El Port de Barcelona promou l’FP Dual com a eina pel creixement i la competitivitat de les empreses i dels estudiants

L’entitat ha celebrat avui una jornada per establir un punt de trobada entre les empreses del sector portuari i els centres de Formació Professional.

28 març 2019
Imatge
D’esquerra a dreta, Pere Navarro, delegat de l’Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona; Chakir El Homrani, conseller de Treball, Afers Socials i Famílies; Mercè Conesa, presidenta del Port de Barcelona; i Mercè Massa, gerent del Consorci d’Educació de Barcelona.
Caption
Pere Navarro, delegat de l’Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona; Chakir El Homrani, conseller de Treball, Afers Socials i Famílies; Mercè Conesa, presidenta del Port de Barcelona; i Mercè Massa, gerent del Consorci d’Educació de Barcelona.

La Formació Dual desenvolupada en empreses portuàries i marítimes comporta avantatges evidents, tant per els alumnes, que reben una millor preparació i coneixement d’aquest medi professional cada cop més especialitzat; com per a les empreses, que tenen l’oportunitat de trobar professionals amb la preparació adequada a les seves necessitats. Aquestes són algunes de les conclusions amb què ha finalitzat la Jornada per a la promoció de la Formació Dual al sector logístic-portuari, organitzada pel Port de Barcelona, que ha tingut lloc avui a l’Auditori del Consorci de la Zona Franca de Barcelona.

La jornada, impulsada des del Grup de treball de Formació i Ocupació del Consell Rector per a la Promoció de la Comunitat Portuària de Barcelona, ha estat inaugurada pel conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani; la presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa; el delegat de l’Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona, Pere Navarro; i la gerent del Consorci d’Educació de Barcelona, Mercè Massa.

L’objectiu de la jornada ha estat esdevenir el punt de trobada entre l’oferta i la demanda de treball en el sector marítim i portuari: els responsables de recursos humans de les empreses que operen al Port i els professors i personal directiu dels centres de formació professional.

Durant la presentació de la iniciativa, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Chakir el Homrani, ha afirmat que la Formació Professional “és una de les millors eines que tenim des del Govern de Catalunya per a intentar millorar el mercat laboral català”. En aquest sentit, el conseller ha subratllat que “cal deixar d’entendre la FP com caixes estanques distribuïdes entre el món educatiu i el món laboral i treballar per un sistema integrat de formació professional”. Per això ha aprofitat per fer una crida a les empreses a implicar-se en la FP Dual i impulsar-ne el seu creixement.

El Port, motor d’activitat i ocupació

En la seva intervenció, Mercè Conesa ha recordat que el Port de Barcelona “és un important motor de l’activitat econòmica del país i, en conseqüència, un generador d’ocupació”, i que està treballant per “establir complicitats entre les empreses de la Comunitat Portuària, els centres de formació i les administracions per a millorar la formació i l’ocupació, que són aspectes clau per consolidar-nos com a port referent en innovació i sostenibilitat per al nostre territori”. En aquest sentit, Conesa ha destacat la “importància que les empreses del sector creguin i s’impliquin en la Formació Professional Dual com una eina per a impulsar la seva competitivitat i eficiència”.

El Port de Barcelona i altres entitats estan impulsant iniciatives en aquest sentit. Així, durant l’any passat es van realitzar dos estudis sobre els perfils professionals demandats per les empreses del sector logístic i portuari centrats en analitzar les necessitats laborals vinculades a l’àmbit de la Formació Professional, així com definir els perfils estrictament marítims.

La jornada s’ha estructurat en dos blocs. En el primer el Port de Barcelona, la Fundació Barcelona Formació Professional i Barcelona Activa han presentat les conclusions d’aquests estudis, que destaquen les dificultats de les empreses per cobrir determinats perfils professionals degut a la creixent especialització, la necessitat d’adaptar la formació als canvis tecnològics o de disposar d’un adequat nivell d’anglès, entre d’altres.

Millorar la imbricació entre el món educatiu i la realitat portuària

L’estudi del Port de Barcelona realitza una sèrie de propostes d’acció per a millorar l’actual FP, entre les quals destaquen la potenciació dels itineraris de Formació Professional Dual en empreses de la Comunitat Portuària de Barcelona; la creació d’un mapa de recursos formatius del Port de Barcelona que faciliti aquesta incorporació de les empreses portuàries als cicles de FP Dual, impulsant especialment els itineraris que combinen l’aula amb el centre de treball; i la creació d'una taula de treball de les professions del Port de Barcelona.

L’altre estudi, elaborat per Barcelona Activa, té l’objectiu d’impulsar la formació professionalitzadora, és a dir, desenvolupar projectes de formació ocupacional orientats a cobrir places concretes en l’àmbit portuari.

El segon bloc de la Jornada per a la promoció de la Formació Dual al sector logístic-portuari, dedicada als agents formatius, els estudiants i a les empreses portuàries, s’ha desenvolupat en dues taules rodones. La primera ha aplegat a representants de l’Institut Joan Brossa i de l’Institut de Nàutica de Barcelona que han analitzat la importància que els diferents programes docents juguen alhora de preparar els futurs professionals i aconseguir una bona adaptació als diferents llocs de treball.

En la segona taula rodona, moderada per Jordi Trius, president de l’Associació d’Agents Consignataris de Vaixells de Barcelona, ha aplegat a representants de les empreses BEST, Cosco i Bluewater i a estudiants dels instituts Illa dels Banyols, Lluïsa Cura i Les Salines, que han debatut sobre com s’han de dissenyar els plans d’estudi de la FP Dual per tal que alumnes, professors i empreses aconsegueixin la millor imbricació entre el món educatiu i la realitat portuària.

A la jornada també ha participat la Fundació Bankia per la Formació Dual, com a part de la seva activitat destinada a promocionar i donar prestigi la FP i la seva modalitat dual. El suport a la iniciativa del Port de Barcelona se suma a l'impuls d'altres activitats dutes a terme amb la Generalitat, el SOC, PIMEC, la Cambra de Comerç o diferents centres formatius de FP catalans per fer avançar aquest tipus de formació.