La ZAL del Port de Barcelona tindrà el parc fotovoltaic sobre coberta més gran d'Europa

Cilsa ha començat a col·locar la primera instal·lació fotovoltaica de la ZAL Port, de 8,2 MWp de potència, a la coberta de l'actual nau de Decathlon.

Una vegada estiguin en funcionament totes les instal·lacions fotovoltaiques previstes en la ZAL Port, la potència instal·lada serà de 40 MWp generant l'energia equivalent al consum de 41.250 persones.

30 novembre 2023
Imatge
Render de la nau ocupada per Decathlon en la qual s'ha iniciat la instal·lació de plaques fotovoltaiques.
Caption
Render de la nau ocupada per Decathlon en la qual s'ha iniciat la instal·lació de plaques fotovoltaiques.

La ZAL Port, plataforma logística intermodal del Port de Barcelona, comptarà amb el parc fotovoltaic sobre coberta més gran d'Europa. Cilsa, societat gestora de la ZAL Port participada pel Port de Barcelona i MERLIN Properties, ha dissenyat un ambiciós projecte per instal·lar plaques fotovoltaiques en la majoria de naus existents, actuació que es desenvoluparà per fases fins a 2026 i que forma part d'un pla de protecció de l'entorn i de millora de l'eficiència en l'ús dels recursos naturals. 

El primer pas per construir aquest gran parc fotovoltaic sobre coberta s'ha fet aquesta mateixa setmana amb l'inici de la instal·lació de panells solars a la nau que ocupa Decathlon. Es tracta d'una instal·lació per a autoconsum compartit de 91.692 metres quadrats, l'equivalent a 15 camps de futbol, equipada amb 19.846 panells que sumen una potència pic de 8,2 MWp i una producció estimada de 9.862,65 MWh/any, l'equivalent al consum de 8.493 persones. 

Aquesta primera instal·lació fotovoltaica suma uns 6 milions d'euros d'inversió i comportarà un destacat benefici ambiental, ja que permetrà un estalvi d'emissions de 2.465 tones de CO2 anuals, o el que és el mateix: les emissions de 725 automòbils (12.000 km/any en zona urbana). 

El segon pas dins d'aquest pla de Cilsa per convertir la ZAL Port en un hub logístic autosuficient energèticament i sostenible a nivell ambiental consistirà a la instal·lació de plaques solars en diferents naus de la ZAL Prat (l'àrea de la ZAL Port ubicada en el municipi del Prat de Llobregat) capaces de garantir el 100% del consum energètic de tota aquesta zona. Posteriorment, es construiran les instal·lacions necessàries per subministrar el 100% de l'energia que es consumeix en la ZAL Barcelona (àrea de la ZAL Port que es troba en el terme municipal de Barcelona). I finalment s'instal·laran panells a la pràctica totalitat del hub logístic, el que permetrà no només proveir el 100% de l'energia que es consumeix en la totalitat d'aquest centre logístic sinó que també es generarà energia verda destinada al seu consum per part de la Comunitat Portuària i el propi Port de Barcelona. 

Una vegada entrin en funcionament totes les instal·lacions fotovoltaiques previstes en la ZAL Port, Cilsa haurà instal·lat 40MWp de potència i calcula que es generaran 50.000 MWh/any d'electricitat, l'equivalent al consum anual de 41.250 persones. Això suposa generar l'energia elèctrica necessària per proveir durant tot l'any a ciutats de la mida de Vilafranca del Penedès o Igualada. O a barris sencers de Barcelona, com el de Vila Olímpica o Trinitat Nova. Així ho han anunciat avui el president del Port de Barcelona i de Cilsa, Lluís Salvadó; el director de Logística & Retail de MERLIN Properties, Luis Lázaro, i el director general de Cilsa, Jordi Guerrero, durant la presentació del pla de desenvolupament d'energia fotovoltaica de la companyia. 

Lluís Salvadó ha assenyalat que el desenvolupament d'aquesta instal·lació fotovoltaica és una nova mostra “del compromís del Port de Barcelona i de tota la Comunitat Portuària amb la descarbonització. Som la infraestructura econòmica del país que més esforços i inversió realitzem per reduir les emissions a l'atmosfera, apostant tant per l'energia fotovoltaica com per l'electrificació de molls o el desenvolupament de nous combustibles, entre d'altres”. En l'àmbit de l'energia fotovoltaica, el Port de Barcelona treballa al màxim per assolir una capacitat de producció fotovoltaica en edificacions i cobertes ja existents dins del territori portuari d'entre 92 i 100 MW de potència i una producció elèctrica anual d'entre 120 i 150 GWh. Actualment, està en funcionament al voltant del 10% de capacitat d'aquesta primera fase (10 MW). En una segona fase, es podrien aconseguir entre 150 i 300 MW de potència addicionals (entre 190 i 350 GWH de producció elèctrica anual) en els nous desenvolupaments previstos dins del recinte portuari. 

Luis Lázaro, per la seva part, ha comentat que “els tres pilars del compromís de MERLIN amb la sostenibilitat són la gestió activa del canvi climàtic, el benestar de l'usuari final i l'impacte positiu a les ciutats. I la transició energètica cap a fonts d'origen renovable juga un paper fonamental del mateix. Hem estat pioners al sector immobiliari amb el nostre projecte per instal·lar plaques fotovoltaiques a la nostra cartera d'actius amb l'objectiu de ser el productor d'energia fotovoltaica més gran en instal·lacions d'autoconsum de la península Ibèrica al sector i el pla dissenyat per Cilsa per a la ZAL Port suposa fer un nou pas en aquesta direcció”. 

Jordi Guerrero ha explicat que “Cilsa ha centrat els seus esforços dels últims anys en el desenvolupament, construcció i gestió de gairebé 1.000.000 m² de naus líders en eficiència enérgetica i edificació sostenible per configurar un parc logístic modern i respectuós amb l'entorn. Avui, iniciem una forta aposta cap a la transició enérgetica amb la instal·lació de fins a 450.000 m² de plaques fotovoltaiques i l'objectiu d'aconseguir proveir tots els nostres clients de l'energia verda necessària per cobrir el 100 % de les seves necessitats operatives i reduir a zero les emissions de la ZAL Port generades per la nostra activitat logística i pels serveis que proveïm”.