El Port de Barcelona restaura els històrics ‘tinglados’ del moll Oriental

La rehabilitació, de 7,3 MEUR de pressupost, ha mantingut l’estètica original dels edificis de principis del segle XX.

Durant la celebració de la Copa Amèrica, els tinglados funcionaran com a punt de trobada per a la Comunitat Portuària i a partir de novembre acolliran actes i esdeveniments culturals.

16 maig 2024
Imatge
Accés als tinglados del moll Oriental.
Caption
Accés als tinglados del moll Oriental.

El Port de Barcelona ha completat la restauració dels quatre tinglados del moll Oriental, uns edificis històrics amb més de 100 anys d’antiguitat que s’han rehabilitat per a acollir actes i esdeveniments culturals. Els treballs s’han completat a punt per a l’inici de la Copa Amèrica, durant la celebració de la qual tres d’ells funcionaran com a punt de trobada (Hospitality) per a la Comunitat Portuària i l’últim serà l’estació marítima del nou bus nàutic. 

Els tinglados seran gestionats i comercialitzats per la gerència urbanística Port Vell, sota la marca TINGLADOS, amb l’objectiu d’atreure activitat cultural d’alt valor al port, reforçant la vocació del Port Vell d’esdevenir un espai de cultura adreçat a la ciutadania de Barcelona i del conjunt del país. 

Els tinglados del moll Oriental es van construir a inicis del segle XX per donar resposta a les necessitats sorgides arran del desenvolupament industrial de principis de segle que va coincidir amb una gran ampliació del Port de Barcelona. Obra de l’enginyer de Camins, Canals i Ports, Julio Valdés y Humarán, els va dotar d’unes façanes decorades de forma singular i es van destinar a oficines, magatzems i taller dels dics flotants. 

“La rehabilitació d’aquests edificis suposa un nou pas endavant en el compromís del Port de Barcelona per preservar el patrimoni i obrir a la ciutadania més espais del Port Vell“, ha explicat el president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó, afegint que “ja estem col·laborant amb el Departament de Cultura de la Generalitat per omplir els tres tinglados d’art i cultura, un cop passada la Copa Amèrica”. 

El director de Port Vell, David Pino, ha estat l’encarregat de mostrar la nova imatge corporativa, els noms i els usos dels tinglados; i Gemma Peñalver, directora de l’obra, ha donat detalls de l’actuació. La presentació també ha comptat amb la participació de la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Garriga, així com de la primera tinent d’Alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet. 

Un projecte històric 

Les obres de restauració, iniciades el març de 2023, han tingut un cost de 7,3 milions d’euros i han consistit en una reforma integral dels quatre edificis executada per una UTE formada per les empreses Copisa, Constructora Pirenaica i Natur System. Els edificis s’han batejat fent referència als seus usos originals. Així, un es diu La Carbonera ja que va funcionar durant molts anys com a magatzem de carbó i per a dipòsit de bots i embarcacions menors, i els altres s’anomenen: La Fusteria i El Taller respectivament. El darrer és un edifici més petit que serà l’estació marítima del nou bus nàutic. 

Mantenint l’estètica original, s’ha buscat una integració entre ells que permetés un ús multifuncional del conjunt. Dos dels edificis, originalment independents, s’han unit amb uns pòrtics amb la fusta i el ferro com a protagonistes, que donaran la benvinguda als visitants i permetran l’entrada i la distribució en funció de l’esdeveniment. 

Els treballs també han renovat completament les cobertes i els forjats, reforçant alhora l’estructura i la cimentació de les torres ubicades als seus extrems. També se n’han renovat les instal·lacions, posant-les al dia en l’àmbit normatiu, amb l’objectiu de dotar-les de la màxima versatilitat de cara al futur. 

Identitat corporativa 

La nova marca TINGLADOS ha estat creada conjuntament per la firma d’estratègia FOCUSERS®, responsable de l’enfocament estratègic i posicionament de marca, i l’estudi creatiu ruiz+company, que ha creat el logotip, la identitat visual i la senyalèctica dels tinglados. S’ha concebut com un espai “contenidor” que serà un nou nexe d’unió entre el port i la ciutat. En sí, la imatge dels tinglados és la seva arquitectura i es regeix per la premissa de la restauració històrica dels edificis preservant el patrimoni. 

Part de la transformació del Port Vell 

La restauració d’aquests edificis s’emmarca en la gran transformació que el Port Vell està vivint coincidint amb els preparatius per a la celebració de la Copa Amèrica. El Port de Barcelona, així com els diversos concessionaris amb presència al Port Vell, estan executant una vintena d’actuacions que, amb una inversió de 120 milions d’euros, modificaran la fesomia de l’àrea més ciutadana del Port de Barcelona, dotant-la de nous espais i de nous serveis per al gaudi de les persones.