El BlueTechPort segueix creixent amb la reforma dels ‘tinglados’ de Sant Bertran

La fase preliminar del BlueTechPort al Pier01 del Tech Barcelona ha estat un èxit, reunint 17 start-ups i empreses que han ocupat completament l’espai en menys d’un any.

La reforma dels tinglados de Sant Bertran començarà amb l’adaptació d’una primera nau per acollir el creixement del BlueTechPort. En una segona fase que ja s’està redactant, el conjunt d’edificis es convertirà en un hub d’innovació i coneixement al Port Vell.

22 maig 2024
Imatge
La subdirectora general d’Organització i Recursos Interns del Port de Barcelona, Catalina Grimalt, el president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó, la directora d’Innovació i Estratègia de negoci, Emma Cobos, el subdirector general d’Innovació i Estratègia de negoci, Santiago Garcia-Milà, el director general de World Trade Center Barcelona, Carles Anglada, i el responsable de suport per a la Innovació i Estratègia de negoci, Joan Carbonell, a l’acte de presentació del projecte del futur BlueTechPort.
Caption
El president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó, amb altres representants del Port de Barcelona i el World Trade Center.

El BlueTechPort, l’espai d’innovació del Port de Barcelona per a empreses relacionades amb l’economia blava, entra en una nova fase amb la creació de nous espais als tinglados de Sant Bertran. L’èxit del projecte iniciat de la mà del Tech Barcelona al Pier01, ubicat al Palau de Mar, ha accelerat els plans de reforma dels tinglados de Sant Bertran, on a partir de setembre s’obrirà un nou espai per seguir acollint projectes innovadors. 

El projecte BlueTechPort, juntament amb la Fundació BCN Port Innovation, va ser fa un any la gran aposta del Port de Barcelona per fomentar la innovació en la Comunitat Portuària de Barcelona. L’èxit de la iniciativa, que en menys de 12 mesos ha esgotat tot l’espai disponible acollint 17 empreses relacionades amb l’Economia Blava, confirma la necessitat de seguir avançant en el full de ruta del projecte, dotant-lo de més espai i capacitat de creixement. 

“El pilot que vam iniciar fa menys d’un any al Pier01 ha demostrat el potencial del BlueTechPort per dinamitzar la innovació i la proliferació d’empreses pioneres en el sector de l’Economia Blava”, ha assegurat la directora d’Innovació i Estratègia de negoci del Port de Barcelona, Emma Cobos, en la presentació del projecte. “El futur BlueTechPort, que començarà a funcionar al setembre a la primera nau dels tinglados de Sant Bertran, tindrà molta més capacitat per seguir funcionant com a catalitzador de la innovació”, ha afegit. 

Més espai per a la innovació 

El nou espai sorgirà de l’adequació de la primera nau, la més propera a la ciutat, del conjunt d’edificis de Sant Bertran. La nau, fins fa poc majoritàriament ocupada per oficines i actualment en desús, permetrà habilitar 1.500 metres quadrats que es sumaran als 200 que la fase embrionària del BlueTechPort va habilitar al Palau de Mar, amb la qual conviurà, multiplicant per vuit la capacitat d’acollir empreses. 

Així com la primera fase del BlueTechPort es va realitzar de la mà de Tech Barcelona a les instal·lacions que tenen al Palau de Mar, aquesta segona fase es farà realitat en col·laboració amb World Trade Center Barcelona (WTC), l’empresa participada pel Port de Barcelona que gestiona l’edifici homònim al moll Barcelona i que ja està executant la reforma dels espais actualment disponibles. El projecte marca alhora un punt d’inflexió en l’evolució de WTC que, coincidint amb el recent canvi en la seva direcció, amplia el seu àmbit d’actuació més enllà de l’edifici principal del moll Barcelona. 

Carles Anglada, director general de World Trade Center Barcelona, ha valorat aquest projecte com un pas endavant clau en la nova etapa de l’organització. “El projecte de BlueTechPort ens ha permés ampliar l’àmbit d’actuació més enllà del moll Barcelona i obrir el nostre horitzó per seguir fomentant els negocis i la innovació”, ha explicat. “Ja no som un edifici, som un actor més en l’ecosistema d’innovació del Port Vell”, ha apuntat. 

El BlueTechPort del futur 

Aquesta nova fase del BlueTechPort a Sant Bertran serà, de fet, el pas preliminar per convertir aquests antics tinglados en un hub de coneixement i innovació relacionat amb l’Economia Blava. Per fer-ho es transformaran completament les sis naus amb un projecte del prestigiós despatx b720 Fermín Vázquez Arquitectes, autor d’algunes de les transformacions urbanístiques més emblemàtiques dels darrers anys a Barcelona, com el nou mercat dels Encants o la futura estació de La Sagrera. 

La reforma permetrà disposar l’any 2027 de més de 25.000 metres quadrats per a empreses, institucions i centres de coneixement relacionats amb l’Economia Blava. A banda d’espais per a empreses, start ups, entitats i organismes relacionats amb l’economia blava, laboratoris i un auditori, el complexe comptarà amb un restaurant, una cafeteria i diverses terrasses. Combinats amb una reforma integral de l’entorn i la pacificació dels accessos que uneixen la zona amb la resta de la ciutat, Sant Bertran es convertirà en un nou pol d’innovació al Port Vell. 

“El futur BlueTechPort serà un far per a la innovació amb la que el Port de Barcelona vol seguir sent líder en tots els àmbits de l’Economía Blava a través de la sostenibilitat i l’eficiència”, ha apuntat el president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó. Així mateix, ha destacat la transformació urbanística que suposarà ubicar el BlueTechPort als tinglados de Sant Bertran com “un pas més en l’obertura del Port Vell a la ciutadania, apostant alhora per la creació de nous espais públics i empreses i llocs de treball de qualitat”.