El Port de Barcelona adjudica a NYK la nova terminal de vehicles

NYK invertirà 75 milions d’euros en la nova terminal d’automòbils de Príncep d’Espanya, la inversió més important d’una empresa japonesa en un port de l’Estat.

El Consell d’Administració del Port de Barcelona també ha adjudicat a l’empresa Powercon el disseny, construcció i manteniment del primer OPS per a creuers a la terminal d’MSC.

30 abril 2025
Imatge
Plànol de la futura terminal de vehicles de NYK al moll Príncep d’Espanya.
Caption
Plànol de la futura terminal de vehicles de NYK al moll Príncep d’Espanya.

El Consell d’Administració del Port de Barcelona, celebrat avui, ha adjudicat a Nippon Yusen Kabushiki Kaisha (NYK) la concessió de la nova terminal d’automòbils per a un termini de 27 anys. L’empresa japonesa, una de les navilieres més importants del món i amb la segona major flota de vaixells dedicats al transport d’automòbils, invertirà un total de 75 milions d’euros en la construcció de la nova terminal de caràcter públic, que s’ubicarà al moll Príncep d’Espanya i reforçarà el Port de Barcelona com a hub internacional del sector de l’automoció. 

El concurs per a la concessió de la que serà la tercera terminal dedicada al tràfic de vehicles al Port de Barcelona respon al creixent tràfic d’automòbils nous, especialment de vehicles elèctrics, provinents en gran mesura de l’Extrem Orient i amb destí a diversos mercats d’Europa. L’oferta de NYK, una multinacional del transport i la logística amb una flota de 96 car carriers i que ja opera 17 terminals ro-ro, principalment a l’est i sud-est d’Àsia i nord d’Europa, dona resposta a aquesta necessitat, amb una previsió de tràfic de gairebé 180.000 vehicles anuals, majoritàriament d'importació, a partir de 2028. 

Aquest volum de tràfic suposarà per al Port de Barcelona un salt quantitatiu, però també qualitatiu en la logística de vehicles nous. La nova terminal ocuparà 101.058 m2 i estarà operativa a principis de 2027. La major part de la inversió, la més important d’una empresa japonesa en un port de l’Estat espanyol, es destinarà a la construcció d’una nova sitja automàtica amb capacitat per a 8.160 vehicles. La terminal estarà operada amb vehicles i equips de manipulació 100% elèctrics i la sitja automàtica estarà coronada per una instal·lació fotovoltaica amb capacitat per generar 3.211 MWh anuals. 

En línia amb l’estratègia del Port de Barcelona, NYK també inclou en la seva oferta una important aposta per la intermodalitat. La nova terminal estarà ubicada al costat de la terminal ferroviària del moll Príncep d’Espanya, que actualment ja pot operar trens de 750 metres en els tres amples (UIC, ibèric i mètric) i que properament s’ampliarà amb una quarta via, que permetrà a NYK moure fins a 10 combois a la setmana. 

Alhora, NYK també és propietària del 50% de la naviliera noruega United European Car Carriers (UECC), especialitzada en les connexions per a la logística de vehicles a Europa. Les sinergies derivades d’aquesta relació permetran posicionar el Port de Barcelona com a hub mediterrani de vehicles per a la seva distribució no només a la resta de la Unió Europea, sinó arreu de la Mediterrània, incloent el nord d’Àfrica i Turquia. 

Segons el president del Port de Barcelona, José Alberto Carbonell, “l’oferta de NYK encaixa plenament amb els nostres objectius, consolidant el Port de Barcelona com a hub logístic per a vehicles en un moment d’importants canvis en les cadenes de distribució en aquest sector. La seva aposta per la intermodalitat i la construcció d’una terminal sostenible també està alineada amb la nostra aposta per la descarbonització”.

Primer OPS per a creuers 

El Consell d'Administració del Port de Barcelona també ha adjudicat a l’empresa Powercon la construcció i posada en funcionament del primer sistema Onshore Power Supply (OPS) per a creuers, que s’instal·larà a la terminal H del moll Adossat, concessionada per MSC Cruceros i operativa des de principis d’any. 

El contracte ha estat adjudicat per 12.225.000 euros i, seguint el format “clau en mà” utilitzat en els dos OPS actualment en funcionament al Port de Barcelona, inclou la redacció del projecte, la seva construcció i la posada en marxa i manteniment del sistema durant els primers dos anys, de forma que s’agilitza tot el procés. 

Powercon també realitzarà l’obra civil necessària i desplegarà el cablejat fins al centre de repartiment des del qual es gestionarà el subministrament d’energia. En un primer moment, en aquest centre de repartiment ubicat entre les terminals E i G s’instal·larà la subestació de l’OPS que subministrarà energia als creuers de la terminal d’MSC, però ja s’hi han reservat els espais per ubicar fins a cinc sistemes OPS més. D’aquesta forma, tots els OPS per electrificar les terminals de creuers del moll Adossat estaran centralitzats en un únic punt. 

Des d’aquest punt, el nou sistema OPS es connectarà a través d’un cablejat soterrat amb les instal·lacions ubicades a la mateixa terminal d’MSC, on s’habilitarà un espai d’aparcament per al sistema mòbil de gestió del cablejat (CMS) i una cabina de control. Com en els OPS de la terminal BEST i de Grimaldi Terminal Barcelona, aquest sistema està dissenyat per ser compatible amb l’operativa de la terminal. 

La terminal d’MSC, de fet, ja es va dissenyar i construir pensant en la instal·lació del sistema OPS. Gràcies a això, l’obra civil a la vora del moll, que inclou una rasa per la qual s’ha d’estendre el cablejat fins al punt on hagi de connectar-se el vaixell, ja està en avançada, cosa que simplificarà el procés d’instal·lació. 

Aquest OPS serà el primer que funcionarà connectat a la nova xarxa de mitja tensió que es desplegarà arreu del Port de Barcelona amb l’objectiu d’electrificar els principals molls. El pal de paller d’aquesta xarxa, la subestació Port, entrarà en funcionament a principis de 2027 i juntament amb la perforació submarina entre el moll de l’Energia i el moll Adossat, també en construcció, farà possible el subministrament necessari per electrificar les terminals de creuers. 

“Un cop finalitzada la primera fase del Pla Nexigen, amb l’entrada en funcionament dels dos sistemes OPS en fase pilot, la construcció del primer OPS per a creuers suposa un important salt qualitatiu en l’electrificació dels molls del Port de Barcelona, l’element clau en la descarbonització de l’activitat portuària i que ara entra en la seva fase decisiva”, ha assegurat el president del Port de Barcelona, José Alberto Carbonell.