El Port de Barcelona rebrà enguany els primers creuers propulsats amb gas natural liquat

La instal·lació catalana presenta a Miami la seva aposta per la sostenibilitat i per atraure els vaixells més avançats a nivell energètic i mediambiental.

10 abril 2019
Imatge
Imatge de l'estand del Port de Barcelona a Miami.
Caption
Imatge de l'estand del Port de Barcelona a Miami.

Els primers vaixells de creuer propulsats amb gas natural liquat (GNL) començaran a arribar enguany al Port de Barcelona. Així ho ha anunciat avui la presidenta de la instal·lació catalana, Mercè Conesa, durant la roda de premsa que ha tingut lloc al Seatrade Cruise Global, la principal fira de creuers del món que se celebra fins al dia 11 a Miami. L’Aida Nova serà la primera nau que funciona amb aquest combustible alternatiu que aquest mes d’abril farà la seva primera escala a la capital catalana, ciutat que seguirà visitant al llarg de la temporada. El segon serà el Costa Smeralda, que arribarà el proper mes d’octubre.

“Hem desenvolupat diverses iniciatives per impulsar l’ús de gas natural com a combustible alternatiu de mobilitat per reduir de manera efectiva les emissions contaminants dels vaixells. Aquest és un dels eixos que estem treballant per atraure l’arribada a Barcelona de les naus més modernes i, per tant, més avançades a nivell mediambiental”, ha exposat Conesa, qui ha recordat que el 58% dels creuers que atraquen al port català tenen menys de 10 anys.

Com s’ha posat de manifest en aquesta edició del Seatrade Cruise Global, la indústria de creuers està apostant pel GNL com a combustible alternatiu, ja que redueix un 80% les emissions d’òxids de nitrogen (NOx) i elimina per complet els òxids de sofre i les partícules en suspensió. De fet, a part dels 3 vaixells de creuer que ja funcionen amb GNL, hi ha al món un total de 20 naus més en construcció o encarregats a drassanes, que entraran en servei entre 2020 i 2026.

Balanç d’un any rècord d’activitat

L’any 2018 el Port de Barcelona va rebre 830 escales amb 3 milions de creueristes, xifra que suposa un nou rècord històric per a la instal·lació. “Cal destacar l’impuls de dos tipus de creueristes: els de port base (aquells que inicien i finalitzen el seu recorregut a Barcelona), que van créixer un 16%, i els que arriben en temporada baixa, que van augmentar un 17%”, ha recordat Conesa.

Els primers són els que fan una major aportació econòmica a la ciutat i a l’entorn, segons l’estudi elaborat per la Universitat de Barcelona sobre l’impacte econòmic dels creuers del Port de Barcelona. Així, els creueristes de port base que pernocten a la ciutat fan una despesa diària de 230 euros i, tot i suposar només el 8% dels turistes vacacionals de la capital catalana, concentren el 20% del total de la despesa.

Els resultats de l’any passat també demostren l’avenç que s’ha assolit pel que fa a la desestacionalització de l’activitat de creuers. “Al 2018, 1 de cada 3 creueristes que van visitar Barcelona ho va fer en temporada baixa”, ha ressaltat la presidenta del Port.

Dotze primeres escales al 2019

Les xifres, encara provisionals, del primer trimestre de l’any indiquen que el Port de Barcelona consolidarà els bons resultats obtinguts el mateix període de 2018, amb uns 300.000 creueristes. Pel que fa a les previsions anuals per aquest 2019, el Port de Barcelona té previst rebre un total de 838 escales i superar la xifra dels 3 milions de passatgers. “A més, 12 vaixells de creuer escalaran per primera vegada al nostre port, 8 dels quals són naus de darrera generació que acaben de entrar en servei o que ho faran ens els propers mesos”, ha destacat Mercè Conesa.

Es tracta del Viking Jupiter, MSC Bellissima, Mein Schiff 2, Spectrum of the Seas, AidaNova, Le Bougainville, Celebrity Edge, Spirit of Discovery, Nieuw Statendam, Sky Princess, Costa Smeralda i MSC Grandiosa. Aquestes noves escales demostren la fidelitat que mantenen els grans operadors de creuers pel Port de Barcelona, ja que el trien per posicionar els vaixells més moderns de les seves flotes.

A més, el port català segueix aprofundint en el ‘model Barcelona’ de col·laboració entre administracions, sector privat, agents locals i Aeroport per avançar en una gestió sostenible de l’activitat de creuers a la ciutat. Així, en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona i la Cruise Line International Association (CLIA), el Port ha creat un grup de treball per tal d’optimitzar i diversificar la mobilitat dels creueristes que visiten la ciutat en règim de trànsit (escala d’un sol dia). Amb aquesta iniciativa –que se suma a les accions dirigides a potenciar la desestacionalització i les operatives de port base- es pretén contribuir a descongestionar els espais més concorreguts de la ciutat durant els mesos de temporada alta.

Modernització d’instal·lacions per potenciar el port base

Des de primavera de 2018 el Port de Barcelona disposa d’una nova terminal de creuers, construïda i gestionada per Carnival Corporation: Helix Cruise Center. Amb 12.500 metres quadrats de superfície, és una de les terminals de creuers més gran d’Europa, dissenyada amb elevats criteris d’eficiència, sostenibilitat i funcionalitat.

Actualment, el Port de Barcelona està tramitant dues sol·licituds vinculades a l’activitat portuària. D’una banda, MSC ha sol·licitat la concessió d’un espai de l’ampliació del moll Adossat –que actualment es troba en construcció- per tal d’executar i construir una terminal de creuers pròpia. D’altra banda, Royal Caribbean ha demanat la concessió de l’actual terminal C –també al moll Adossat-, per tal de fer una reforma integral i disposar d’una nova terminal de creuers per a les naus de la companyia.

La modernització i ampliació de les instal·lacions de creuers està vinculada a l’estratègia del Port de Barcelona de potenciar les operacions de port base i d’oferir més qualitat i confortabilitat als usuaris de la instal·lació.

La delegació del Port de Barcelona que enguany participa a la 35a edició de la fira Seatrade Cruise Global està integrada per la presidenta Mercè Conesa; la cap de Creuers, Mar Pérez; el subdirector general d’Estratègia i Comercial, Santiago Garcia-Milà; i la directora de Comunicació i Relacions Institucionals, Núria Burguera, entre d’altres directius. Seatrade Cruise Global, la principal trobada de creuers del món, compta amb 754 expositors i té previst rebre més d’11.000 visitants professionals.