El Port de Barcelona i Tailàndia estrenyen llaços per esdevenir el hub logístic de referència per a Europa i la Mediterrània

La jornada inaugural de la Missió Empresarial del Port de Barcelona ha congregat a Bangkok a més de 100 representants institucionals i professionals del transport i la logística.

Les autoritats tailandeses consideren que hi ha una oportunitat important per millorar els negocis entre l’Estat espanyol i Tailàndia a través dels ports de Barcelona i de Laem Chabang.

25 octubre 2022
Imatge
A la jornada d'inauguració de la Missió Empresarial del Port de Barcelona a Tailàndia, celebrada a Bangkok, han assistit més de 100 professionals de l’àmbit portuari i logístic.
Caption
A la jornada d'inauguració de la Missió Empresarial del Port de Barcelona a Tailàndia, celebrada a Bangkok, han assistit més de 100 professionals de l’àmbit portuari i logístic.

El director general de la Port Authority of Thailand, Kriengkrai Chaisiriwongsuk, s’ha mostrat avui convençut que la Missió Empresarial del Port de Barcelona al seu país és una oportunitat excepcional per incrementar les relacions comercials entre Tailàndia i l’Estat espanyol a través del Port de Barcelona.

A la jornada d'inauguració de la Missió Empresarial del port de la capital catalana, celebrada a Bangkok, que ha tingut una assistència de més de 100 professionals de l’àmbit portuari i logístic, Kriengkrai Chaisiriwongsuk ha posat de manifest l’important paper que juga Tailàndia en les connexions marítimes al sudest asiàtic i els importants plans de desenvolupament del tràfic marítim en els quals treballa el país.

El director general de la Port Authority of Thailand s’ha mostrat convençut que “podem oferir un punt de connexió molt important entre Catalunya i el sudest asiàtic. Tailàndia és el quart país de la regió en connectivitat marítima, per darrera de Singapur, Malàisia i Vietnam, però amb el pla d’ampliació del Port de Laem Chabang estem creixent en percentatge per sobre d’aquests països, el que ens fa més atractius per atraure noves línies marítimes en el futur”.

Reducció de costos logístics

Per altra banda, “treballem per a reduir els costos logístics a Tailàndia, de manera que puguem esdevenir el principal hub de la regió. En aquest sentit, un dels tres projectes cabdals és el pont terrestre que estem desenvolupant per establir una connexió intermodal, amb ports a les dues bandes de Tailàndia units per ferrocarril, que competeixi amb l’estret de Malacca”, ha explicat Kriengkrai Chaisiriwongsuk.

El segon projecte és la creació d’una companyia marítima nacional. “Estem fent els estudis de viabilitat, calibrant avantatges i desavantatges”, ha avançat el director general de la Port Authority of Thailand. I el tercer projecte en marxa és el desenvolupament de la tercera fase del Port de Laem Chabang per fer créixer la seva capacitat d’11 a 18 milions de TEU i la del ferrocarril de 2 a 6 milions de TEU, incrementant un 30% la transferència de càrrega del camió al tren.

Tant Kriengkrai Chaisiriwongsuk com Sumate Tanthuwanit, director executiu de la Thailand Chamber of Commerce and Industry, han coincidit en el fet que el transport marítim és un factor capital per a les activitats de comerç exterior però el desenvolupament dels ports s’ha de fer seguint criteris de sostenibilitat ambiental, d’innovació i de millora dels serveis.

Projectes coincidents

En aquesta línia, Santiago García-Milà, subdirector general del Port de Barcelona, ha subratllat la coincidència dels plantejaments que fa Tailàndia amb els del port català: ports més verds, més innovadors i amb una clara orientació al client. En la seva intervenció a la jornada inaugural de la Missió Empresarial, García-Milà ha traslladat als empresaris tailandesos les oportunitats que la ubicació geoestratègica del Port de Barcelona obre per a les seves exportacions cap a la Unió Europea, apropant a Tailàndia no tan sols el gran mercat europeu, sinó també els mercats del nord d’Àfrica, aspecte aquest darrer molt ben rebut per la comunitat tailandesa.

