Els ports de Barcelona i Yokohama segellen una aliança per incrementar els tràfics i promoure la sostenibilitat
L’alcaldessa de Yokohama ha fet palesa la seva bona sintonia amb Mercè Conesa i ha expressat el seu desig d’enfortir els vincles tant amb el Port com amb la ciutat de Barcelona.

Els ports de Barcelona i Yokohama treballaran junts per facilitar els intercanvis comercials entre ambdues infraestructures i promoure iniciatives enfocades a la sostenibilitat. Així ho ha acordat aquest matí la presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa, amb l’alcaldessa de Yokohama i presidenta d’aquest port, Fumiko Hayashi; el director general del port japonès, Hiroya Nakano, i el director general de Coordinació, Hisataka Uematsu.
Mercè Conesa i Fumiko Hayashi han signat un acord de col·laboració que inclou intensificar la cooperació a nivell de tecnologia i gestió i en l’àmbit de les relacions institucionals, per trobar conjuntament noves oportunitats de negoci i promoure el comerç entre Japó i l’Estat espanyol. L’alcaldessa de Yokohama, però, ha fet palès a Mercè Conesa el seu especial interès per anar més enllà, enfortint els vincles amb Barcelona tant a nivell de port com de ciutat, una proposta que la presidenta del Port de Barcelona ha rebut de grat. Mercè Conesa ha assegurat a Fumiko Hayashi que es treballarà en l’estudi de diversos projectes d’intercanvi i que vehicularà els relatius a temàtiques com la formació i l’esport a través de l’Ajuntament de Barcelona. La presidenta del Port ha coincidint amb l’alcaldessa de Yokohama i màxima responsable del port de la ciutat en que tant formació com esport són àmbits molt importants en el desenvolupament tant de les persones com de les organitzacions, com així ho evidencien els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides.
Els ports de Barcelona i Yokohama són similars en molts aspectes, tal i com ha posat de manifest el director general de Coordinació del port japonès durant la visita d’aquest matí protagonitzada per la delegació catalana. Yokohama és, com Barcelona, un port molt diversificat que mou diferents tipus de mercaderies, entre elles contenidors i automòbils. Aquesta infraestructura portuària dona servei a l’àrea metropolitana de Tòquio, una zona amb molts consumidors i amb activitat industrial, el que fa que bona part del tràfic sigui d’importació i exportació. El Port de Yokohama va moure 3 milions de TEU l’any 2018, està ampliant el calat de les terminals actuals per arribar als 18 metres de fondària i prepara la construcció d’una nova terminal.
Aposta pel GNL
I, també com el Port de Barcelona, el de Yokohama està especialment interessat en la sostenibilitat mediambiental. De fet, la nova terminal en projecte contempla estrictes mesures mediambientals, segons ha explicat Hisataka Uematsu, que ha citat com a exemple una original solució constructiva dels calaixos del moll, que són foradats per facilitar el pas dels peixos. El director general de Coordinació del Port de Yokohama ha afegit que “estem prenent mesures per poder subministrar gas natural liquat (GNL) als vaixells”, com ja està fent el Port de Barcelona. “Yokohama és primer port d’escala en els viatges des dels Estats Units i subministrant GNL facilitarem l’increment d’arribades d’aquests vaixells”, afirma Hisataka Uematsu.
La promoció del GNL com a combustible alternatiu és, doncs, un àmbit en el que totes dues instal·lacions portuàries poden col·laborar, igual que en el de creuers. Yokohama té actualment unes 190 escales de creuers anuals, la majoria com a port base. El maig del 2020 tenen previst arribar a 6 vaixells coincidint el mateix dia “i voldríem aprendre del Port de Barcelona” en la gestió de l’operativa i del flux de passatgers, ha afegit el director general de Coordinació del port japonès.
La presidenta del Port de Barcelona ha felicitat al Port de Yokohama per la celebració del seu 130è aniversari i ha destacat “la modernitat i obertura d’aquesta instal·lació portuària”, una aposta que, sens dubte, “serà un èxit”. Mercè Conesa ha deixat palesa la bona sintonia que hi ha hagut durant les reunions amb els representants de Yokohama i els ha convidat a visitar aviat Barcelona, tant el port com la ciutat, per enfortir els vincles que s’han creat durant aquesta Missió Empresarial.
“Per al Port de Barcelona és una gran oportunitat estar contacte i poder signar un acord amb el Port de Yokohama”, ha enfatitzat Mercè Conesa. I ha destacat l’encert dels projectes de port-ciutat endegats. “Els dos ports tenim un repte comú: seguir avançant en la integració entre els serveis que oferim i les demandes dels ciutadans. El Port de Barcelona va tenir una gran oportunitat amb els Jocs Olímpics de 1992 i el 2020 serà una gran oportunitat pel port i per la ciutat de Yokohama”, ha afegit la presidenta del port català. Mercè Conesa ha finalitzat la seva intervenció afirmant que els ports de Barcelona i Yokohama “treballarem junts per poder generar prosperitat”.
