La 38ª Trobada de RETE analitza el model d’integració port-ciutat a través de la Copa Amèrica que se celebrarà a Barcelona

Durant l’acte, s’ha destacat el paper dels grans esdeveniments nàutics com a motor de canvi i desenvolupament urbà.

04 juny 2024
Imatge
38º Trobada RETE, celebrada aquest dimarts al Port de Barcelona.
Caption
38º Trobada RETE, celebrada aquest dimarts al Port de Barcelona.

El World Trade Center al Port de Barcelona, acull avui la 38a edició de la Trobada de RETE, amb la col·laboració del Port Vell, en què participen un centenar d’experts en gestió portuària, urbanisme i representants d’autoritats portuàries i ciutats. L’obertura del programa ha estat a càrrec del president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó; el president de Puertos del Estado, Álvaro Rodríguez Dapena; la presidenta de RETE, Teófila Martínez, i la primera tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet. 

La Copa Amèrica tindrà lloc en aigües de Barcelona, a l’entorn del Port Vell, i al llarg de la platja fins al Port Olímpic. Amb 174 anys d’història, es considera el tercer esdeveniment esportiu de major impacte econòmic per al país amfitrió, després dels Jocs Olímpics i el Mundial de futbol. 

La 38a Trobada de RETE ha comptat amb destacades presentacions i panells de discussió, que han abordat des de la governança d’esdeveniments internacionals fins a l’impacte transformador de la Copa Amèrica al Port Vell, subratllant la importància de més integració i un port més ciutadà. 

Destacats experts han compartit les seves perspectives i estratègies per maximitzar els beneficis d’un esdeveniment de gran escala en el context urbà d’una gran ciutat com Barcelona. L’auditori l’ha compost socis de RETE i representants de ciutats i ports de Barcelona, Tarragona, Cadis, València, Las Palmas, Sevilla, Vigo, Almeria, Santander, A Coruña, Huelva i centres universitaris. 

El director general del Port de Barcelona, José Alberto Carbonell, ha assenyalat que la proposta feta a l’organització de la Copa Amèrica va estar alineada amb els principis d’integració de la ciutadania als espais portuaris, així com l’impuls de la col·laboració públicoprivada, fet que contribuirà a deixar un important llegat posterior en tot l’entorn de la ciutat. 

El col·loqui sobre “Reptes de la governança d’un esdeveniment internacional” ha estat a càrrec d’Albert Dalmau, gerent municipal de l’Ajuntament de Barcelona; Leslie Ryan, event director d’America’s Cup Event; Sergi Romera, project manager de l’Oficina de Coordinació de la Copa Amèrica-Port de Barcelona i moderat per Manuel Arana, director de Planificación y Desarrollo de Puertos del Estado. 

David Pino, director de la Gerència Urbanística del Port Vell al Port de Barcelona, ha abordat el tema “L’impacte transformador de la Copa Amèrica en el Port Vell: més integració, més port ciutadà”. 

Un col·loqui final sobre “La implicació de l’entorn en el context de la regata” ha comptat amb la participació d’Ignasi Armengol, director general de la Fundació Barcelona Capital Nàutica; Laia Claverol, gerent de l’Àrea d’Economia i Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Barcelona; Daniel Puig, vicepresident de Barcelona Globa i moderat per José Luís Estrada, director de PORTUS, magazine de RETE, i soci-director d’Estrada Port Consulting. 

L'esdeveniment inclou aquesta tarda un recorregut pel Port Vell amb visites marítimes a les bases dels equips participants i l’America’s Cup Experience. 

Teófila Martínez, presidenta de RETE, ha agraït a Port Vell i Port de Barcelona la col·laboració en l’”excel·lent organització de la nostra trobada. A més de la Copa Amèrica, hi ha molts altres esdeveniments nàutics que enriqueixen la relació entre les ciutats i els seus ports. Però, sense cap mena de dubte, aquest és el millor exemple de com l’esport nàutic pot generar dinàmiques positives en l’àmbit urbà i portuari. Aquests esdeveniments no només promouen el turisme i l’economia, sinó que també fomenten la cultura marítima i l’orgull ciutadà, al mateix temps que promouen la sostenibilitat i la consciència ambiental”. 

Sobre RETE 

RETE és una organització internacional sense ànim de lucre interessada a promoure la col·laboració entre ports i ciutats, en analitzar i interpretar les dinàmiques i fenòmens que es manifesten en les seves relacions, en explotar els seus horitzonts i en dibuixar visions i estratègies que contribueixin a construir el seu futur.