La qualitat de l'aigua i els sediments
Al litoral, la influència continental i els ports modifiquen les característiques de l'aigua del mar i el fons marí. Les condicions meteorològiques i les dinàmiques marines també hi influeixen. El Port de Barcelona vetlla pel seu entorn marí i ja fa més de 20 anys que fa un seguiment periòdic de la qualitat de les aigües i els sediments portuaris.
Caracterització
Les aigües del port reben aportacions de les aigües de pluja, les descàrregues del sistema de sanejament de la ciutat en temps de pluja i l'entrada d'aigües del riu Llobregat.
L'arrecerament de les aigües portuàries afavoreix la sedimentació de les partícules i de la matèria orgànica en suspensió als fons portuaris, n'afecta la composició i augmenta els materials més fins. Aquí s'acumulen els principals contaminants dels sediments, com ara metalls pesants, compostos orgànics o matèria orgànica.
Altres afectacions
Les aportacions de nutrients i matèria orgànica a les aigües arrecerades afecten:
- Les concentracions d'oxigen dissolt a l'aigua, consumit sobretot pels bacteris que degraden la matèria orgànica i la posen a disposició del fitoplàncton i de la resta de la cadena tròfica en forma de nutrients.
- Els nivells de clorofil·la a l'aigua, més elevats en aigües interiors que en aigües exteriors, que són un indicador de les poblacions de fitoplàncton.
A les aigües portuàries hi ha més concentració d'amoni que a les aigües exteriors, un indicador clar de l'origen continental i residual de les aportacions.
Característiques fisicoquímiques de l'aigua portuària
Respecte a les aigües obertes, les aigües interiors són més calentes; menys salines per les aportacions continentals i escolament; menys denses, ja que tenen menor salinitat, i menys transparents, amb més matèria en suspensió i terbolesa.
Control i anàlisi de les aigües del port
Des de fa més de 20 anys, el Port controla i analitza les aigües i els sediments de manera periòdica. Els resultats mostren una millora en la qualitat biològica.
Ecosistemes
Fitoplàncton en aigües arrecerades i obertes
La presència d'aquestes tres espècies de fitoplàncton varia de manera destacada en aigües arrecerades i obertes.
Oceanografia física
L'onatge més freqüent a l'entorn del port té una alçada inferior a 1 metre (80%), i predominen les direccions paral·leles a la costa. L'alçada màxima d'onada és de gairebé 7 metres. El període d'onades és de prop de 4 segons. A la tardor i l'hivern hi ha un augment de l'onatge i de l'alçada d'onada.
Variació del nivell del mar
La variació del nivell del mar provoca moviments d'ompliment i buidatge de les aigües arrecerades. Els nivells mitjans mensuals són màxims per als mesos d'octubre i novembre i mínims al febrer i el març. Hi ha dos tipus de marees:
- La marea astronòmica, causada per l'efecte gravitatori de la Lluna i el Sol, que té un rang màxim de 0,85 m, i amb un màxim i mínim cada 12 hores.
- La marea meteorològica, causada per vents i/o pressió atmosfèrica, que oscil·la entre 13 i 98 cm.
A les aigües exteriors el patró de corrents d'aigua es caracteritza per una estructura bicapa respecte a l'eix paral·lel a la costa (210º). A la capa d'aigua superficial, fins a 6 metres de profunditat, la velocitat mitjana és de 0,04 m/s; a la capa profunda, de 8 a 50 metres de fondària, de fins a uns 0,20 m/s.
A l'interior del port, el moviment de les aigües segueix dos patrons diferenciats depenent de l'estació de l'any, tal com mostra el gràfic.
Els corrents interns i externs
A l'hivern hi ha una circulació general de Bocana Nord a Bocana Sud, amb una capa superficial influenciada pel vent, que es pot arribar a desplaçar en sentit contrari. A l'estiu cada bocana es comporta de manera independent i es forma una estructura de tres capes a les bocanes i una bicapa al canal entre bocanes.