Creuers i medi ambient
Quins són realment els sectors que més emissions alliberen a Barcelona? Quanta aigua consumeix un creuer? Com es reciclen els seus residus? Quant falta per veure creuers de zero emissions?
Emergència per sequera
El Port ha impulsat la signatura d’un acord per tal que, a partir de la declaració de la fase d’emergència per sequera, els vaixells s’aprovisionin d’aigua a Barcelona únicament en cas de no disposar d’altres alternatives. Les navilieres que formen part de CLIA han signat l'acord. Representen el 98% dels passatgers de creuer que rep el Port.

Quanta aigua consumeixen els creuers?
Els creuers són, des de fa temps, un exemple d'autosuficiència i independència hídrica gràcies als avançats equips de dessalinització i reutilització que els permeten no dependre dels recursos hídrics de les destinacions. El 80% dels creuers que fan escala a Barcelona no s'aprovisionen d'aigua al port perquè no la necessiten. El 2022, el consum d'aigua per part dels creuers va ser del 0,09% del total d'aigua consumida a Barcelona.

Emissions de CO2 a Barcelona per sectors
Les emissions de les activitats marítimes son el 10,9% del total, incloent no només les emissions dels creuers sinó de tota l’activitat portuària. Si només ens centrem en l’activitat dels creuers, les emissions de CO2 són el 1,3% del total d’emissions totals a la ciutat de Barcelona i les de NOx, el 0,7%.

Partícules en suspensió
El Port de Barcelona l'activitat de creuers és responsable del 0,7% de les emissions d'òxids de nitrogen (NOx) i del 0,16% de les partícules en suspensió (PM10 i PM2,5) a Barcelona. La contribució del sector a la contaminació aèria no sols és molt modesta, sinó que a més ha disminuït un 10% respecte al mateix estudide 2016. Si només ens centrem en l’activitat dels creuers, les emissions de CO2 són el 3,1% del total d’emissions de la ciutat de Barcelona.

Gestió de residus a bord
Avui dia, les navilieres compten amb un departament de medi ambient comandat per la figura de l'Enviromental Officer. Els vaixells estan dotats de sofisticats sistemes que permeten l'aprofitament de gairebé el 100% de les deixallesgenerades a bord a través de la seva eliminació, reutilització, reciclatge i transformació.

Cap als creuers de zero emissions
La mobilitat amb gas natural liquat (GNL)
El GNL és un combustible alternatiu, net i ecològic que redueix les emissions d'òxids de nitrogen (NOx) en un 90% i les de CO2 en un 40% sense produir compostos de sofre ni partícules i sense contaminar el sòl o l'aigua en cas de vessament. Al Port de Barcelona promovem l'ús d'aquest combustible ecològic per als vaixells, els camions i l'equipament portuari per aconseguir un transport marítim sostenible i complir la norma 2020 OMI (Organització Marítima Internacional).
Donant valor als vaixells ecològics
El 60% dels creuers que fan escala al Port de Barcelona s'han construït després de l'any 2010 i produeixen fins a un 20% menys d'emissions, i el 10% dels vaixells que arriben a Barcelona ja funcionen amb GNL. Per augmentar aquestes xifres i assolir els nostres objectius, a més de promoure la sostenibilitat en la indústria, oferim un seguit de descomptes als vaixells ecològics quan fan ús del recinte portuari i dels seus equipaments.