El subdirector general del Port de Barcelona ha posat l’accent a la generació de valor per als importadors i exportadors. “Treballem per donar la màxima celeritat a la nostra relació amb el client final”, ha assegurat Santiago García-Milà. I ha afegit que la reducció de la petjada de carboni és un altre dels aspectes clau que fa possible el Port de Barcelona. L’exemple utilitzat pel representant del port català ha estat un contenidor que es mou entre el sudest asiàtic i el sud de França: “l’estalvi d’emissions de CO2 si aquest contenidor viatja a través del Canal de Suez i es descarrega al Port de Barcelona és del 40% respecte a un contenidor que entri per un port del Nord d’Europa”, ha explicat García-Milà als empresaris tailandesos.

Barcelona, soci preferent

Barcelona s'ha convertit en el principal port espanyol d'intercanvi amb Tailàndia en valor de les mercaderies. Però la intenció tant del port català com de les autoritats tailandeses és consolidar les relacions dintercanvi i fer-les créixer. Així ha acabat la seva intervenció Santiago García-Milà, coincidint amb Sumate Tanthuwanit, que s’ha mostrat convençut que “hi ha una oportunitat important per impulsar els negocis entre l’Estat Espanyol i Tailàndia a través dels Ports de Barcelona i de Laem Chabang. Per aconseguir-ho, necessitem millorar la col·laboració entre nosaltres”, objectiu que es persegueix en aquesta Missió Empresarial.

L'ambaixador d'Espanya al país asiàtic, Felipe de la Morena Casado, encarregat de la cloenda de la inauguració, ha remarcat que la Missió Empresarial del Port de Barcelona “és la primera que arriba a Tailàndia després de la pandèmia i demostra l’interès que tenim per impulsar una més gran relació bilateral entre ambdós països. De la Morena ha recordat que el comerç bilateral amb Tailàndia s’està recuperant ràpidament: “L’any 2021 ens vam apropar als 2.000 milions d’euros i aquest any s’està produint un increment considerable. El nostre patró comercial és diversificat i mútuament beneficiós i hem d’apropar els intercanvis comercials al seu potencial. Amb actes com el d’avui, anem pel bon camí”.

L’ambaixador d’Espanya a Tailàndia ha fet palès que “per fomentar la relació comercial, el transport és clau: ha de ser eficient, ràpid i a bon preu. És condició essencial per a la competitivitat de qualsevol empresa i també de qualsevol país. En el cas de Tailàndia, un país exportador, els preus de la logística són molt rellevants. Per tant, confiem què es pugui fer realitat aquesta reducció de costos en les cadenes logístiques entre Tailàndia i el Port de Barcelona. Confio què les empreses tailandeses considerin a aquest port com la millor porta d’entrada per a les seves exportacions i importacions amb la Unió Europea.

A la jornada inaugural del viatge també han participat Javier Vidal, vicepresident del Consell d’Administració del Port de Barcelona, i Jordi Maluquer, representant del Govern de Catalunya i director del Catalonia Trade & Invest (Singapore).

Acords signats a Tailàndia

Avui també ha tingut lloc a Bangkok la signatura de diferents acords de col·laboració entre associacions catalanes i tailandeses. Per una banda, Jordi Trius, president de l’Associació d’Agents Consignataris de Vaixells de Barcelona, ha signat acords amb la Bangkok Shipowners and Agents Association i la Thai Shipowners Association. I Emili Sanz, president de l’Associació de Transitaris de Barcelona (ATEIA-OLTRA), ha estat l’encarregat de la signatura d’un acord amb la Thai International Freight Forwarders Association (TIFFA).

Per últim, el Port de Barcelona, l’Escola Europea-Intermodal Transport, la Federació Espanyola de Transitaris (FETEIA) i TIFFA han signat un document d’intencions en què es reconeix la necessitat de construir comunitats portuàries millor formades, qualificades i digitalitzades per tal de millorar la relació comercial entre Espanya i Tailàndia, i fer transaccions més eficients i fructíferes. En aquest sentit, l’acord contempla la promoció d’activitats conjuntes en l’àmbit de la formació i la realització d’un curs de formació pilot en operacions de comerç internacional, enfocat en transaccions entre Tailàndia, Europa i països de la Mediterrània. A partir dels resultats d'aquest curs pilot i de l'interès de les parts per continuar desenvolupant la relació, es considerarà l’establiment d’un marc de col·laboració estable per al desenvolupament de cursos conjunts, així com l’intercanvi d'estudiants en el marc de projectes internacionals.