El Port de Barcelona incrementa fins al 20% les escales de creuers de GNL

Els creueristes de port base, els que comencen i/o acaben viatge a Barcelona, enguany arribaran al 58%, amb el ferm compromís de l'Autoritat Portuària de continuar impulsant a l'alça aquest percentatge.

La previsió d’escales de creuers per a aquest any 2023 és d’unes 800, el 62% de les quals correspon a vaixells de menys de 10 anys d’antiguitat.

Davant la situació d'alerta per sequera a Catalunya, és rellevant destacar que el 80% dels creuers que escalen a Barcelona no se subministren d'aigua al port gràcies a la incorporació a les embarcacions de plantes potabilitzadores i a una gestió avançada de l'aigua.

29 març 2023
Imatge
Ponència de Seatrade Cruise Global, celebrada aquests dies a Florida, Estats Units.
Caption
Ponència de Seatrade Cruise Global, celebrada aquests dies a Florida, Estats Units.

Aquest any, el 20% de les escales de creuers que es realitzaran al Port de Barcelona són de creuers que poden propulsar-se amb GNL, el que confirma l’èxit en l’estratègia de la institució de portar a la capital catalana els vaixells més respectuosos amb el medi ambient. Els vaixells de GNL pertanyen a les companyies Aida, Costa, P&O i MSC. Aquesta darrera naviliera s’estrena a Barcelona amb un vaixell d’aquest tipus: l’MSC World Europa.

Fa gairebé una dècada que el Port de Barcelona va apostar pel GNL com a combustible de transició pels seus beneficis respecte dels combustibles tradicionals: emet entre un 15 i un 20% menys d’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle, redueix d’un 30 a un 40% les emissions d’òxids de nitrogen i pràcticament elimina els d’òxids de sofre i les partícules en suspensió. El passat febrer es va estrenar la primera gavarra de subministrament de gas natural liquat (GNL) amb base permanent a Barcelona, el primer port de la Mediterrània que disposarà d’aquest servei. Aquesta gavarra, de 5.000 m3 de capacitat i 92 metres d’eslora, dona un important avantatge competitiu al Port de Barcelona en el servei de bunkering de GNL i és un gran pas endavant en l’objectiu de reduir les emissions.

A aquests vaixells menys contaminants s’ha de sumar el fet que el 62% de les escales seran de creuers amb menys de 10 anys d’antiguitat. De fet, 9 dels creuers que vindran aquest any a Barcelona són vaixells de nova construcció que faran la primera escala al Port. Es tracta del ja esmentat MSC World Europa, així com Norwegian Viva, Explora I, Scenic Eclipse II, Seabourn Pursuit, Seven Seas Grandeur, Silver Nova, Viking Saturn i Vista. Per tant, vaixells més nous, més eficients i més sostenibles. Es tracta en la seva majoria de creuers que pertanyen als segments premium i luxe i tots ells, exceptuant el Norwegian Viva i l’Explora I, tenen el seu port base a Barcelona. És a dir, que serà aquí on facin les operatives d’inici i final de viatge.

58% de port base

La previsió d’escales de creuers del Port de Barcelona per al 2023 es manté estable en relació a les dades de 2022, amb unes 800 escales, un número molt similar al registrat l’any anterior, i un important percentatge d’escales de port base. Així, els creueristes de port base, els que comencen i/o acaben viatge a Barcelona, pujaran aquest any fins al 58%, un percentatge de rècord i que suposa una fita important que es podrà assolir un cop han anat desapareixent les restriccions degudes a la pandèmia, que dificultaven l’arribada de turistes procedents de fora de la Unió Europea.

Aquesta és una de les apostes estratègiques del Port de Barcelona, continuar consolidant-se com a port base líder al Mediterrani, incrementant de mica en mica el pes del creuer base sobre el creuer d'escala. Cal recordar que són aquest tipus de passatgers els que aporten més valor afegit de tots els creueristes, deixant una despesa mitjana a la ciutat de 230 euros per persona i dia, molt per davant de la mitjana de despesa dels turistes a Barcelona, que és de 70 euros, segons l’última actualització (2018) de l’informe elaborat pel Laboratori de Transferència de Coneixement AQR-Lab de la Universitat de Barcelona (UB).

Una de les novetats destacables aquest any en l’àmbit de les infraestructures és el trasllat, en les properes setmanes, de l’operativa del moll de Barcelona Nord al moll Adossat, el que vol dir que els creuers deixaran d’atracar en aquesta zona més propera a la ciutat, en compliment del pacte al que el Port de Barcelona va arribar amb l’Ajuntament de la ciutat l’any 2018. En aquesta línea, el Port de Barcelona treballa en el desenvolupament del seu pla Nexigen d’electrificació de molls i tindrà els primers vaixells de creuer connectats a la xarxa elèctrica d’energia renovable l’any 2026.

Seatrade 2023

El Port de Barcelona i la seva Comunitat Portuària de Creuers (consignataris, terminals, provisionistes, entre altres) torna a estar present a la fira Seatrade Cruise Global, el principal esdeveniment mundial de la indústria de creuers que se celebra a Fort Lauderdale (Florida) del 27 al 30 d’abril. Com en anys anteriors, el Port comparteix estand amb les terminals de Creuers del Port de Barcelona i Carnival, presentant conjuntament els serveis que Barcelona ofereix per al tràfic de creuers.

La delegació del Port de Barcelona a Seatrade està encapçalada pel seu president, Lluís Salvadó, acompanyat per la sotsdirectora general de Comercial i Màrqueting, Carla Salvadó; la cap de Creuers, Mar Pérez; la cruise specialist, Lucia Garcia; el cap del Gabinet de Presidència i Relacions Institucionals, Agustí Filomeno, i la directora de Comunicació, Núria Burguera.