El Port de Barcelona, líder europeu en 5G amb Orange
La nova xarxa 5G SA de gran capacitat i fiabilitat ha suposat una inversió de 3,6 milions d'euros i donarà resposta a les necessitats generades pel creixent grau d'automatització de l'ecosistema portuari.
Els casos d’ús de la tecnología 5G al sector portuari inclouen nombroses millores en la connectivitat marítima, gràcies a la capacitat per donar cobertura a tota la làmina d’aigua.
La nova xarxa privada 5G Stand Alone (SA) desplegada al Port de Barcelona arrel de l’acord amb Orange (Grup MASORANGE) ja es troba operativa. Aquesta nova infraestructura tecnològica, un projecte líder a Europa, permetrà desenvolupar nombroses e innovadores solucions tecnològiques en l’ecosistema portuàri, gràcies a la seva gran capacitat i fiabilitat.
Amb una inversió de 3,6 milions d’euros repartits en 5 anys (4 anys, prorrogable 1 any més), la nova xarxa suposa un salt tecnològic per a les empreses de la Comunitat Portuària, que a partir d’ara ja disposen de les connexions necessàries per a donar resposta a les necessitats generades pel creixent grau d'automatització de les eines de gestió i dels serveis de tot l'ecosistema portuari.
Alguns dels beneficis immediats que ofereix aquesta xarxa són la disponibilitat d’una xarxa de comunicació de suport en cas de fallada del sistema principial en instal·lacions crítiques o la possibilitat d’instal·lar càmeres i sensors de manera ràpida i eficient en àrees sense accés de fibra. Aquest nou servei no només és pioner pel fet d’oferir tot el potencial tecnològic de la connectivitat 5G sinó perquè el seu desplegament cobreix tot l’àmbit d’actuació del Port de Barcelona, incloent les dues milles marítimes de la làmina d’aigua al voltant del port.
La cobertura marítima permetrà fer un salt qualitatiu en nombrosos serveis gràcies a casos d’ús que ja s’estan estudiant i, en alguns d’ells, posant en pràctica, com seria la coordinació del servei de pràctics amb la Torre de Control i les diferents càmeres de control marítim mitjançant una tauleta connectada, on podran visualitzar en temps real una representació digitalitzada de la senyal de radar amb la màxima precisió i seguretat.
Un altre col·lectiu que es beneficiarà del nou servei serà la Policia Portuària i els diferents cossos de seguretat i emergències amb presència al Port de Barcelona. L’alta capacitat i la fiabilitat de la xarxa permetrà unificar els terminals amb els quals els agents es comuniquen amb altres agents i reben en temps real informació de les més de 400 càmeres de CTTV distribuides pel recinte portuari i fins i tot coordinar-se amb drones de vigilància aèria també connectats a la xarxa 5G.
L'elevada mobilitat en les connexions que permet la nova xarxa 5G també serà clau per a fer més eficient el transport ferroviari pel Port de Barcelona i, gràcies a la seva resistència a les interferències electromagnètiques, gestionar la connectivitat i transmissió de dades en els sistemes Onshore Power Supply (OPS), que treballen amb alts nivells de potència elèctrica.
“El desplegament d’aquesta nova xarxa 5G SA és un projecte pioner a Europa i convertirà el Port de Barcelona en una infraestructura més eficient e innovadora, posant al servei dels seus clients la tecnologia necessària per seguir sent capdavanters”, ha destacat el president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó. “Els casos d’ús que hem vist avui són només un exemple del potencial de la tecnologia 5G. Estem convençuts que gràcies a la col·laboració de les empreses de la Comunitat Portuària i els membres de l’ecosistema innovador del Port de Barcelona, ben aviat podrem veure moltes més aplicacions”, ha afegit.
Per la seva banda, Víctor Vera, director d'Empreses de MASORANGE a Catalunya, ha indicat: "Estem molt orgullosos d'haver liderat, en coordinació amb els equips del Port de Barcelona, aquest projecte pioner a Europa de xarxa privada 5G en un entorn portuari; el resultat permet ja la millora i el reforç de seguretat sobre les operacions diàries del port, gràcies a les últimes bandes d'espectre 5G disponibles a Espanya i que garanteixen una ultra baixa latència, una gran capacitat de transmissió de dades i multioperativitat entre dispositius, tal com requereixen aquestes activitats”.