El Port de Barcelona es prepara pel subministrament dels combustibles zero emissions
La jornada “Descarbonització del transport marítim” ha aplegat a responsables de les navilieres i de la cadena de valor dels nous combustibles.

El Port de Barcelona s’està preparant per a subministrar als vaixells els nous combustibles zero emissions de carboni quan el sector marítim realitzi el canvi per a la descarbonització del transport marítim. Aquest ha estat un dels punts que s’han tractat en la jornada sobre “La descarbonització del transport marítim”, organitzada conjuntament pel Port de Barcelona i l’Associació d’Agents Consignataris de Vaixells de Barcelona i que s’ha celebrat avui al port.
La jornada ha aplegat a representants de la cadena de valor dels futurs combustibles per al transport marítim i dels consignataris de les principlas navilieres que operen al Port de Barcelona per a reflexionar sobre quins seran els nous combustibles marítims, tant els zero emissions com també els gairebé zero emissions, i com es realitzarà la transició dels combustibles fòssils actuals als nous, com són el metanol, l’amoníac o l’hidrogen.
El transport marítim, que actualment és responsable aproximadament del 3% de les emissions globals de gasos d’efecte hivernacle, haurà de fer un esforç notable durant els propers 25 anys per eliminar els prop de 1.000 milions de tones anuals de CO2 que s’estima que emet la navegació internacional. L’Organització Marítima Internacional (OMI) va revisar la seva estratègia de descarbonització l’any 2023 i, amb l’objectiu d’alinear-se amb la fita de neutralitat acordada en la Conferència de París del Conveni de Canvi Climàtic, es va fixar com a objectiu la reducció del 100% de les emissions de carboni per al 2050.
La directora de Relacions Institucionals del Port de Barcelona, Ingrid Boqué; i el president de l’Associació d’Agents Consignataris de Vaixells de Barcelona, Salvador Richart, han donat la benvinguda a la jornada, que ha constat de dues taules rodones. En la primera, en la qual hi han participat diversos actors claus de la cadena de valor dels combustibles i que ha estat moderada pel capità marítim de Barcelona, Javier Valencia, s’ha debatut sobre les barreres i condicionants que existeixen actualment per a la implantació dels nous combustibles marítims zero o gairebé zero emissions i sobre com hi incideixen aspectes com la tecnologia, la normativa, la seguretat en la manipulació, els preus i la limitació d’oferta.
En la segona taula rodona, moderada per Carolina Díaz, Customs Manager de CMA CGM, responsables d’algunes de les principals navilieres que operen al Port de Barcelona - Baleària, Grimaldi Group, MSC Cruceros, Cosco Shipping Lines i CMA-CGM- han exposat les seves polítiques i estratègies per incorporar aquests nous combustibles zero emissions a les seves flotes i assolir la descarbonització el 2050.