures i del treball als molls com el vessant social i d'aprofitament popular dels espais.

Es materialitza mitjançant l'exposició d'elements i imatges històriques que permeten evocar el passat en el marc d'una arquitectura i un urbanisme contemporanis a tres espais divulgatius: el nou passeig del Trencaones, la plaça de la Rosa dels Vents i la rambla de la Marina.

L’obertura d’aquests nous espais, que fan possible que la ciutat de Barcelona sumi un nou atractiu i els seus veïns i veïnes disposin de noves zones de lleure a l’aire lliure, s’emmarca en el conjunt de projectes que s’estan desenvolupant en el Port Vell, l’àmbit més ciutadà del Port de Barcelona, i que marcaran, sens dubte, un abans i un després per a la ciutat. 

 • Imatge
  tematitzacio_nova_bocana
 • Imatge
  general_nova_bocana.jpg

El nou passeig del Trencaones

Aquest passeig es converteix en un nou límit entre el mar i el port i entre el mar i la ciutat, i restableix relacions que abans es donaven a l'antic trencaones. És el passeig dels poemes, amb una actuació pensada per evocar els sentiments que sorgeixen en recórrer el passeig més marítim de Barcelona: al llarg del recorregut, on hi han col·locats una sèrie de plaques amb fragments de poemes d'autors reconeguts inspirats en el mar.

Arribant al punt final del passeig, les persones visitants es troben amb la Rosa dels Ports, que marca la posició i l'orientació dels dotze ports internacionals amb els quals el Port de Barcelona ha establert una relació més rellevant.

 

 • Imatge
  Nou Passeig del Trencaones
  Caption
  Nou Passeig del Trencaones
 • Imatge
  06-nou-passeig-dic-abric-poemes.jpg
  Caption
  Detall de placa del "Passeig dels Poemes" (Imatge: scob arquitectura y paisaje)

A la plaça de la Rosa dels Vents

A l'espai lliure de la plaça de la Rosa dels Vents es proposa un espai per a exposicions temporals que permet explicar diverses temàtiques portuàries, com l'evolució del port, de les infraestructures, del treball als molls o de les activitats de lleure dels ciutadans en espais portuaris.

Per això, s'han instal·lat marcs alineats als cubs de ventilació de la Marina Seca, que són el suport del material expositiu i també tenen la funció d'organitzar l'espai, ordenar els fluxos i acostar l'espai central destinat a la restauració (edicle).

 • Imatge
  Vista aèria de la plaça Rosa dels Vents i hotel W Barcelona.
  Caption
  Vista aèria de la plaça Rosa dels Vents i hotel W Barcelona.

Rambla de la Marina: el passeig

La rambla de la Marina és l'espai que ocupava l'anterior trencaones, que era el dic més exterior del port abans que s'obrís la Bocana Nord. Per rememorar-ho s'han concebut diverses actuacions.

Entre les que es troben al llarg del passeig, hi ha un gran vinil amb una fotografia de l'antic trencaones que s'ha col·locat al paviment de l'escala d'accés a la Rambla. Sobre el nou paviment de la rambla de la Marina es reprodueix el traçat de l'antic trencaones i, en dos punts del traçat, s'exposen dues pedres trobades durant les excavacions de l'obra civil de la Nova Bocana, antigament blocs de l'espigó del dic de l'Est.

Al punt on la Rambla s'obre i amplia la secció hi ha col·locada una gran maqueta en forma de banc que representa la silueta del Port de Barcelona tal com era a la primera meitat del segle XX. A continuació, al paviment es delimita el perfil portuari d'avui en dia, cosa que permet apreciar l'evolució i el creixement de la infraestructura portuària.

 • Imatge
  Vista general de la Rambla de la Marina
  Caption
  Vista general de la Rambla de la Marina
 • Imatge
  Rambla de la Marina, amb el perfil del Port de Barcelona en primer pla.
  Caption
  Rambla de la Marina, amb el perfil del Port de Barcelona en primer pla.
 • Imatge
  Fotografia Rompeolas 1926
  Caption
  Fotografia Rompeolas 1926

Rambla de la Marina: zona Mirador

A l'àrea generada entre el nou edifici Mirador i l'aigua hi ha diverses intervencions de la capa cultural.

Gràcies a la geometria del nou edifici-pont Mirador, es genera un espai cobert que es pot fer servir com a nucli expositiu per explicar contingut global del Projecte de tematització de la Nova Bocana. També s'exposa una reproducció de grans dimensions del dibuix Barceloneta-Rompeolas, de Ricard Opisso.

Abans d'arribar a les grades, hi ha una zona de descans amb taules i cadires que recreen les que hi havia al final de l'antic trencaones. Així mateix, la nova rambla de la Marina acaba en una grada de cara al mar i una escullera ordenada. A més, s'hi troba una passarel·la amb funció de mirador i fa possible que les persones visitants quedin suspeses a sobre del mar, reproduint les antigues estructures que utilitzaven els pescadors de canya.

 

 • Imatge
  Edifici Mirador, a la Rambla de la Marina
  Caption
  Edifici Mirador, a la Rambla de la Marina
 • Imatge
  Zona de descans a l'espai Mirador
  Caption
  Zona de descans a l'espai Mirador