Acords del Consell d’Administració del mes de maig
El Port de Barcelona aprova la concessió a l’Hermitage condicionada a la presentació d’un projecte conjunt amb el Liceu i a un conveni Port-Ajuntament.

El Consell d’Administració del Port de Barcelona ha aprovat avui la concessió per a desenvolupar el projecte de l’Hermitage a la Nova Bocana del recinte portuari. Aquesta concessió, però, està condicionada a què en un termini de dos mesos es presenti un projecte conjunt entre Hermitage i el Gran Teatre del Liceu i a l’aprovació d’un conveni entre Port i Ajuntament de Barcelona.
Amb aquesta decisió, el Port de Barcelona dona per resolt el tràmit administratiu com a resposta a la sol·licitud presentada pels promotors del projecte Hermitage, que suposaria atraure una inversió privada d’uns 50 milions d’euros i generaria 377 nous llocs de treball, segons un estudi de l’Institut Municipal de Cultura.
La concessió requereix del conveni exprés amb l’Ajuntament de Barcelona per tal que la ciutat marqui el perfil del projecte. Entre altres exigències, el Port de Barcelona demana al concessionari que l’edifici projectat per l’arquitecte Toyo Ito obtingui la certificació internacional LEED Platinum, garantint que es tracta d’un edifici saludable i respectuós amb el medi ambient i que compleix uns estàndards de sostenibilitat, entre els que destaca l’optimització del consum d’energia i aigua i una reducció significativa dels costos d'operació i manteniment.
El projecte de l’Hermitage té perfecta cabuda en l’àmbit de la Nova Bocana, de conformitat amb la Delimitació dels Espais i Usos del Port de Barcelona, que el caracteritza com a àmbit d’interacció port-ciutat.
Cal destacar que recentment, a instàncies del Port de Barcelona, el Museu Hermitage Barcelona i el Gran Teatre del Liceu han iniciat converses per arribar a un acord de col·laboració per consolidar l’espai cultural del Port de Barcelona. L’aliança facilitaria al Liceu la disposició d’espais complementaris que necessitaria per desenvolupar activitats artístiques, socials i formatives com tenen altres grans teatres d’òpera internacionals.
Amb aquesta cooperació s’impulsaria el futur espai com un centre cultural multidisciplinar i transversal, dotat d’un caràcter diferencial i amb un fort component local i arrelat a la ciutat, unint l’ensenya del Gran Teatre del Liceu al projecte. La nova proposta també respon a les demandes de l’Ajuntament de Barcelona de fer un projecte cultural innovador, més pel públic local i sostenible des del punt de vista de la mobilitat.
Aquesta col·laboració faria possible un concepte de centre d’art total, on hi convisquin activitats diverses i entitats de referència de Barcelona, des de representacions i programes expositius i de divulgació a altres tipus d’activitats relacionades amb l’art, la cultura, la recerca i la innovació.
Aprovada la constitució de la societat amb el Port de Busan per promocionar els intercanvis comercials amb Corea del Sud
El Consell d’Administració del Port de Barcelona ha aprovat la constitució d’una societat amb el Port de Busan per promocionar els intercanvis comercials amb Corea del Sud. La societat conjunta de nova creació, la primera aliança de dos ports per revitalitzar el comerç internacional, té com a finalitat principal gestionar una plataforma logística estable a Barcelona per donar servei a les empreses que facin negocis entre el nord-est asiàtic i el sud d’Europa.
El Port de Busan té previst desenvolupar una estratègia de doble entrada al mercat europeu per acompanyar les empreses coreanes: la gestió conjunta amb el Port de Barcelona d’una plataforma logística per servir el sud d’Europa i una altra plataforma similar al Port de Rotterdam per als tràfics destinats al nord del continent.
Es tracta d’una aliança molt rellevant si tenim en compte que, actualment, l'economia coreana està considerada com la més dinàmica del món i una de les més innovadores. Les seves empreses lideren globalment sectors tradicionals i emergents com són el de la telefonia mòbil, automoció, cosmètica i audiovisual.
Busan és avui dia el sisè port més gran del món i, a banda de ser un dels grans ports d’importació i exportació asiàtics, és conjuntament amb el de Singapur un dels dos principals hubs marítims de transbordament del món.
La col·laboració en un projecte d'aquestes característiques entre Espanya i Corea del Sud serà un primer pas cap a la consolidació de la península Ibèrica com a plataforma de distribució del comerç exterior coreà a Europa, enfortint les relacions entre els dos països i contribuint també a la promoció dels productes catalans i espanyols al país asiàtic.
Adjudicades les obres del nou edifici ASTA per 15,82 milions d’euros
El Consell d’Administració del Port de Barcelona també ha adjudicat les obres de remodelació de l’edifici ASTA, ubicat a la Ronda del Port, a FCC Construcción en UTE amb FCC Industrial e Infraestructuras Energéticas per un import de 15,82 milions d’euros. L’objectiu principal d’aquesta intervenció és millorar les condicions funcionals del complex ASTA, que engloba tant l’edifici principal com l’annex destinat a la Policia Portuària, amb la finalitat de mantenir allà els departaments que hi estan actualment ubicats: Conservació, Arxiu i Policia Portuària. Amb aquesta intervenció també es podrà destinar una zona de l’edifici principal al lloguer d’espais per part d’altres empreses concessionàries del Port de Barcelona.
L’actuació plantejada, que preveu una durada aproximada de les obres de 42 mesos, contempla la reforma integral del complex, tant a nivell funcional com estructural. El nou edifici acollirà, entre d’altres, els servidors del Port, el parc mòbil, tallers, i instal·lacions per a la Policia Portuària.