Els Ports de Barcelona i Xangai col·laboraran en projectes d’innovació i descarbonització

Han signat avui un acord per desenvolupar iniciatives que millorin els serveis i la resiliència de les cadenes logístiques entre la Xina i Europa.

Xangai i Barcelona, al capdavant dels ports intel·ligents d’Àsia i Europa, intercanviaran coneixements que facilitin l’estandardització de la digitalització.

10 maig 2024
Imatge
El director general del Shangai International Port Group, Shen Wei; i el subdirector general i responsable d’Innovació i Estratègia de Negoci del Port de Barcelona, Santiago Garcia-Milà.
Caption
El director general del Shangai International Port Group, Shen Wei; i el subdirector general i responsable d’Innovació i Estratègia de Negoci del Port de Barcelona, Santiago Garcia-Milà.

El Port de Barcelona i el Port de Xangai (primer port mundial en tràfic de contenidors) han signat avui un acord per explorar oportunitats de col·laboració en projectes innovadors que permetin l’intercanvi de coneixements en l’àmbit portuari, marítim i logístic, el desenvolupament de projectes innovadors i la descarbonització del sector. 

El document ha estat signat pel subdirector general i responsable d’Innovació i Estratègia de Negoci del Port de Barcelona, Santiago Garcia-Milà; i el director general del Shangai International Port Group, Shen Wei, en el marc del Barcelona-Shanghai Investment Summit, que s’ha celebrat avui al Palau Reial de Pedralbes amb l’objectiu d’aprofundir en la cooperació econòmica i comercial entre les dues ciutats. 

L’acord recorda que els ports són els principals nodes pels quals passa el comerç mundial i, per tant, és necessari que treballin conjuntament en el desenvolupament de serveis portuaris i marítims eficients i resilients que garanteixin el funcionament de les indústries i les economies dels seus hinterlands. Amb aquest objectiu, tots dos ports impulsaran l’intercanvi de coneixements i experiències en temes com la innovació, l’estandardització dels processos digitals i el desenvolupament de ports SMART. En el mateix sentit, els ports de Xangai i Barcelona han acordat compartir projectes en matèria de sostenibilitat i descarbonització de l’activitat portuària. 

Aquesta cooperació es materialitzarà en diferents iniciatives, entre les quals destaca l’impuls de projectes de formació conjunts en matèries específiques, com són la gestió portuària, la digitalització, la reducció de la petjada de carboni i el desenvolupament de corredors verds i la seguretat. 

L’acord també recorda que Barcelona i Xangai són actualment els primers ports de creuers d’Europa i Àsia, el primer amb una gran experiència en la gestió d’aquest tipus de tràfic i el segon amb un enorme potencial de creixement. Per tant, l’acord també preveu la cooperació i l’intercanvi de coneixements per aconseguir un desenvolupament de la indústria creuerística sota els màxims estàndards de qualitat i sostenibilitat. 

Després de la signatura els representants del Port de Xangai s’han desplaçat al Port de Barcelona on han celebrat una reunió de treball i han realitzat una visita marítima per conèixer l’oferta logística i de serveis de la infraestructura catalana.