Amb una inversió de gairebé 50 milions d’euros, el nou BlueTechPort del Port de Barcelona esdevindrà epicentre de l’economia blava innovadora de la ciutat
Amb 25.000 metres quadrats i capacitat per a 2.500 treballadors, el nou complex d’economia blava estarà acabat l’any 2027.
El Port de Barcelona va aprovar la setmana passada donar en concessió els tinglados del moll de Sant Bertran a WTCB per construir el nou complex que acollirà el BlueTechPort.

El nou BlueTechPort pren forma. El Port de Barcelona i World Trade Center Barcelona (WTCB) han presentat avui el projecte constructiu que transformarà els tinglados del moll de Sant Bertran en el que serà un dels hubs d’innovació en economia blava més importants d’Europa. Les obres, que començaran a l’octubre, suposaran una inversió de 49 milions d’euros, sense IVA, i convertiran les sis naus de l’edifici actual en un complex punter a Europa de 25.000 metres quadrats i capacitat per a 2.500 treballadors dedicat a empreses, institucions i centres de coneixement relacionats amb l'economia blava.
La presentació del projecte arriba després que el Consell d’Administració del Port de Barcelona hagi atorgat en concessió la gestió dels tinglados del moll de Sant Bertran a WTCB el passat 26 de març, confirmant l’aposta per desenvolupar aquest hub, que esdevindrà l’epicentre de l’economia blava innovadora de la ciutat de la mà de l’empresa gestora de l’edifici World Trade Center Barcelona i de la qual el Port n’és soci majoritari, juntament amb FCC.
WTCB liderarà l’impuls inversor en aquest projecte i la seva posterior gestió durant els 36 anys de concessió, ampliant així el seu àmbit d’actuació més enllà de l’edifici que actualment gestiona, que el convertirà en un actor clau en l’ecosistema innovador del Port de Barcelona.
Centralitat innovadora
La reforma, dissenyada pel despatx barceloní b720 Fermín Vázquez Arquitectos i que es licitarà aquest mes d’abril, mantindrà l’estructura en pòrtic de les sis naus, un exemple d’arquitectura portuària dels anys 60, i les unirà amb una rambla interior que funcionarà com a eix vertebrador. Les obres està previst que comencin el mes d’octubre i finalitzin dos anys més tard, la tardor de 2027.
BlueTechPort acollirà start-ups, scale-ups, acceleradores i institucions i organismes internacionals vinculats a la innovació i l’economia blava. I ho farà en un punt estratègic, allà on conflueixen ciutat i port, exercint com a nexe d’unió entre l’àmbit ciutadà del Port de Barcelona, el Port Vell, i el comercial i logístic, oferint nous espais oberts a la ciutadania, afavorint la transformació urbanística de la zona i esdevenint el nou centre de l’economia blava de la ciutat.
Aquest nou pol d’innovació portarà a la pràctica el concepte del Port de Barcelona com a sandbox, en què oferirà a les empreses que s’hi instal·lin accés a 50 metres lineals del moll Barcelona Nord per tal que puguin experimentar i provar els seus prototips abans de treure’ls al mercat.
Nascut el 2023, BlueTechPort és, juntament amb la Fundació BCN Port Innovation, la gran aposta del Port de Barcelona per impulsar la innovació a la Comunitat Portuària de Barcelona i crear sinergies amb la resta de l’ecosistema innovador internacional. Un cop esgotat l’espai disponible al Pier 01 del Tech Barcelona, ubicat al Palau de Mar, fa sis mesos es van habilitar 1.500 metres quadrats als tinglados de Sant Bertran rehabilitant antics espais d’oficines. A dia d’avui, a l'espera de la transformació completa del complex, ja s’hi han instal·lat onze d’empreses amb una quarantena de treballadors, que inclouen iniciatives com Ocean Ecostructures, Navozyme, BlueNetCat o l’acceleradora d’start-ups blaves Braid Theory, amb seu a Los Angeles.
“La concessió dels tinglados de Sant Bertran al WTCB, així com el projecte que avui presentem, suposen el pas definitiu per fer realitat el BlueTechPort del futur. L’èxit de la iniciativa és inqüestionable, com ho demostra el creixent nombre d’empreses i institucions que s’han instal·lat als espais disponibles actualment, i ara és el moment de fer un salt qualitatiu i quantitatiu amb el nou BlueTechPort. Aquest projecte ens posiciona al capdavant de les iniciatives per impulsar l’economia blava a Barcelona, i consolida el lideratge de la ciutat en aquest àmbit a nivell europeu”, ha explicat el president del Port de Barcelona, José Alberto Carbonell.
“El BlueTechPort és una peça clau de la proposta de valor d’innovació del Port de Barcelona. Aquests dos anys des de la seva creació al Pier01 hem confirmat la necessitat d’un espai per acollir i impulsar iniciatives innovadores relacionades amb l’economia blava i el nou BlueTechPort serà el pal de paller d’aquest ecosistema. No només crearà sinergies entre els actors que hi siguin presents, sinó que el Port de Barcelona els facilitarà l’accés al recinte portuari i a la Comunitat Portuària com a sandbox per als seus projectes. Això ens permetrà seguir sent líders en matèria d’innovació”, ha explicat la directora d’Innovacio i Estrategia de Negoci del Port de Barcelona, Emma Cobos.
“La col·laboració amb el Port de Barcelona per impulsar el nou BlueTechPort marcarà un abans i un després per al World Trade Center com a gestor immobiliari. Es tracta del primer actiu immobiliari fora del moll Barcelona que s’incorpora a la nostra cartera i, en línia amb el nostre pla estratègic, volem que sigui un punt de partida per seguir creixent i ampliant la nostra àrea d’actuació, amb la innovació, la sostenibilitat i la col·laboració com a bandera”, ha apuntat Carles Anglada, director general de WTCB.
Referent en sostenibilitat
El nou BlueTechPort no només consolidarà el Port de Barcelona en el mapa de la innovació a Barcelona, sinó que també serà un referent en matèria de sostenibilitat. Gràcies a un disseny que prioritzarà l’eficiència energètica, la rambla interior de l’edifici tindrà climatització natural utilitzant la ventilació i la llum per regular la temperatura i la humitat. Així, l’edifici reduirà en un 60% el consum d’energia respecte un edifici equivalent d’oficines convencionals i, alhora, gairebé la meitat del consum es produirà a les plaques solars de la coberta, amb capacitat per generar 650 MWh anuals.
L’aposta per rehabilitar els actuals tinglados conservant l’estructura permetrà reduir en un 20% la generació de CO2 en el procés de construcció, una petjada de carboni que disminuirà, també, gràcies a la selecció dels materials utilitzats en la reforma. BlueTechPort també disposarà d’un sistema de recuperació i emmagatzematge d’aigua que cobrirà totes les necessitats de reg, alhora que permetrà reciclar les aigües grises.