La Terminal Marítima de Saragossa (tmZ) duplicarà la seva capacitat ferroviària amb una nova ampliació en què s'invertiran 10,5 milions d'euros
El consell d'administració, reunit al Port de Barcelona, ha aprovat aquesta inversió, les obres de la qual està previst que comencin a finals d'any.

El consell d'administració de la Terminal Marítima de Saragossa (tmZ) s'ha reunit aquest matí al Port de Barcelona per donar el vistiplau a una nova ampliació de la terminal que permetrà duplicar la capacitat ferroviària de tmZ amb una inversió de 10,5 milions d'euros. La sessió, presidida per l'alcalde de Saragossa i president de tmZ, Jorge Azcón, ha aprovat a més els comptes anuals 2021 i ha comptat amb l'assistència de Damià Calvet, vicepresident de tmZ i president del Port de Barcelona, Sergio Alarcón, conseller delegat de tmZ i director de Mercazaragoza, Francisco de la Fuente, conseller delegat de tmZ i director gerent d'APL, Santiago Garcia-Milà, conseller delegat de tmZ i subdirector general d'Innovació i Estratègia de Negoci del Port de Barcelona, Guillermo Belcastro, conseller de tmZ i director general de BEST Hutchison Ports, Rafael Díaz, conseller de tmZ i president d'Eurozasa, SL, Rubén Orera, conseller de tmZ i director general de SAMCA, Diego Perdones, conseller de tmZ i conseller delegat de Maersk per a França, Iberia i Magrib, Ramon Adé, director gerent de tmZ, i Fernando Zamora, secretari del Consell d'Administració de tmZ.
L'operació acordada aquest matí suposarà una inversió total de 10.497.910 euros i aspira a contribuir a un increment de l'activitat exportadora i importadora de les empreses aragoneses, obrint encara més Aragó als mercats internacionals. Les obres, que podrien començar a final d'any, responen a la necessitat de millora de la capacitat ferroviària, terminalística i de l'eficiència operativa de tmZ, redundant en un millor servei als seus clients.
La millora de la capacitat ferroviària (possibilitat d'operar més trens i més llargs) s'ha planificat entorn a dues accions. La primera suposarà l'extensió de les tres vies principals de càrrega i descarrega des dels 580 metres actuals fins als gairebé 1000 metres projectats. La segona intervenció prevista permetrà construir un nou accés de la terminal a la xarxa general d'ADIF cap al nord, convertint tmZ en una terminal de passada i garantint la reducció dels temps i els costos de les operacions ferroviàries.
D'aquesta manera, les composicions ferroviàries podran accedir a la terminal de càrrega i descàrrega de contenidors de forma directa des de les vies de la xarxa general, tant des del sud com des del nord. Això simplificarà operativament les maniobres ferroviàries d'accés i suposarà que la capacitat ferroviària de la Terminal Marítima de Saragossa quedarà duplicada quan finalitzi l'ampliació, ja que també s'actuarà a la zona d'emmagatzemament de contenidors, augmentant-la en gairebé 20.000 metres quadrats, la qual cosa suposa un 58% més de superfície.
L'ampliació projectada ve recolzada per un progressiu augment en les xifres d'activitat dels últims anys, tal com mostren les dades el 2021. En aquest exercici, l'increment de trens operats ha estat d'un 24%, per sobre de la mitjana portuària nacional.
L'ampliació de tmZ està alineada amb les obres de construcció dels apartadors de 750 metres entre Barcelona i Saragossa que desenvolupen conjuntament, mitjançant un conveni, el Port de Barcelona i ADIF. Aquestes obres són imprescindibles perquè els trens de fins a 750 metres puguin operar entre el Port de Barcelona i tmZ.
La superfície total sobre la qual s'actuarà a l'ampliació de tmZ serà de 49.166 m2 (28.562 m2 en terrenys de Mercazaragoza i 20.604 m2 en terrenys d'ADIF), Actualment, la tmZ ocupa una superfície de 107.000 m2, pel que les obres acabades d'aprovar significaran un increment del 26,7% una vegada que estiguin finalitzades, mantenint la capacitat de continuar creixent als terrenys adjacents a la connexió nord.
Durant els últims anys, tmZ s'ha posicionat com la primera terminal ferroviària de mercaderies d'interior en termes d'activitat. El 2021 es van operar 3.737 trens i es van manipular 195.923 TEU ferroviaris, 409.000 TEU entre l'activitat ferroviària i la del dipòsit de contenidors. La principal activitat de tmZ és la ferroportuària, actuant com una extensió dels ports a l'interior, tant operativament com administrativament (amb recinte duaner). Això suposa un important avantatge competitiu per a la indústria de la regió ja que, enviant o rebent les mercaderies a través de tmZ, s'eviten els importants colls d'ampolla (operatius i administratius) que suposa l'accés per carretera als ports. De fet, la mitjana de temps que necessita un camió per transitar per tmZ és només de 18 minuts, molt inferior al temps de trànsit als ports marítims.
