El Port de Barcelona adjudica a Spark Ibérica i Elecnor la construcció de la subestació elèctrica que permetrà desenvolupar el pla Nexigen
Els treballs, que inclouen la subestació i la connexió d’alta tensió amb la xarxa de Red Eléctrica, tenen un pressupost de 19 milions d’euros.
La subestació elèctrica és el pal de paller del pla Nexigen d’electrificació de molls, que farà possible la descarbonització de l’activitat portuària.

El Port de Barcelona ha adjudicat a la UTE formada per Spark Ibérica i Elecnor la construcció de la subestació elèctrica que esdevindrà el pal de paller de la xarxa per electrificar els seus molls i desplegar sistemes Onshore Power Supply (OPS) a les principals terminals. Segons ha aprovat avui el Consell d’Administració del Port de Barcelona, l’empresa serà l’encarregada d’executar el projecte en format “clau en mà”, és a dir, fent-se càrrec de la redacció del projecte, la direcció i execució de les obres, així com el manteniment i l’operació de la subestació durant un període de dos anys un cop finalitzi la seva construcció.
El conjunt dels treballs, amb un pressupost 19.156.818,39€, inclouen la construcció de la nova subestació en una parcel·la ja reservada per a aquest ús i el desplegament d’una línia d’alta tensió soterrada (220 kV) que la connectarà a la subestació Cerdà que gestiona Red Eléctrica. La fase de redacció i construcció tindrà una durada de dos anys i el contracte s’allargarà fins un màxim de cinc anys, per cobrir l’operació i el manteniment de la subestació durant aquest període.
La nova subestació permetrà transformar l’electricitat que arriba en alta tensió (220kV) de la xarxa de Red Eléctrica a la mitja tensió (25kV) que necessiten els OPS que el Port de Barcelona està desplegant a les seves terminals. En paral·lel a la subestació, es construirà la xarxa de mitja tensió que unirà aquest equipament amb les diferents terminals, incloent les obres de la perforació submarina que unirà els molls de l’Energia i Adossat, que permetrà electrificar totes les terminals de creuers i ferris.
Tots aquests treballs, englobats en el pla Nexigen, permetran subministrar energia neta als vaixells i que aquests aturin els seus motors auxiliars mentre estan amarrats. D’aquesta forma, es reduiran les emissions i es millorarà la qualitat de l’aire a l’entorn del recinte portuari.
El desplegament del pla Nexigen, que suma una inversió de més de 200 milions d’euros, està vivint enguany un moment clau amb l’entrada en funcionament del seu primer OPS a BEST, el primer en una terminal de contenidors de la Mediterrània, i la finalització de les obres d’instal·lació de l’OPS per a ferris de la terminal de Grimaldi al moll de Sant Bertran, i que començarà a operar al gener. Aquestes dues instal·lacions pioneres funcionaran en fase pilot els dos primers anys, i proporcionaran dades i experiència de cara al desplegament de la resta d’OPS previstos.
“La nova subestació és la peça clau del desplegament del pla Nexigen, ja que serà el node principal de la xarxa amb la qual farem arribar electricitat 100% renovable a tots els molls del Port de Barcelona. Gràcies a aquesta xarxa i als OPS que ja estem instal·lant, el Port de Barcelona és una vegada més capdavanter en la transició energètica necessaria per garantir un futur més sostenible”, ha apuntat el president del Port de Barcelona, José Alberto Carbonell.
Quan el Port de Barcelona tingui electrificats tots els punts d’atracada dels creuers, el moll Prat i les terminals de ferris de la dàrsena de Sant Bertran i el moll de Costa, s’eliminaran 66.000 tones de CO2 i 1.234 tones de NOx de les emissions de l’activitat portuària. A llarg termini, l’electrificació dels molls del Port de Barcelona serà una peça clau per assolir l’objectiu de ser un port climàticament neutre el 2050.
Barcelona Nàutic Center amplia superfície fins a 2,6 ha per esdevenir una drassana de referència per a embarcacions de petita i mitjana eslora
El Consell d’Administració del Port de Barcelona també ha aprovat ampliar la concessió que Barcelona Nàutic Center, S.L. té al moll de Llevant. La modificació de la concessió inclou l’ampliació de la seva superfície fins a un total de 2,6 hectàrees, incloent superfície terrestre i làmina d’aigua, i la pròrroga de la concessió fins al setembre de l’any 2043. Aquesta ampliació va lligada a un projecte de millora del concessionari per convertir Barcelona Nàutic Center en una drassana de referència per a la reparació i el manteniment d’embarcacions de petita i mitjana eslora, complementant l’oferta existent al Port de Barcelona dedicada a les grans eslores.
El projecte presentat per la societat Barcelona Nàutic Center inclou, entre altres millores, la substitució de l’actual travelift per un de nou de 330 tones de capacitat, ampliant la tipologia d’embarcacions que es poden atendre, i una major flexibilitat en l’explotació de l’explanada de la drassana, optimitzant així les operatives que es duen a terme.
La modificació de la concessió de Barcelona Nàutic Center es farà efectiva el dia 1 de gener de 2025, un cop hagi vençut l’autorització atorgada a l’equip de la Copa Amèrica Luna Rosa Prada Pirelli, que tenia la seva base en aquesta ubicació durant la competició i que ara està duent a terme els treballs de desmuntatge de la instal·lació.