Stella Maris compleix cent anys vetllant pel benestar dels mariners a tot el món

La COVID-19 també està afectant a les tripulacions, que necessiten el suport que aquesta xarxa els ofereix en 300 ports dels cinc continents.

09 novembre 2020
Imatge
Cartell commemoratiu dels 100 anys d'Stella Maris.
Caption
Cartell commemoratiu dels 100 anys d'Stella Maris.

Stella Maris, l’Apostolat del Mar Internacional, acaba de complir els cent anys d’història. El Centre Stella Maris Barcelona, que compta amb el suport del Port de Barcelona, és l’ens encarregat de donar assistència a les tripulacions dels vaixells que amarren al Port.

El 4 d’octubre del 1920, a la ciutat de Glasgow (Escòcia), un petit grup de persones, encapçalades pel reverend Peter Anson, Arthur Gannon i Daniel Shields, “provinents del món cristià i coneixedors de les necessitats de tot tipus que patien la gent del mar”, varen fundar l’anomenat Apostolat del Mar amb l’objectiu de “promoure el desenvolupament espiritual, moral i social dels mariners”.

Aquest primer centre d’ajuda i protecció dels mariners va experimentar una ràpida expansió i l’any 1927 el Port de Barcelona va crear el seu Apostolat del Mar, el primer d’aquests centres obert a l’Estat espanyol. Durant el seu primer segle de vida, la xarxa de centres que ben aviat van ser coneguts com Stella Maris, ha anat creixent i avui està present en 300 ports de tot el món, realitzant 70.000 visites a vaixells i assistint a més d’un milió de mariners cada any.

Adaptar-se a les necessitats dels mariners

El món marítim ha canviat radicalment durant aquests darrers 100 anys i Stella Maris s’ha transformat amb ell, adoptant solucions tecnològiques i de servei que s’adaptin en cada moment a les necessitats personals, socials, laborals i espirituals dels mariners i les seves famílies. Precisament la pandèmia global generada per la COVID-19 ha afectat especialment al món marítim. Les situacions de tancament de fronteres, quarantenes, etc. ha provocat una crisi inèdita en aquest sector i, segons xifres del Fòrum Econòmic Mundial, es calcula que més de 300.000 mariners han quedat retinguts a bord de vaixells de tot tipus.

En aquest sentit, Stella Maris Internacional ha reclamat que els governs i les organitzacions responsables treballin per solucionar aquesta situació, aplicant el protocols aprovats per l’Organització Marítima Internacional i es permeti, en conseqüència, realitzar una rotació segura de les tripulacions.

De la mateixa manera que els altres centres Stella Maris operatius arreu, les instal·lacions i serveis a Barcelona es van veure afectats per l’estat d’alarma i les diferents restriccions vigents, tot i que van  mantenir la seva activitat a través dels canals telemàtics i les xarxes socials. Actualment la residència funciona normalment i es realitzen visites diàries als vaixells, tot i que amb moltes limitacions atès que la major part dels capitans no autoritzen a les tripulacions a baixar a terra pel perill de contagi.

Nou logotip

Molt recentment l’Apostolat del Mar ha adoptat oficialment el nom de Stella Maris i ha renovat el seu logotip. L'àncora és el símbol de l'esperança, el salvavides representa la fe, el cor és la caritat, els raigs són la llum de Crist i les ones de la mar recorden que cal cuidar de la mar com un bé comú.

Stella Maris Barcelona

Stella Maris Barcelona compta actualment amb trenta sis voluntaris que treballen de manera altruista en aquest centre, que entre altres serveis allotja i acull als mariners quan són a terra, proporcionant-los informació d’utilitat (targetes de telèfon, plànols de la ciutat i del port, informació consular, etc.).  També es realitzen visites a bord -on s’interessen per les necessitats de la gent del mar- i el servei de transport de mariners a la ciutat (4.546 durant el 2019). Destaca també el servei d’assessorament jurídic que ofereix a través del Centre dels Drets del Mariner, per a donar uns resposta àgil i pràctica a les situacions conflictives en les quals es poden trobar els mariners que escalen a Barcelona.

Fruit d’aquesta tasca, Stella Maris Barcelona va rebre el premi ‘Seafarers Centre of the Year 2016’ de la International Seafarers’ Welfare and Assistance Network (ISWAN), el màxim guardó que s’atorga a un centre de mariners.