Ajuntament i Port de Barcelona signen un protocol per reduir les terminals de creuers i millorar la mobilitat
Es reduiran de 7 a 5 les terminals de creuers del moll Adossat, enderrocant les tres més antigues i construint-ne una de nova, i s’impulsarà una bateria de mesures per millorar i fer més sostenible la mobilitat.
El Port de Barcelona durà a terme una renovació i millora de les instal·lacions dedicades al tràfic de creuers, optimitzant espais i adequant-los als requeriments ambientals més avançats.

L’Ajuntament i el Port de Barcelona han signat avui un nou protocol per reordenar i fer més sostenible l’activitat creuerista. L’acord suposa reduir les terminals de creuers existents al Port de Barcelona i desenvolupar una bateria de projectes per millorar la mobilitat dels passatgers i fer-la més sostenible, fent un pas endavant en la gestió responsable dels creuers i en la millora de la convivència entre l’activitat portuària i la ciutat.
El punt central del nou protocol signat avui per les dues administracions és la reducció del nombre de terminals de creuers de 7 a 5, fruit de l’enderrocament de les actuals terminals A, B i C, i la construcció d’una nova terminal on ara s’ubica aquesta última. La terminal resultant serà pública, és a dir, oberta a l’ús general i amb capacitat per donar servei a 7.000 passatgers a la vegada.
Aquesta reordenació i reducció progressiva de les terminals actuals anirà acompanyada de la rehabilitació integral d’un tram de moll de 610 metres de longitud, corresponent a les actuals terminals A i B, una actuació que suposarà una inversió de 50 milions d’euros per part del Port de Barcelona. D’aquesta manera, les instal·lacions del Port dedicades als creuers se situaran entre les més modernes i sostenibles a nivell internacional, oferint la qualitat de servei imprescindible per acollir les operatives de port base (inici i final de viatge), que són les que aporten més valor afegit a la ciutat i millor connectivitat aèria.
Amb aquesta transformació, el moll Adossat quedarà configurat amb cinc terminals de creuers: quatre privades (les actuals terminals D, E, G i H) i una pública (la nova terminal C), totes elles adaptades als estàndards de qualitat i sostenibilitat més exigents. La nova terminal prioritzarà aquells creuers que siguin de port base i els vaixells petits. El protocol signat avui amb l’Ajuntament accelera el calendari del Port per renovar les terminals més antigues —les actuals A, B i C—, que estaven a punt d’esgotar la seva vida útil, i construir unes noves instal·lacions més adients als requeriments actuals de la indústria creuerística. A banda, la rehabilitació del moll facilita la instal·lació dels sistemes onshore power supply (OPS) per connectar els vaixells a la xarxa elèctrica, subministrant-los energia verda per apagar els seus motors i eliminar les emissions de la seva operativa.
El protocol també inclou un ambiciós pla de mobilitat sostenible, amb tres actuacions destacades:
- Desdoblament del pont Porta d’Europa, per millorar la mobilitat del moll Adossat i la seva connexió segura, incorporant vials per a bicicletes i vianants. Aquesta actuació comporta una inversió de 90 milions d’euros.
- La construcció d’un corredor urbà pel front litoral de Montjuïc destinat al transport públic, taxis, VTC, bicicletes i vianants, que connectarà la plaça de les Drassanes amb la Marina del Prat Vermell i la Zona Franca. Aquesta infraestructura estratègica facilitarà la connexió del veïnat a banda i banda de la muntanya de Montjuïc i permetrà canalitzar els fluxos de passatgers que vagin en direcció sud amb un impacte mínim sobre el teixit urbà adjacent. La inversió prevista és d’uns 10 milions d’euros.
- L’elaboració d’un estudi d’avaluació de la mobilitat generada pels creuers, que permetrà formular un pla de gestió sostenible de la mobilitat terrestre dels creueristes, que inclogui, per exemple, un servei regular de llançadores amb els principals nodes de transport públic, un sistema de monitoratge permanent amb dades compartides amb l’Ajuntament o bé la instal·lació de pantalles informatives a totes les terminals per tal d’informar en temps real de l’afluència als principals punts turístics de la ciutat per tal de millorar la distribució de persones i descongestionar les zones més saturades, en línia amb les polítiques desplegades als Espais de Gran Afluència (EGA).