ONE vol créixer a la Mediterrània
Posteriorment, la delegació catalana ha mantingut reunions amb les companyies ONE i Nissan. El president de la naviliera japonesa, Takafumi Kido, acompanyat pel director general de Marketing, Shinsuke Homma, i pel director de Marketing d’Europa, Ryo Yamamoto, han donat la benvinguda a Mercè Conesa, acompanyada per Lluís Paris, commercial manager, i Carles Mayol, sales manager; Takao Suzuki, delegat del Port de Barcelona a Japó, i Núria Burguera, directora de Relacions Institucionals i Comunicació. En la reunió també han participat Leandro Calzadilla, director general de ONE a Espanya, i Misako Suzuki, directora de Comptes.
Els directius de ONE han confirmat la seva voluntat per augmentar els serveis marítims que operen entre Àsia i la Mediterrània i Leandro Calzadilla ha evidenciat la ”gran col·laboració existent entre ONE i el Port de Barcelona” i la predisposició constant de l’autoritat portuària per ajudar en els moments necessaris.
Tant la presidenta del Port de Barcelona com els representants del departament Comercial han confirmat la bona relació existent amb la naviliera japonesa i s’han mostrat convençuts de què, en un futur, s’incrementaran els intercanvis comercials amb Japó i, per tant, els tràfics que ONE mou al port català.
La presidenta del Port de Barcelona; la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, també ha mantingut una reunió de treball amb Osamu Goto, vicepresident d’Afers Governamentals de Nissan, i Miyuki Takahashi, directora de relacions internacionals. Durant la trobada, “Nissan ha refermat el seu compromís amb la planta de Catalunya i ha agraït el suport de la Generalitat a la nova planta de pintura a la Zona Franca”, que suposarà una inversió de 70 milions d’euros per part de l’empresa japonesa, ha explicar Àngels Chacón. La consellera ha traslladat als directius de Nissan que els projectes d’inversió estrangera del Japó a Catalunya s’han duplicat en l’últim quinquenni.
El grup automobilístic, amb seu central a Yokohama, és un dels principals clients del Port de Barcelona, des d’on exporta bona part de la producció de la planta que Nissan té a la Zona Franca.
La Comunitat Portuària escull Tailàndia com a destí de la Missió Empresarial de 2020
Tailàndia ha estat el mercat escollit per la Comunitat Portuària de Barcelona com a destí de la propera Missió Empresarial organitzada pel Port de la capital catalana. L’anunci l’ha fet la presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa, en la celebració del sopar de cloenda del viatge d’enguany al Japó, en el qual han participat les conselleries de Territori i Sostenibilitat i d’Empresa i Coneixement.
Mercè Conesa ha indicat que Tailàndia “és un país amb una localització geogràfica estratègica per servir als mercats asiàtics. És membre de l’Associació de Països del Sudest Asiàtic (ASEAN) i té una classe mitja urbana i una economia en creixement”. És, també, un dels mercants emergents del continent asiàtic, en contraposició a Japó, un mercat ja madur, alternança per la que aposta el Port de Barcelona en les seves missions. Amb l’elecció de Tailàndia per a la propera Missió Empresarial “hem fixat, per tant, un nou objectiu: ASEAN 2020”, ha afegit la presidenta del Port de Barcelona.
En aquesta edició, el viatge del Port de Barcelona comptarà amb l’important col·laboració de la WCA, una de les principals xarxes de transitaris internacionals que agrupa a més de 7.351 oficines de 193 països de tot el món i que té la seva seu a Bangkok. La propera Missió Empresarial del Port de Barcelona contribuirà, doncs, a la creació de sinergies amb aquesta gran xarxa logística per facilitar i impulsar les oportunitats de negoci, que beneficiaran tant als integrants del viatge empresarial com a aquelles empreses que formen part de la WCA, una xarxa de la que en formen part tant el Port com la Associació de Transitaris (ATEIA-OLTRA) de Barcelona.
En la seva intervenció, Mercè Conesa ha agraït la presència en la missió dels consellers Damià Calvet i Àngels Chacón, així com la contribució de les seves respectives conselleries a que aquesta iniciativa del Port de Barcelona sigui un èxit. La presidenta també ha tingut paraules de reconeixement per a l’Ambaixada d’Espanya al Japó, per la seva col·laboració i recolzament, a les diferents institucions de la Comunitat Portuària, Duana, patrocinadors, premsa i als empresaris que hi participen.
El conseller Damià Calvet ha assegurat que el Govern de Generalitat està compromès amb la missió del Port i que la col·laboració de la WCA en el proper viatge a Tailàndia afavorirà que més empreses en vulguin formar part. Per la seva banda, la consellera Àngels Chacón ha destacat la possibilitat que ofereixen les missions de augmentar la coneixença que es té sobre el Port de Barcelona i ha subratllat que “anant junts, arribem a tot arreu”.