
Líder del projecte
Socis del projecte
Estats involucrats
El projecte
Projecte centrat en l'anàlisi del transport de mercaderies en una part del corredor mediterrani, l'eix Lió-Madrid, que presenta un gran volum de transport per carretera que es podria fer mitjançant transport multimodal amb una xarxa adequada i preparada.
La Xarxa Transeuropea de Transports (XTE-T)
Actualment, Europa presenta un conjunt heterogeni de carreteres, ports, ferrocarrils i vies de comunicació amb una manca de cohesió que influeix negativament en l'eficiència en el transport de mercaderies. La Xarxa Transeuropea de Transports (XTE-T) es va crear amb l'objectiu de transformar Europa en una xarxa de transport unificada, sostenible i eficient que connecti tots els centres europeus i el seu hinterland. Dividida en dos nivells, es preveu que la xarxa mundial arribi el 2050, i la xarxa bàsica, el 2030.
La xarxa bàsica se centra en el desenvolupament d'una xarxa de transports multimodal, formada per nodes i enllaços multimodals, que permeti connectar els països europeus i millorar la seva competitivitat. El corredor mediterrani forma part del projecte global XTE-T.
El corredor mediterrani
Utilitzant com a base el corredor mediterrani i l'eix Lió-Madrid, que ja està en funcionament, sorgeix el projecte CLYMA, que se centra en l'estudi dels aspectes organitzatius, conceptuals, mediambientals, de gestió eficient, d'infraestructures i de tecnologies de la informació i la seva implementació.
L'objectiu és crear un corredor de transport integrat que faciliti la interoperabilitat dels diversos modes de transport de manera fluida i sostenible, i utilitzar els resultats d'aquests estudis per desenvolupar una estructura extensible a la resta del corredor. També permetran accelerar l'execució de projectes per a la XTE-T.

Activitats del projecte
Les activitats han estat:
- Anàlisi de la situació actual i futura de l'eix Lió-Madrid.
- Realització d'estudis per al desenvolupament d'un corredor intermodal.
- Creació d'una estructura de gestió intermodal per a l'eix Lió-Madrid al corredor mediterrani.
- Desenvolupament del concepte de corredor verd en l'eix Lió-Madrid del corredor mediterrani.
- Elaboració d'un pla estratègic per a la integració de les TIC en l'àmbit dels agents de l'eix.
- Implementació d'accions de desenvolupament estratègic en l'eix Lió-Madrid.
- Promoció de l'eix Lió-Madrid.
- Actuacions pilot dutes a terme en relació amb la gestió d'infraestructures ferroviàries en entorns portuaris.
- Anàlisi comparativa de models intermodals de referència a Europa (ferrocarril-port).
- Gestió i organització.
Resultats obtinguts
Alguns dels resultats obtinguts són:
- Estudi sobre la demanda en l'eix Lió-Madrid.
- Catàleg de terminals intermodals i serveis associats a l'eix.
- Informe sobre les limitacions actuals amb l'ample de via internacional.
- Identificació de les necessitats de terminals i serveis per al desenvolupament d'un subministrament intermodal eficient i competitiu.
- Anàlisi i avaluació en la gestió de l'eix Lió-Madrid actualment i en el futur.
- Disseny d'un model de gestió tant per a l'eix com per al corredor.
- Diagnòstic tècnic de les infraestructures de l'eix Lió-Madrid.
- Elaboració del Pla d'acció intermodal de CLYMA.
- Recomanacions per definir una estructura administrativa en l'eix Lió-Madrid.
- Proposta d'un sistema estandarditzat per mesurar la sostenibilitat dels serveis de transport al corredor.
- Desenvolupament del corredor verd a l'eix Lió-Madrid integrant els objectius ecològics en el pla per al desenvolupament futur el corredor.
- Creació del manual del corredor verd per a l'eix Lió-Madrid.
- Desenvolupament de l'Ecocalculadora per calcular les emissions de CO2 i altres contaminants en l'eix Lió-Madrid.
- Anàlisi global de les necessitats de mercaderies electròniques entre agents i administracions.
- Realització d'estudis de construcció:
- Accessos als ports de Barcelona i Tarragona: desenvolupament d'un projecte de construcció per a connexions internes. Fruit del projecte CLYMA, el Port de Barcelona va presentar una proposta de Nous Accessos Ferroviaris (INEA) en la convocatòria 2014 del programa CEF, que es va aprovar.
- Ampliació i millora de la Terminal Marítima Zaragoza. Fruit d'aquest estudi, tmZ va sol·licitar fons en la convocatòria de CEF 2014 per dur a terme les construccions estudiades.
- Estudi sobre la implantació d'una estació ferroviària (Lorry-Rail) a Saragossa i Tarragona (estudi de cas: implementació d'un tren de mercaderies multiclient amb origen Saragossa i destinació Alemanya).
- Anàlisi dels requisits per a la creació i el desenvolupament d'una autopista ferroviària sobre els eixos per mitigar els colls d'ampolla en les línies de l'eix Lió-Madrid.
- Creació d'una pàgina web per promoure i informar sobre el corredor mediterrani centrada inicialment en l'eix Lió-Madrid, i extensible a la resta del corredor, així com un fullet informatiu, un llibre resum, un informe sobre problemes transfronterers i 3 informatius.
- El projecte s'ha presentat 18 vegades en 14 ciutats, així com en 8 fires i congressos en 6 ciutats, com a la fira Logística SIL Barcelona 2016 i als TEN-T Days 2016, a Rotterdam.
Participació de l'Autoritat Portuària de Barcelona
El Port de Barcelona, com a gestor del projecte, n'ha coordinat el desenvolupament i ha participat activament en la realització dels diversos estudis i anàlisis que posaran les bases de la Xarxa Transeuropea de Transports.