La petjada de carboni del Port de Barcelona
El Port de Barcelona incorpora les activitats que es desenvolupen en territori portuari dins de l’abast 1 i 2. El càlcul de la petjada de carboni segueix la ISO 14.064 i està certificat. Contempla les emissions dels vaixells, mobilitat terrestre, terminals i, a més, també incorpora la indústria i altres concessions, les obres portuàries o els residus dels vaixells.
Càlcul més ampli
L’Autoritat Portuària de Barcelona (APB) no inicia pas ara el seu compromís amb la descarbonització ja que des del 2012 reportem les emissions dels gasos d'efecte hivernacle (GEH) a través del programa d'acords voluntaris de la Generalitat, que contempla només les emissions de l'APB.
Actualment l'inventari de GEH que s'avalua inclou tota la comunitat portuària. Des de l'APB s'ha volgut establir tot el Port de Barcelona com a subjecte de l'inventari, i no només l'APB, internalitzant les emissions de l'activitat portuària com a emissions directes del Port (Terrestre, Marítim I & Marítim II), i donant el pes adequat a les emissions de vaixells i terminals.
La participació de 65 concessions en el càlcul de la petjada de carboni ha estat crucial per obtenir dades precises i fiables. La implicació de la comunitat portuària demostra que la transició energètica no és només una qüestió tecnològica, es tracta d’una tasca col·lectiva que requereix un esforç conjunt i una voluntat col·lectiva per aconseguir una transformació real.

Categories de la Petjada de Carboni
En concret, s’han calculat les emissions de gasos d’efecte hivernacle de les següents categories:
- Vaixells: És el principal contribuent, amb un 64% de les emissions, es compon de les maniobres d’entrada i sortida del port, l'estada als molls i el fondeig.
- Mobilitat terrestre: Suposa un 3% i es deriva de les aproximadament 10.000 entrades diàries de camions i tractores industrials, així com els turismes i trens que operen dins del port.
- Concessions portuàries i altres: Aporten un 29% de les emissions i s'hi inclouen les terminals, les naus logístiques, activitats industrials, serveis portuaris i de les concessions del Port Vell.
- Obres i residus: Representen un 4% de les emissions i contemplen la producció i transport de materials de construcció i els consums de la maquinària utilitzada en les obres del port, així com la gestió de residus MARPOL dels vaixells que escalen al port.


En detall
El càlcul de la petjada de carboni del Port de Barcelona ha permès caracteritzar el detall de les emissions més significatives, la dels vaixells, i identificar altres paràmetres com la font d’origen de les emissions o el percentatge d’electricitat renovable.

Un esforç col·lectiu per un futur sostenible
Calcular la petjada de carboni anualment comporta un esforç important per part de tota la comunitat portuària, que permetrà ser àgils i transparents en la presa de decisions. És una eina primordial per al desenvolupament del Pla de Transició Energètica del Port de Barcelona, el qual estableix el full de ruta per a la descarbonització de l’activitat i defineix les estratègies per erigir el Port de Barcelona en un hub d’energies sostenibles, i incrementa tant la seva resiliència com la seva competitivitat i atractiu.