És el far més important de Catalunya. Damunt del promontori del Cap Sant Sebastià, a una altitud de 168 metres sobre el nivell del mar, és el far espanyol amb més abast lumínic i un dels de major magnitud a escala mundial. El seu abast lluminós teòric és de 32 milles, però es veu, en la pràctica, a més de 50 milles, a causa de la seva gran altitud sobre el nivell de mar i la potència lumínica. És un far catalogat de Gran Far de Primer Ordre i constitueix, des de la seva construcció a mitjans del segle XIX, en el far de referència internacional de l'extrem SW del Golf de Lleó.
Inaugurat l'1 d'octubre de 1857, es troba en un paratge de molta importància marítima, en ser un punt estratègic en el pas de les embarcacions que van i venen cap a Marsella, Gènova i Còrsega.
Des de l'Edat Mitjana, sempre ha estat ocupada la punta d'aquest promontori. Fins i tot, quan s’allotjà un ermità, que es va instal·lar al segle XVII, el qual feia la funció de guaita i sentinella, atalaiant la zona, donant l'avís als veïns dels voltants de possibles incursions de pirates o naus sospitoses.
El far està en un penya-segat, molt costerut, de color vermellós i rosat, que avança cap al Sud-est. Molt prop d'ell, a uns 500 metres al nord, es troba l'ermita de Sant Sebastià.
El far està format per una torre cilíndrica blanca de 12 metres d’alçada situada enmig d'un edifici banc amb teulada vermella. La seva llum és el punt de referència nocturn dels vaixells que en recalen per poder buscar refugi en el Port de Palamós quan bufen vents del Nord en el Golf de Lleó. Tot i la seva importància, no va ser electrificat fins a l'any 1940, amb un llum de 3.000 W. Actualment, té, juntament amb el del Far de Llobregat, un sistema DGPS.
Vídeo