El Fòrum Telemàtic del Port de Barcelona celebra 25 anys aportant solucions digitals per millorar la cadena logística

Durant aquest període el Port ha crescut paral·lelament en mida, serveis i solucions tecnològiques.

13 febrer 2019
Imatge
Els integrants actuals del Fòrum Telemàtic.
Caption
Els integrants actuals del Fòrum Telemàtic.

El Fòrum Telemàtic del Port de Barcelona celebra aquest mes de febrer del 2019 els seus primers 25 anys de vida. Durant aquest període ha estat un instrument de millora efectiu que ha abastat a tots els àmbits portuaris i que ha facilitat la posada en servei d’eines tecnològiques que han configurat el Port actual. 

El 8 de febrer de 1994 es va reunir per primer cop un grup de treball, nascut dins del Pla de Qualitat del Port de Barcelona, que tenia l’objectiu de simplificar els intercanvis documentals i implantar noves solucions telemàtiques al Port.

Aquest grup de treball va consolidar-se i l'abril de 1997 va passar a denominar-se Fòrum Telemàtic, modificant el seu abast que, a part d'orientar-se cap a la telematització dels intercanvis documentals, també incorporava la millora dels processos en tot l’àmbit portuari.

400 professionals

Durant aquests 25 anys d’història, més de 400 professionals de la Comunitat Portuària de Barcelona han col·laborat de forma voluntària en el Fòrum Telemàtic en representació d’empreses, associacions professionals o administracions (empreses de transport terrestre, l’Associació de Consignataris de Vaixells de Barcelona, el Col·legi d’Agents de Duanes de Barcelona, l’Associació de Transitaris Internacionals de Barcelona, l’Associació d’Empreses Estibadores Portuàries de Barcelona, la Duana, la Capitania Marítima de Barcelona, els Serveis d’Inspecció en Frontera, l’Autoritat Portuària de Barcelona, el Consell d’Usuaris del Transport, Transprime i Portic). Algunes d'aquestes persones han format part del Fòrum Telemàtic i d'altres hi han contribuït com experts en el desenvolupament de determinats projectes.

Entre el 1994 i el 2019 el Port de Barcelona ha realitzat una evolució exponencial, passant d'un tràfic de poc menys de 21 milions de tones a un de prop de 68 milions, i de moure 600.000 TEU a assolir els 3,4 milions. Aquest creixement ha estat possible gràcies a diversos factors, com l’ampliació del Port i la posada en servei de noves terminals, però també gràcies a les millores incorporades en els procediments d'intercanvi documental i a les solucions tecnològiques desenvolupades i proposades des del Fòrum Telemàtic. Fa 25 anys, pràcticament tots els intercanvis documentals es realitzaven en suport paper i avui més del 93% d’aquests intercanvis es realitzen telemàticament.

Port pioner

El Fòrum Telemàtic va desenvolupar projectes pioners en l’àmbit portuari, com el procés d’enviament de documentació escanejada a la Duana que, un cop realitzada la prova pilot a Barcelona, es va implantar a tot l’Estat espanyol. O els procediments d'entrada i sortida de mercaderies, sense els quals no s'hagués pogut implantar l’actual sistema de portes automàtiques a les terminals portuàries.

De la mateixa manera, el Fòrum Telemàtic ha estat una eina cabdal pel disseny, desenvolupament i implantació de Portic, el Port Community System de Barcelona, o la Marca de Qualitat Efficiency Network, entre d’altres. Gràcies a aquests serveis, el Port és avui més transparent, fiable i eficient.

El Fòrum Telemàtic segueix treballant en la millora dels processos portuaris i ara centra els seus esforços en adaptar-los a l’entorn actual, on cada cop tenen més pes els sensors i aplicacions que formen part de l’internet of things, on l´ús de tècniques d’anàlisi de big data permeten preveure comportaments i facilitar la presa de decisions i on les solucions blockchain faciliten la creació de cadenes logístiques més transparents i segures.