La solució intermodal per al transport i exportació de mercaderies (una combinació de camió, tren i vaixell) genera importants avantatges competitius per a un territori d'interior. La Terminal Marítima de Saragossa, des de la seva creació, ha facilitat que Aragó es converteixi a la regió de l'Estat que més ha crescut en comerç internacional marítim. En aquest sentit, tmZ va moure el 2021 el 48% del volum de tràfic de contenidors marítims de la regió.
El comerç exterior marítim de contenidors d'Aragó s'ha multiplicat per cinc en passar de 45.000 TEU el 2001, a sumar prop de 221.000 TEU el 2021. A aquest creixement han contribuït tant importacions com exportacions, si bé les exportacions han experimentat una forta empenta en els últims dos anys i actualment se situen bastant per sobre: el 2021 suposen el 68% del comerç marítim (151.000 TEU) davant el 32% de les importacions (70.000 TEU).
L'inici el 2008 de les operacions de la terminal ferroviària de la Terminal Marítima de Saragossa (tmZ) ha potenciat l'establiment de corredors de transport ferroviari vinculats als principals ports peninsulars, sent un factor clau en l'auge experimentat pel comerç marítim d'Aragó.
L'ampliació continua donant suport a les empreses aragoneses perquè puguin exportar de manera més eficient i convertirà l'Aragó en una regió cada vegada més aperturista als mercats internacionals. En aquest sentit el president del Port de Barcelona, Damià Calvet, ha explicat que “el Port va apostar per Aragó fa 20 anys i avui podem dir que el Port de Barcelona és el port d'Aragó”.
Comerç Exterior Marítim d'Aragó i Port de Barcelona
El 2021, el comerç exterior marítim d'Aragó va assolir prop de 220.000 TEU plens, la qual cosa suposa un creixement del 20% en relació amb 2020, i del 16% en relació amb el període prepandèmia de 2019. Si comparem amb el període prepandèmia de 2019, aquest creixement ha vingut de la mà de les exportacions (+26%), mentre que les importacions s'han retret un lleuger 1,6%.
El Port de Barcelona se situa com a principal punt d'entrada i sortida del comerç marítim aragonès amb una quota de mercat del 65%. La xifra de TEU ferroviaris d'exportació i importació de tmZ representen el 10% del tràfic total del Port de Barcelona el 2021.
L'ampliació no només aportarà grans avantatges en eficiència i capacitat, també contribuirà a la millora la sostenibilitat amb una disminució en les emissions de CO2.
El transport de mercaderies per tren a Espanya només assoleix el 4%. Un trasllat de la càrrega ferroviària del camió al tren evitarà milers de camions addicionals a la carretera, un estalvi econòmic important i una disminució de tones d'emissions de CO2.
El transport de mercaderies per ferrocarril, comparat amb el transport per carretera o avió, presenta unes emissions de CO2 molt més baixes per unitat transportada. Els 3.737 trens operats el 2021 han suposat retirar de les carreteres 110.055 contenidors, la qual cosa representa 261.474.887 Mj. d'estalvi d'energia i 29.414 Tn d'estalvi de CO2. Per absorbir aquesta quantitat d'emissions es necessitarien 176.484 arbres aproximadament durant un any.
Amb l'ampliació, es duplicarà la capacitat ferroviària i es preveu també duplicar la xifra d'estalvi d'energia i un augment de l'estalvi de tones de CO2 que es deixaran d'emetre a l'atmosfera.
Una de les prioritats en el desenvolupament de l'activitat de tmZ és impulsar la plataforma sota criteris de sostenibilitat econòmica, social i ambiental. El transport de mercaderies amb tren és, sense dubte, l'elecció més eficient a les cadenes de subministrament logístic.
Estructura societària de la Terminal Marítima de Saragossa
L'estructura societària de la tmZ és un èxit de la col·laboració públic-privada. tmZ està participada per Mercazaragoza en un 56,7%, Port de Barcelona amb un 21,5%, Govern d'Aragó amb un 20,5% i amb una part de socis privats que sumeixin l'1,3%. A més, participen en un 35% en la societat operadora de la terminal tmZ Services, S.L, juntament amb les companyies Maersk 45% i Hutchison amb 20%.