El Port de Barcelona va tancar 2019 amb una xifra de negoci de 172 milions d’euros
El cash flow se situa en 97 milions d’euros i permet afrontar amb solvència els reptes de futur i les necessitats inversores del Port de Barcelona.

El Port de Barcelona va obtenir l’any 2019 una xifra de negoci de 172 milions d’euros, un resultat molt similar al de 2018, exercici que es va tancar amb 174 milions d’euros. Aquesta estabilitat en els ingressos s’ha aconseguit tot i la rebaixa del 10% aplicada en la taxa a la mercaderia, una de les principals fonts d’ingressos del Port i que ha suposat deixar d’ingressar 4,5 milions d’euros, aproximadament.
La consolidació aconseguida en els ingressos s’ha assolit també en la capacitat de generació de recursos de l’entitat (cash flow), que amb 97 milions d’euros l’any 2019 permet encarar amb solvència els reptes de futur i les necessitats inversores del Port de Barcelona.
En l’últim any, el Port de Barcelona ha reduït de forma significativa el seu endeutament (-9%), que ara se situa en 179 milions d’euros i representa únicament el 12% dels fons propis. I ha incrementat en un 21% les inversions de l’exercici, que han sumat 60 milions d’euros.
Pel que fa al benefici, el Port de Barcelona ha obtingut un resultat de 44 milions d’euros, xifra que representa un -18% comparat amb els 54 milions de 2018. Aquest decrement és degut a l’increment de les despeses no recurrents. Així, en l’últim any l’entitat ha hagut de fer front al dragatge general del Port, actuació que ha tingut un cost de 4,3 milions i que es realitza cada 5 anys; s’ha fet una provisió de més de 5 milions d’euros per fer front al potencial risc de litigis; i s’ha incrementat en un 26% l’aportació al Fons de Compensació Interportuari (1,3 milions d’euros) per atendre les necessitats del fons de capital ‘Ports 4.0’, dirigit a atraure i facilitar l’aplicació del talent i l’emprenedoria al sector logístic-portuari en l’àmbit tecnològic.
Resultats de tràfic
Pel que fa als resultats de tràfic, tot i que el 2019 ha estat marcat a nivell global per un cúmul d’incerteses i disrupcions que han provocat la desacceleració del comerç internacional, ha estat un any de consolidació per al Port de Barcelona. El tràfic total –que integra totes les modalitats de càrrega– s’ha situat en 67,7 milions de tones, xifra molt similar al 67,8 milions assolits durant l’exercici anterior.
Cal destacar que més de 35 milions de tones corresponen al tràfic de hinterland, és a dir, al comerç real de mercaderies –sense comptabilitzar els transbordaments ni les tares–. Tot i l’estancament d’alguns segments, el tràfic de hinterland manté el 2019 la xifra rècord assolida el 2018.
Els contenidors, els sòlids a granel i els automòbils, però, han tancat l’any en negatiu. En el cas dels contenidors, s’han mogut 3,32 milions de TEU, un 3,2% menys que l’any 2018. Així i tot, ha estat el segon millor any de la història del Port de Barcelona pel que fa als contenidors.
Els principals descensos s’han donat en els trànsits (-8%). Els contenidors d’importació i exportació s’han mantingut (-1%). Tanmateix, el Port de Barcelona segueix potenciant el seu paper com a facilitador del comerç exterior, en tant que els contenidors plens d’exportació i d’importació es mantenen com el grup més nombrós.
Àsia, el mercat més dinàmic
Àsia és el principal continent d’origen i destí dels contenidors que canalitza el Port, amb el 42% de les exportacions i el 75% de les importacions. I la Xina es consolida com el principal soci comercial, ja que rep l’11% dels contenidors d’exportació i és l’origen del 42% de les importacions. Ara bé, el Port de Barcelona treballa amb una àmplia diversitat de mercats. Alguns dels països que registren un major dinamisme en els seus intercanvis amb el Port són: Egipte (11,1%), Turquia (+10,5%) o Arabia Saudita (+9,6%).
Pel que fa als sòlids a granel, han sumat 4,1 milions de tones i s’han vist afectats per la davallada de les exportacions de ciment iniciada el 2018. Respecte als vehicles, han tancat en negatiu per segon any consecutiu (778.000 unitats, -4%), degut a una sèrie de factors que han afectat tant als trànsits (-17%) com a les exportacions (-3%). Les importacions creixen un 0,1% respecte l’any 2018.
En l’apartat de líquids a granel, el Port de Barcelona ha aconseguit el seu millor registre històric, sumant un total de 16,1 milions de tones, amb un creixement del 5,3% respecte el 2018. Aquest rècord ha estat possible tant pel bon comportament dels trànsits com de les importacions i reforça el paper de la infraestructura portuària com a hub de productes energètics de la Mediterrània i del sud d’Europa.
El 56% de creueristes són de port base
Durant l’any 2019, el Port de Barcelona ha rebut un total de 4,6 milions de passatgers (+3%), dels quals 1,49 milions han estat viatgers de ferris de línia regular (+3%) i 3,14 milions han estat creueristes (+3%). Cal destacar l’impuls de dos tipus de creueristes que tenen un important impacte econòmic en la ciutat: els de port base (aquells que inicien i finalitzen el seu recorregut a Barcelona) i els que arriben en temporada baixa.
Els creueristes de port base (+5%), aquells que fan una aportació econòmica més important a la ciutat i al seu entorn, creixen molt per sobre dels de trànsit (+1%). En l’actualitat, el 56% dels creueristes que passen pel Port de Barcelona són de port base.
D’altra banda, el Port de Barcelona continua impulsant amb èxit la desestacionalització d’aquest tipus de turisme. Els creueristes que arriben a Barcelona en temporada baixa –d’octubre a abril-suposen ja més del 40% del total de creueristes, fruit de l'estratègia del Port de potenciar la presència de vaixells durant l'hivern per evitar puntes de saturació.
Un port neutre en emissions
El Port de Barcelona està fent una ferma aposta per la sostenibilitat i en la nova dècada que encetem destinarà molts dels seus recursos, tant econòmics com humans, al desenvolupament de projectes relacionats amb l’actual emergència climàtica que vivim. Europa ha iniciat el camí per convertir-se en el primer continent climàticament neutre l’any 2050, un Green Deal del qual el Port de Barcelona ni pot ni vol mantenir-se al marge.
El Pla d’Actuació d’Electrificació dels molls és un dels principals projectes per esdevenir un port neutre en emissions però no és l’únic. L’impuls de la intermodalitat, estratègia que es va iniciar ja fa uns anys, segueix sent un dels objectius de la institució ja que suposa la potenciació dels modes de transport més sostenibles i menys contaminants. En aquest sentit, l’any 2019 es va mantenir l’evolució positiva de les mercaderies transportades pels serveis de transport marítim de curta distància, superant les 410.000 unitats de transport intermodal (UTI), amb un increment del 0,5%. Aquest apartat inclou el tràfic de les Autopistes del Mar, les línies regulars que connecten Barcelona amb Itàlia i el nord d’Àfrica.
També es manté en nivells de 2018 la quota del transport ferroviari, que se situa en un 13% en el cas dels contenidors i en un 35,5% en els vehicles. Això permet reduir les emissions de l’activitat portuària i millorar la qualitat de l’aire de l’entorn. De fet, els serveis ferroviaris del Port de Barcelona van suposar l’any 2019 l’estalvi de 50.000 tones de CO2.