El Port de Barcelona defensa més autonomia de gestió per als ports integrats a les Xarxes europees TEN-T

Conesa reivindica major capacitat de gestió perquè puguin ser realment competitius.

07 febrer 2019
Imatge
Vista aèria del Port de Barcelona.
Caption
Vista aèria del Port de Barcelona.

El Port de Barcelona ha demanat una major autonomia de gestió per als ports estatals integrats en la xarxa bàsica (core network) de les Xarxes Transeuropees de Transport (TEN-T), amb l’objectiu que puguin disposar dels instruments necessaris per desenvolupar la seva activitat de manera eficient i competitiva. Així ho ha manifestat la presidenta de la instal·lació catalana, Mercè Conesa, després d’assistir a la trobada de presidents i directors de les autoritats portuàries organitzada per Puertos del Estado a Palma de Mallorca per tal de compartir els seus posicionaments respecte del nou Marc Estratègic del Sistema Portuari Espanyol.

“Aquesta autonomia de gestió s’ha de concretar en quatre àmbits: establiment de tarifes, desenvolupament i lideratge de les infraestructures, plena regulació dels serveis portuaris i capacitat de presa de decisions”, ha subratllat la presidenta Conesa. “En aquesta petició hem coincidit la majoria d’autoritats portuàries, fet que confirma que és una necessitat real i urgent”, ha afegit.

Conesa, que ha participat a la trobada junt amb el director general del Port de Barcelona, José Alberto Carbonell, ha valorat positivament la trobada dels màxims responsables dels ports, que s’han reunit per posar en comú les seves visions respecte a l’estructura, model de governança i règim econòmic-financer del sistema portuari estatal, entre d’altres qüestions. Abans de la reunió, cadascun dels ports havia contestat un qüestionari facilitat per Puertos del Estado, on detallaven el seu posicionament respecte a una trentena de temes sobre el model portuari actual, així com les seves propostes i reivindicacions. Amb aquestes aportacions –i d’altres procedents de diferents agents i entitats-, l’objectiu de Puertos del Estado és elaborar un nou document per actualitzar el Marc Estratègic vigent, que es va definir l’any 1998.

“El debat profund que s’ha produït per primera vegada entre totes les autoritats portuàries ha estat una reflexió necessària i oportuna sobre el sistema actual”, ha destacat Conesa, que ha qualificat la trobada organitzada per Puertos del Estado com un “gest valent”. La presidenta del Port de Barcelona també ha celebrat l’acord assolit respecte a l’aplicació de rebaixes de les taxes portuàries ‘cas per cas’, i no de manera generalitzada, com s’havia produït fins ara.

Durant la trobada, el Port de Barcelona ha proposat promoure un canvi legislatiu en matèria portuària, aprofitant l’entrada en vigor el proper mes de març del nou Reglament Europeu de Ports. “Ens cal un nou marc normatiu adaptat al Reglament Europeu de Ports que ens permeti una major autonomia de gestió per tal de poder competir en igualtat de condicions amb la resta de ports europeus”, ha manifestat Conesa. La presidenta del Port de Barcelona ha valorat el Reglament Europeu de Ports com una “oportunitat” perquè els ports de l’estat espanyol encarin el futur de manera transparent, oberta i competitiva.