El far del Llobregat es troba en el marge esquerre del riu Llobregat, al Nord de la seva desembocadura. Està format per una torre de dos cossos, l’inferior de secció quadrangular i el superior octagonal sobre un edifici cilíndric. Està coronat amb una cúpula de vidre.D'aquesta manera no únicament il·lumina cap al mar sinó també cap al cel per ajudar la navegació i la geolocalització dels avions.
Far de recalada per arribar al Port de Barcelona, va ser encès per primera vegada l'1 de gener de 1852. És el far model de molts fars que es van construir durant la primera fase del Programa d'enllumenament de la costa espanyola. A més, és el far modern més antic en actiu de la costa barcelonina i té el mèrit d'haver arribat en ple funcionament fins l'actualitat, malgrat haver estat sempre amenaçat de tancament, bé per causes de la naturalesa o bé per raons administratives.
Està emplaçat a un metre sobre el nivell del mar, al delta del Llobregat. Antigament, la zona era de maresmes i cultius. Al principi, estava a 300 metres de la línia costanera però ja l'any 1954 el mar l'havia convertit en un istme que feia perillar la seva estructura, per la reculada erosiva de la costa a causa de les successives ampliacions del port de Barcelona. Una altra amenaça que va fer perillar el futur d'aquest far va ser una Real Ordre de 1903 que preveia el seu enderrocament, per ser reemplaçat per un nou far que s'havia de construir a Montjuïc. L'oposició dels agents marítims de Barcelona ho va impedir, definitivament, l'any 1928.
Aquest far era el punt de referència més segur per recalar al port perquè assenyalava els baixos sorrencs formats a la desembocadura del riu Llobregat. Fins a l'última ampliació del port el protegia una escullera construïda per resguardar la costa; avui ha quedat dins les instal·lacions portuàries, tot i que, a causa del seu abast, és utilitzat encara per a la navegació marítima.
En 1969 se li va afegir un radiofar que va ser substituït el 2001 per una estació GPS diferencial la qual, amb un abast de 100 milles, corregeix les posicions errònies que podem obtenir del GPS. La llum té un abast de 21 milles.
Vídeo