Elian creix al Port de Barcelona amb l'ampliació de la seva planta de proteïna vegetal

La companyia, que invertirà més de 200 milions d'euros, avança en la segona fase del seu projecte industrial amb una ampliació estratègica que reforça la sobirania alimentària al sud d'Europa.

La nova concessió al Port de Barcelona permetrà ampliar la capacitat productiva en més de 100 mil tones i consolidar a la ciutat catalana com a hub agroalimentari europeu.

23 octubre 2025
Imatge
D’esquerra a dreta, Jaume Baró, secretari d'Empresa i Competitivitat i conseller delegat d'ACCIÓ, José Alberto Carbonell, president del Port de Barcelona, Andrés Martín, fundador i CEO d'Elian, i Àlex Garcia, director general del Port de Barcelona.
Caption
D’esquerra a dreta, Jaume Baró, secretari d'Empresa i Competitivitat i conseller delegat d'ACCIÓ, José Alberto Carbonell, president del Port de Barcelona, Andrés Martín, fundador i CEO d'Elian, i Àlex Garcia, director general del Port de Barcelona.

Elian, empresa agroindustrial nascuda a Barcelona el gener del 2021 i pertanyent a Viserion International, consolida el seu creixement a Barcelona amb la posada en marxa de la segona fase del seu projecte industrial: l'ampliació de la seva planta al moll Álvarez de la Campa del Port de Barcelona. 

Aquesta nova fase dona continuïtat al pla iniciat el 2024 amb l'adquisició d'una planta de molturació de faves de soja de referència al sector. Amb l'expansió de la planta, que ja molia més de 730.000 tones anuals de soja, es passarà a augmentar fins a una capacitat de més de 100 mil tones (2.800 tones diàriament), ampliant el ventall de productes, clients, sectors de consum i valor afegit de tota la cadena. 

Gràcies a l'ampliació, que s'iniciarà en l'últim trimestre del 2025 i es preveu finalitzar a finals del 2027, Elian incrementarà la producció de concentrats i texturitzats de proteïna, tant per a alimentació humana com a animal, permetent així l'elaboració de productes de més valor afegit per a la indústria agroalimentària a Europa. A més, integrarà processos més avançats que permetran millorar la traçabilitat, sostenibilitat i competitivitat del producte acabat. 

Andrés Martín, fundador i CEO d'Elian, ha comentat: “Aquesta nova expansió consolida la nostra aposta per Barcelona com a centre estratègic d'innovació industrial i alimentària per a Europa. Amb ella, fem un pas més en el nostre objectiu de fomentar una producció més sostenible, eficient i propera als consumidors europeus, a més d'ampliar les opcions per a la indústria alimentària local.” 

José Alberto Carbonell, president del Port de Barcelona, ha assegurat que “el projecte d'Elian és d'una gran rellevància, no només per al port sinó per al país, en ser una inversió milionària, demostrant la capacitat que tenim de generar confiança a nivell internacional; un projecte industrial, amb tot el que comporta de generació de valor, i per estar alineat amb els nostres objectius de sostenibilitat ambiental, en garantir l'aprovisionament de proteïna vegetal de proximitat per a la indústria alimentària.” 

Jaume Baró, secretari d'Empresa i Competitivitat i conseller delegat d'ACCIÓ, ha apuntat: “El creixement d'Elian a Catalunya reforça el posicionament del país en un sector estratègic i de futur com el de la proteïna vegetal. Disposar d'una capacitat de producció local com la que ofereix Elian és clau per consolidar aquest sector i atreure noves inversions en aquest àmbit”. 

Aquesta nova concessió per 48.745 metres quadrats, firmada junt amb l'Autoritat Portuària de Barcelona, tindrà una durada de 40 anys. A més d'enfortir la posició de Barcelona com a hub logístic clau en la indústria agroalimentària europea, amb la posada en marxa de les noves instal·lacions, l'empresa preveu un creixement sostingut de l'equip en els propers anys, impulsant la generació de nous llocs de treball i enfortint la seva estructura. 

Consolidant el lideratge a Europa 

Amb aquesta nova fase, Elian consolida la seva posició com a actor clau al mercat europeu de proteïnes vegetals, contribuint al desenvolupament d'un model agroalimentari més autònom i sostenible. La planta barcelonina és una de les tres infraestructures integrades existents a Europa (també a Sèrbia i als Països Baixos), convertint-se en una peça estratègica per a la indústria del sud del continent. 

El projecte respon a una necessitat creixent del sector: la producció local d'ingredients com proteïnes texturitzades i concentrades, que avui dia s'importen majoritàriament des de mercats com els Estats Units, la Xina o Sud-amèrica. Aquesta dependència encareix els costos, compromet la traçabilitat i debilita la sostenibilitat de la cadena de subministrament. 

La nova inversió d'Elian, que s'uneix als més de 100 milions d'euros invertits fins al moment, no només reforça la resiliència de l'ecosistema agroalimentari europeu davant de futures disrupcions globals, sinó que també posiciona Barcelona com un node industrial de referència a la producció d'ingredients funcionals d'origen vegetal. A més, s'espera que aquesta ampliació actuï com a catalitzador per atreure noves inversions tecnològiques i logístiques a la regió.