El Port Vell inicia una profunda transformació amb més de 86 milions d’euros d’inversió

Amb un total de 17 actuacions, el Port de Barcelona comença a dibuixar el port ciutadà del futur.

Un cop finalitzada la 37 edició de la Copa Amèrica, el Port de Barcelona seguirà treballant intensament per fer realitat el Port Vell del futur obrint a la ciutadania espais com els molls de Barcelona Nord, Drassanes i Pescadors i la reforma del moll d’Espanya.

15 març 2023
Imatge
Lluís Salvadó, president del Port de Barcelona, i David Pino, director de la Gerència Urbanística Port Vell.
Caption
Lluís Salvadó, president del Port de Barcelona, i David Pino, director de la Gerència Urbanística Port Vell.

El Port Vell del Port de Barcelona rebrà en els propers mesos més de 86 milions d’euros d’inversió públic-privada, corresponents a 17 actuacions que transformaran de manera significativa aquesta zona de port-ciutat. Aquests 17 projectes, que s’estan duent a terme entre 2023 i 2024, modificaran la fisonomia de l’àrea més ciutadana del Port de Barcelona, dotant-la de nous espais i de nous serveis per al gaudi de les persones.

Les 17 actuacions suposen una primera fase en la gran transformació que ha de viure el Port Vell en els propers anys i estaran totes acabades abans de la data d’inauguració de la 37a Copa Amèrica de Vela, el 22 d’agost de 2024. Posteriorment, un cop acabi aquesta competició, el Port de Barcelona té previst obrir més espais del recinte portuari per a l’ús ciutadà i donar nous usos a edificacions ja existents i que ara es rehabilitaran, com els “tinglados” del moll Oriental.

Els 17 projectes que es desenvoluparan en aquesta primera fase de transformació del Port Vell són: la rehabilitació de l’espatller de la bocana Nord; la construcció de la rambla Nova Bocana i del nou edifici Mirador; la urbanització de les esplanades de la nova bocana; la rehabilitació dels “tinglados” del moll Oriental; el perllongament de l’espigó de Sant Sebastià; la remodelació de l’àrea pesquera;

l’adequació de nous espais per a l’Institut de Nàutica; la demolició de Cinesa; la remodelació del Maremàgnum; la rehabilitació de l’edifici històric de Portal de la Pau; el trasllat de l’operativa dels molls de Barcelona Nord i de Drassanes al moll Adossat; el sanejament i protecció de l’estructura metàl·lica de la Torre de Jaume I; la construcció de l’America’s Cup House – IMAX Building; la remodelació del World Trade Center Barcelona i la posada en marxa d’un servei de bus nàutic entre els molls de Drassanes i Llevant.

Per impulsar i agilitar aquesta transformació, el Port de Barcelona ha decidit dotar a la Gerència Urbanística Port Vell, dirigida des de l’1 de gener d’enguany per David Pino, de noves competències en els àmbits de planificació i concessions i més recursos econòmics i humans. “Necessitem més musculatura en l’eina fonamental de gestió del Port Vell, la Gerència Urbanística. Per això, avui, al consell d’administració de Port Vell hem informat de l’ampliació de competències i de recursos econòmics i humans necessaris per sustentar tots els projectes que desenvoluparem en aquest àmbit”, ha explicat el president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó, durant la presentació de les inversions milionàries que s’estan fent en l’àmbit més ciutadà del recinte portuari.

En paral·lel, el Port de Barcelona també ha reforçat la seva Oficina de Coordinació per a la Copa Amèrica i ha procedit a integrar-la dintre de l’estructura de la Gerència Urbanística Port Vell. “En breu disposarem de set persones treballant en aquesta oficina”, ha precisat Lluís Salvadó, que també ha recordat que “estem fent un esforç de gestió molt important en actuacions de calat que estaran acabades en un temps rècord de 15 mesos”.

L’agilitat està sent una constant en els treballs que du a terme el Port de Barcelona des que la ciutat va ser escollida seu de la Copa Amèrica 2024 i així ho ha recordat el director de la Gerència Urbanística Port Vell, David Pino. L’entrega de les bases als 6 equips de la competició masculina s’ha avançat als terminis previstos i 4 d’aquests equips ja han pogut començar a treballar en els terrenys. Es tracta de les bases de l’INEOS Britannia, l’ Alinghi Red Bull Racing, el Luna Rossa Prada Pirelli i l’Emirates Team New Zealand. Està previst que els terrenys de la base del NYYC American Magic es puguin entregar a l’equip aquesta setmana i s’està treballant en els terrenys que ocuparà l’Orient Express Racing Team, darrer equip en inscriure’s a la competició. “Aquest estiu ja tindrem la Copa Amèrica a Barcelona, amb tots els equips navegant a les nostres aigües”, ha precisat David Pino.

Una mirada més enllà

Un cop finalitzada la 37a edició de la Copa Amèrica, el Port de Barcelona seguirà treballant intensament per fer realitat “la transformació en profunditat del Port Vell”, ha afegit Lluís Salvadó, en referència a projectes com la reforma del moll d’Espanya i l’obertura a la ciutadania dels molls de Drassanes i Barcelona Nord, que aniran acompanyades de la rehabilitació dels tinglados de Sant Bertran, on s’ubicarà el BlueTech Barcelona, un nou centre d’innovació d’economia blava que allotjarà start ups, institucions internacionals de l’entorn marítim, centres d'innovació de grans empreses vinculades amb la logística, el transport, l'activitat portuària i centres de formació com l’Institut de Logística de Barcelona.

Tots aquests desenvolupaments contribuiran a l’impuls del Blue District, una àrea d’innovació sectorial situada majoritàriament en l’àrea del Port Vell i on ja funcionen instal·lacions com el Pier01 o la Facultat de Nàutica de Barcelona, entre d’altres, espais amb els quals el Port de Barcelona té obertes línies de col·laboració. El Port de Barcelona reivindica així, un cop més, el seu papel de port capdavanter i innovador a nivell internacional.