El desenvolupament de totes aquestes actuacions, que suposaran una renovació i millora de les instal·lacions dedicades al tràfic de creuers, optimitzant espais i adequant-los als requeriments ambientals més avançats, suposarà una inversió publicoprivada al Port de Barcelona de 185 milions d’euros, que se sumen als 265 milions d’euros d’inversió publicoprivada que ha representat el conjunt d’actuacions desenvolupades en compliment de l’anterior acord signat entre l’Ajuntament i el Port l’any 2018 per reordenar l’activitat creuerista. El Port de Barcelona ha donat compliment a aquest acord en la seva pràctica totalitat, traslladant l’activitat dels molls de Drassanes i Barcelona Nord a Adossat i obrint-los a la ciutat.
José Alberto Carbonell, president del Port de Barcelona, ha explicat que “el protocol signat culmina el pla de modernització del moll Adossat iniciat fa uns anys amb l’objectiu de modernitzar les infraestructures portuàries i reforçar la competitivitat del Port de Barcelona. Aquesta nova fase inclou l’enderrocament de tres terminals antigues i la construcció d’una nova terminal d’última generació; la rehabilitació del moll i la incorporació de sistemes d’electrificació OPS, així com la millora dels accessos i la mobilitat amb el desdoblament del pont Porta d’Europa. Aquestes actuacions suposen una inversió publicoprivada de 185 milions d’euros, que se sumen a les inversions realitzades en el marc de l’acord del 2018, i confirmen l’aposta del Port de Barcelona per un desenvolupament sostenible de l’activitat de creuers”.
"Per primera vegada en la història es posa límit al creixement dels creuers a la ciutat", ha subratllat l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, qui també ha volgut agrair al Port "l'esforç de comprensió i empatia" per assumir que el creixement d'aquesta activitat no pot ser infinit i calia reduir-ho. L'alcalde ha recordat també que des de l'any 2018 fins al 2024 el nombre de creuristes s'ha incrementat un 20%, atès que l'últim protocol signat entre Port i Ajuntament no establia límits a la capacitat. "La gestió actual del turisme passa per establir límits i gestionar millor", ha reblat Collboni.
El calendari previst per desenvolupar les actuacions que recull el protocol signat avui és el següent:
Any 2026:
- Tancament de la terminal del moll de Barcelona Sud a finals d’any.
- Enderroc de l’actual terminal C (moll Adossat) a finals d’any.
Any 2027:
- Inici de la construcció d’una nova terminal pública al moll Adossat per atendre vaixells simultàniament amb un màxim de capacitat total de 7.000 passatgers.
- Estudi d’avaluació de la mobilitat generada pels creuers al moll Adossat.
- Inauguració de la terminal G (moll Adossat), actualment en construcció i que forma part del desplegament dels acords de 2018.
- Inici de les obres de desdoblament del pont Porta d’Europa.
Any 2028:
- Entrada en funcionament de la nova terminal C.
- Enderroc de les terminals A i B al segon semestre.
- Inici de la rehabilitació integral del tram del moll Adossat on s’ubiquen actualment les terminals A i B i instal·lació del sistema OPS per a la connexió elèctrica dels vaixells.
Any 2029:
- Entrada en servei del corredor urbà que connectarà la plaça de les Drassanes amb la Marina del Prat Vermell i la Zona Franca.
Any 2030:
- Terminal C plenament operativa amb una capacitat màxima de 7.000 passatgers.
El protocol signat avui reconeix que el turisme marítim és un sector econòmic amb un pes important a la ciutat, però especifica que requereix de mesures d’ordenació i de gestió, tal com ja està succeint en altres àmbits turístics com pot ser l’allotjament, la mobilitat, l’ordenació de l’espai públic o la fiscalitat. Aquest acord consolida l’aposta conjunta del Port i l’Ajuntament per un model de turisme marítim més ordenat, eficient i respectuós amb l’entorn urbà i ambiental de Barcelona.