El Port de Barcelona valida el seu Pla d’Innovació
L’objectiu és generar estructures de gestió àgils i transversals i establir aliances amb l’entorn innovador.
El Pla facilitarà la creació d’espais on la innovació pugui desenvolupar-se amb èxit.

El Consell d’Administració del Port de Barcelona celebrat avui ha validat el Pla d’Innovació de l’ens, el document que estableix un model d’innovació propi que ha de donar resposta a les necessitats actuals i futures de la Comunitat Portuària de Barcelona i de la societat a la qual dona servei. Aquest model es basa en una innovació sostenible, oberta, col·laborativa, impulsada per la demanda, alineada amb l’estratègia del Port i amb una forta base tecnològica.
Els objectius finals del Pla, que recull les propostes marcades en el IV Pla Estratègic del Port de Barcelona, són reforçar el paper del Port com a motor de creixement econòmic, impulsar la innovació i la digitalització de l’ecosistema logístic i afavorir les sinèrgies amb la ciutat en aquest àmbit.
El Pla d’Innovació del Port de Barcelona parteix de l’anàlisi de la situació en la qual es troba el Port en aspectes com l’ús de tecnologia, la cultura innovadora de la Comunitat Portuària, les potencialitats de l’ecosistema innovador de Barcelona i la difusió que es realitza d’aquesta activitat. A continuació, especifica les accions que cal endegar per consolidar i estendre aquest model innovador i, finalment, estableix les eines i estructures de gestió que han de facilitar aquesta transformació transversal de l’activitat portuària.
Les línies de treball definides en el Pla d’Innovació persegueixen desenvolupar estructures de gestió àgils i transversals que impliquin a tota la Comunitat Portuària de Barcelona, establir aliances amb l’entorn innovador de Barcelona, estimular la innovació sectorial i difondre l’activitat innovadora del Port.
Per assolir aquests objectius, el Pla d’Innovació preveu la posada en marxa de la Fundació BCN Port Innovation, que facilitarà la gestió de les iniciatives innovadores en la Comunitat Portuària de Barcelona, la relació d’aquesta amb l’ecosistema innovador de Barcelona i el desenvolupament de plans específics dirigits a les empreses del sector marítim portuari. A més de potenciar l’establiment d’aliances amb tots els actors implicats en la innovació al Port i a la ciutat, el Pla també estableix la necessitat de crear espais on la innovació pugui desenvolupar-se amb èxit. Aquests espais es concreten en iniciatives com el Districte Tecnològic de l’Economia Blava, un hub d’innovació on s’impulsi la recerca i la formació en l’àmbit portuari.
La UTE BAC Engineering Consultancy Group, GPO Ingeniería y Arquitectura i Meta Engineering prestarà els serveis d’assistència tècnica de les obres del Port de Barcelona
El Consell d’Administració del Port de Barcelona ha aprovat adjudicar a la Unió Temporal d’Empreses (UTE) formada per BAC Engineering Consultancy Group S.L.; GPO Ingeniería y Arquitectura, S.L.U.; i Meta Engineering, S.A. els Serveis d’Assistència Tècnica de les obres del Port de Barcelona.
L’UTE BAC-GPO-Meta s’encarregarà de prestar l’assistència a la direcció facultativa de les obres d’edificació, al control de qualitat, a l’assistència geotècnia, al control de la instrumentalització i a la direcció de projectes del Port de Barcelona. L’adjudicació és per un termini de dos anys i un import de 3,35 milions d’euros, IVA exclòs, prorrogables fins a 2 anys més.
S’inicia l’expedient per a la licitació de la futura Llotja de Pescadors del Port de Barcelona
El Consell d’Administració del Port de Barcelona també ha aprovat iniciar l’expedient de contractació i convocatòria de licitació per a la construcció de la futura Llotja de Pescadors. El projecte de la futura Llotja, que s’ha redactat amb la col·laboració de la Confraria de Pescadors de Barcelona i també inclou la urbanització de l’entorn, forma part del projecte de remodelació del conjunt d’instal·lacions pesqueres del Port.
L’obra té un pressupost base de licitació de 7,9 milions d’euros, IVA exclòs, i un termini d’execució de disset mesos.