El Port de Barcelona presenta a Seatrade Cruise Global el seu projecte d'electrificació de terminals de creuers
Ana Arévalo, Head of Shorepower Department, serà l'encarregada d'explicar el pla Nexigen en una conferència que tindrà lloc dijous.
El 2025 les escales dels vaixells de mida petita, de menys de 1.000 passatgers, creixeran gairebé un 40% al Port de Barcelona.

El Port de Barcelona presenta aquest any a Seatrade Cruise Global, la principal fira de creuers del món que se celebra anualment a Miami, el seu projecte d'electrificació de terminals de creuers, un element clau en l'estratègia de descarbonització de l'activitat portuària.
Ana Arévalo, Head of Shorepower Department del Port de Barcelona, serà l'encarregada d'explicar Nexigen, el Pla d'Electrificació de Molls del Port de Barcelona, i de donar detalls específics del projecte per electrificar les terminals de creuers, concentrades al moll Adossat de l'enclavament. En la conferència, que tindrà lloc el dijous 10 d'abril, Ana Arévalo estarà acompanyada per Eduardo Leal, Senior Professional Engineer, del Port de Miami; David Candib, VP Ports Operations de Carnival Cruise Line; Ralf Nielsen, Business Development Manager Americas de PowerCon, i Philip Lawson, Head of Marine Solutions de NatPower, que relataran les seves respectives experiències en aquest àmbit.
El plafó, que porta per títol “Shore Power: Important Lessons Learned”, se centrarà en les lliçons importants apreses des d'una perspectiva operativa, on es destacaran aspectes que també s'han de considerar de manera acurada en planificar i dissenyar solucions eficients per a l'electrificació de molls als ports, i oferirà al públic perspectives diverses sobre els sistemes Onshore Power Supply (OPS).
En el cas del Port de Barcelona, el projecte d'electrificació de les terminals de creuers és doblement complex ja que per portar la connexió elèctrica fins a les terminals és necessari construir una bateria de conduccions soterrades per sota del canal de navegació del port per connectar els molls de l'Energia i Adossat. La connexió, que tindrà una longitud de 700 metres i passarà 32 metres sota el nivell del mar, permetrà connectar els OPS de les terminals de creuers del moll Adossat a la xarxa de mitja tensió alimentada per la subestació elèctrica que l'Autoritat Portuària està construint al recinte portuari.
Els treballs de construcció d'aquesta perforació dirigida es van adjudicar fa un any per 15 milions d'euros i tenen un termini d'execució de 28 mesos. D'aquesta forma, la connexió entre els molls de l'Energia i Adossat entrarà en funcionament gairebé al mateix temps que el primer OPS per a creuers, que serà el que donarà servei a la nova terminal que MSC va inaugurar el passat 3 d'abril al Port de Barcelona.
La construcció i posada en funcionament del que serà el primer sistema OPS en una terminal de creuers del Port de Barcelona s'adjudicarà en el pròxim consell d'administració. El pressupost de licitació ascendeix a 14,5 milions d'euros i inclou la redacció del projecte, la construcció i posada en marxa dels sistemes, així com el manteniment i l'operativa durant els dos primers anys de funcionament. Aquest format “clau en mà” permetrà que un mateix adjudicatari es faci càrrec del conjunt del projecte i la seva posada en marxa, cosa que agilitzarà tot el procés.
Sector sostenible
Fa anys que el Port de Barcelona aposta per la sostenibilitat de la indústria de creuers. La instal·lació de sistemes OPS a totes les terminals és una de les actuacions per aconseguir-ho, però no l'única. Fomentar l'arribada dels vaixells més nous i, per tant, més avançats tecnològicament i més respectuosos amb el medi ambient, n’és una altra. En aquesta línia, durant el present exercici, el 52% de les escales de creuers serà de vaixells que tenen menys de 10 anys d'antiguitat. I el 21% de les escales previstes serà de vaixells preparats per funcionar amb GNL, un combustible de transició perquè és menys contaminant que la resta de combustibles fòssils utilitzats en la navegació, fet que confirma l'èxit de l'estratègia seguida pel Port de Barcelona per atreure els vaixells més sostenibles de la flota mundial.
Fruit del treball realitzat en els últims anys, durant el 2025 hi haurà un important increment dels vaixells de mida petita, de menys de 1.000 passatgers. Les escales d'aquest tipus de vaixells, amb un perfil de passatger que té un impacte econòmic més positiu per a la ciutat, s'incrementaran prop d'un 40% respecte al 2024. “Cada vegada sumem més escales de vaixells de mida petita i mitjana, més sostenibles i que aposten per una integració més gran a les destinacions, amb excursions personalitzades i amb estades més llargues. El 2025, aquest tipus de vaixells suposaran el 26% de les escales al nostre port”, va puntualitzar ahir Carla Salvadó, subdirectora general de Comercial i Màrqueting del Port de Barcelona, en una roda de premsa celebrada a Seatrade Cruise Global.
“El Port de Barcelona és líder europeu i de la Mediterrània en el tràfic de port base, és a dir, on comencen i/o acaben el viatge els creueristes, el segment que més beneficis aporta a la ciutat. I continuem treballant en l'arribada de vaixells amb els perfils de creuerista que més valor afegit puguin aportar, així com per transformar els creuers en trànsit en vaixells en què Barcelona també actuï com a port base per a una part dels creueristes, la qual cosa augmenta el nostre lideratge com a port d'embarcament i desembarcament de turistes”, ha afegit en la roda de premsa Mar Pérez, cap de Creuers.
Seatrade 2025
El Port de Barcelona i la seva Comunitat Portuària de Creuers (consignataris, terminals, i provisionistes, entre d'altres) és present un any més a la fira Seatrade Cruise Global, el principal esdeveniment mundial de la indústria de creuers, que se celebra a Miami (Florida) del 7 al 10 d'abril.
La delegació del Port de Barcelona a Seatrade està integrada per Carla Salvadó, subdirectora general de Comercial i Màrqueting; Mar Pérez, cap de Creuers; Lucía García, Cruise Specialist; Ana Arévalo, Head of Shorepower Department, i Núria Burguera, directora de Comunicació.