El Centre Logístic Intermodal de La Rioja impulsarà la internacionalització de la indústria de La Rioja i potenciarà la seva competitivitat

70 representants d'empreses de la regió han visitat les infraestructures del Port de Barcelona, que en les properes setmanes iniciarà el tràfic de mercaderies per ferrocarril amb La Rioja.

16 juny 2022
Imatge
Abel Royo, director de Transportes Royo; Celso González, consejero de Hacienda y Administración Pública del Gobierno de La Rioja; y José Alberto Carbonell, director general del Port de Barcelona.
Caption
Abel Royo, director de Transportes Royo; Celso González, consejero de Hacienda y Administración Pública del Gobierno de La Rioja; y José Alberto Carbonell, director general del Port de Barcelona.

El conseller d'Hisenda i Administració Pública, Celso González; el conseller de Desenvolupament Autonòmic, José Ángel Lacalzada, i el gerent de l'ADER, Luis Alonso, han participat aquest dijous en una trobada<A[trobada|encontre]> amb 70 representants d'empreses de La Rioja al Port de Barcelona. La visita, organitzada per la Federació d'Empreses de La Rioja (FER) amb el patrocini de Transportes Royo i la col·laboració del Govern de La Rioja, el Port de Barcelona i Hutchison Ports BEST, ha servit perquè les empreses de La Rioja coneguin de manera directa els avantatges competitius associats al Centre Logístic Intermodal de La Rioja (CLIR) i el seu impacte en les possibilitats d'internacionalització dels seus productes. Durant el recorregut, els responsables empresarials han visitat la Terminal Best BEST que connectarà amb el CLIR per ferrocarril en les properes setmanes i que està considerada una de les infraestructures portuàries més avançades tecnològicament d'Europa.

Com ha recordat González, el CLIR, impulsat per Transports Royo amb la inversió i el suport del Govern regional, “és un projecte estratègic per al futur de La Rioja en què se sumen les dimensions empresarial, econòmica i mediambiental” i una infraestructura que, gràcies a la inversió pública, “té garantida la seva activitat per més de 30 anys”. El conseller d'Hisenda i Administració Pública ha destacat a més el moviment inversor de les empreses de La Rioja, amb les quals el Govern treballa de forma propera i coordinada en el marc del Pla de Transformació i els quatre projectes que l'integren. “Hem de seguir consolidant els fonaments<A[fonaments|embasaments]> econòmics necessaris per aconseguir la prosperitat a mitjà i llarg termini de La Rioja i aquesta prosperitat aquesta consolidada en la col·laboració públic-privada en projectes que són d'interès estratègic”, ha apuntat. 

Lacalzada, per la seva part, ha incidit que el Port de Barcelona “és un soci fonamental per al desenvolupament de tot el potencial del Centre Logístic Intermodal de La Rioja” i ha assenyalat la importància de les infraestructures logístiques per a la internacionalització de les empreses de La Rioja i, en definitiva, per impulsar la seva competitivitat. “En l'àmbit del comerç exterior el transport intermodal juga un important paper, oferint més avantatges que altres models de gestió del transport i sent el més utilitzat en comerç internacional,” ha detallat. “A més, la creació d'un port sec i la seva zona franca en el CLIR contribuirà a facilitar el posicionament de mercaderia procedent d'importacions a l'estació intermodal, podent generar interès per a l'assentament de noves empreses en la nostra comunitat.”

El director general del Port de Barcelona, José Alberto Carbonell, ha explicat que “col·laborem estretament amb la Federació d'Empreses de La Rioja per contribuir al creixement del teixit empresarial de La Rioja. El Port de Barcelona mou el 36% del comerç exterior marítim de La Rioja, només per darrere del Port de Bilbao, però en valor de les mercaderies ocupem la primera posició amb una quota de mercat del 41% i continuem treballant per millorar aquestes xifres, reforçar la nostra cooperació amb La Rioja per garantir a les seves empreses les millors cadenes logístiques i impulsar l'ús del ferrocarril com a mitjà de transport sostenible”.

Un projecte d'inversió públic-privada

El Centre Logístic Intermodal de La Rioja és un centre de transport combinat per carretera i ferrocarril que agilita el trasllat de mercaderies, estalvia costos, incrementa l'eficiència i redueix l'impacte mediambiental. Es tracta d'una infraestructura sostenible, capdavantera i competitiva que permetrà connectar el transport per carretera amb la xarxa de trens europea i els principals ports nacionals, la qual cosa comporta un benefici directe per a totes les empreses de La Rioja, afavoreix la seva internacionalització i, en definitiva, resulta estratègica per al desenvolupament industrial de la comunitat autònoma.

Declarat Projecte Estratègic d'Interès Regional (PIER), el CLIR contribueix a més al desplegament del projecte estratègic Ciutat de l'Envàs i l'Embalatge i, en concret, desenvolupa la competitivitat del districte industrial de l'envàs i la seva cadena de valor per la via de la reducció de costos en logística.

Per tot això, Transportes Royo i el Govern de La Rioja han impulsat un projecte públic-privat per un total de 15,15 milions d'euros, que inclouen una inversió d'11,5 milions per part de l'empresa i 3,65 milions d'euros per part de l'Executiu regional. L'aportació pública se centra a les instal·lacions ferroviàries i altres associades a l'operació de càrrega i descàrrega i permetrà que el CLIR es posi en marxa de manera immediata i a ple rendiment.