Col·laboració amb <cu>start-ups</cu>
La incorporació de start-ups a l'ecosistema del Port de Barcelona respon a l'objectiu de buscar solucions a reptes concrets o millores operatives i a impulsar el talent i el desenvolupament del teixit empresarial, així com la transformació digital del sector portuari.
Innovació amb propostes de valor
La col·laboració amb les start-ups és essencial per donar respostes innovadores als nous desafiaments a què s'enfronta l'entorn portuari.
Barcelona és la tercera destinació europea preferida pels emprenedors segons el rànquing Startup Heatmap Europe 2020, que confirma la importància de l'ecosistema innovador a la ciutat, cosa que permet trobar la start-up amb la proposta de valor més rellevant per al repte que cal resoldre o millorar. Programes com l'SmartCatalonia Challenge o Ports 4.0 incentiven la generació de talent mitjançant la presentació de projectes d'emprenedors que nodreixen d'innovació els ports.
Connectem amb la innovació
Les acceleradores posen en contacte les empreses o institucions amb les start-ups que poden donar resposta a les seves necessitats, i el Pla estratègic del Port de Barcelona preveu la creació d'un hub d'innovació de referència a escala mundial, localitzat físicament al recinte portuari o la rodalia, orientat al transport marítim, la logística, la gestió portuària i l'economia blava.
El Founder Institute és una acceleradora que col·labora amb el Port a través del Port Challenge de Barcelona, un programa d'acceleració conjunta i específica per al sector portuariologístic. D'altra banda, el Barcelona Tech City, un projecte impulsat per emprenedors locals que representa més de 1.000 companyies de l'ecosistema tecnològic de la ciutat, també treballa estretament amb el Port de Barcelona.
Objectius comuns
Per aconseguir introduir solucions innovadores amb èxit, les grans companyies han d'acompanyar les start-ups i facilitar-los informació, dades, contactes i recursos perquè puguin desplegar-ne el coneixement, la creativitat i l'agilitat. Això comporta la definició, la planificació i la formalització d'un programa pilot per comprovar que la tecnologia funciona en un entorn real, tenint en compte totes les variables possibles que es poden produir, així com la definició dels objectius i la seva implementació.
El Port de Barcelona, com a administració pública, té l'obligació de protegir les aportacions de les start-ups, i, si el pilot funciona amb èxit, passar a la fase d'implementació i integració en els sistemes corporatius incloent-hi l'adjudicació d'un pressupost per a la seva execució.