La nova llotja apropa la feina i el producte dels pescadors del Port de Barcelona a la ciutadania
El nou edifici incorpora espais perquè la ciutadania pugui seguir en directe la subhasta del peix blau així com un nou restaurant de cuina mediterrània de qualitat vinculada al mar.
La demolició de l’antiga llotja i la reurbanització dels accessos es preveu que duri uns quatre mesos i permetrà obrir el moll de Pescadors a la ciutadania.

El Port de Barcelona ha presentat avui la nova llotja de pescadors, unes instal·lacions que milloren substancialment els equipaments a disposició de la Confraria de Pescadors de Barcelona, alhora que permetrà apropar la feina d’aquest col·lectiu i la cultura marinera a la ciutadania. El nou edifici substitueix l’antiga llotja i incorpora espais perquè la ciutadania pugui seguir en directe la subhasta del peix blau així com un nou restaurant de cuina mediterrània de qualitat vinculada al mar.
El nou edifici, construït per FCC CONSTRUCCIÓN S.A, ha tingut un cost de gairebé 9 milions d’euros i s’ha completat en un any i mig. Es tracta d’un edifici de 3.233m2 amb una rampa exterior de 140 metres que permet accedir de forma diferenciada als espais oberts al públic, ubicats al primer pis, on també s’ubica una terrassa perimetral que ofereix unes vistes privilegiades dels punts d’atracada dels vaixells de pescadors i del Port Vell en general.
Un cop finalitzat el trasllat dels equips de la Confraria de Pescadors al nou edifici, el passat dia 24 de maig va començar la demolició de l’antiga llotja. És el pas previ a la reurbanització dels accessos al moll de Pescadors per permetre l’entrada del públic, que podrà accedir a la llotja a través d’una rampa accessible des de l’entorn de la Torre del Rellotge, un dels elements més emblemàtics del moll de Pescadors.
La demolició de l’antiga llotja i la reurbanització dels accessos es preveu que durarà uns quatre mesos i permetrà obrir el moll de Pescadors a la ciutadania un cop finalitzi la celebració de la Copa Amèrica a l’octubre.
José Manuel Juárez, patró major de la Confraria de Pescadors de Barcelona, ha posat en valor l’esforç dels pescadors i les administracions per consensuar un projecte de futur viable i ha demanat als ciutadans de Barcelona que coneguin i diferenciïn el producte local que pesquen cada dia i el consumeixin.
Obertura de nous espais al Port Vell
La nova llotja i la futura obertura a la ciutadania del moll de Pescadors són un dels grans projectes impulsats pel Port de Barcelona en el marc de la gran transformació que està vivint el Port Vell. “Es tracta d’una actuació paradigmàtica de l’esperit d’aquesta transformació, ja que combina l’obertura de nous espais i la millora d’equipaments alhora que posa en valor el patrimoni portuari i contribueix a la difusió de la feina dels pescadors”, en paraules del president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó. “Volem que la nova llotja apropi encara més la cultura marinera a la ciutadania i que consolidi el Port Vell com un gran pol d’atracció de la vida social de la ciutat gràcies a una oferta gastronòmica de referència”, ha afegit.
L’actuació s’emmarca en el conjunt d’una vintena d’actuacions que el Port de Barcelona, així com els diversos concessionaris amb presència al Port Vell, estan executant amb una inversió total de 120 milions d’euros, modificant la fesomia de l’àrea més ciutadana del Port de Barcelona i dotant-la de nous espais i de nous serveis per al gaudi de les persones.
Una gran Comunitat energètica al moll de Pescadors
La gran Comunitat energètica del moll de Pescadors aprofita les superfícies de les cobertes existents per ubicar-hi un sistema de plaques solars que permet alimentar les diferents instal·lacions del moll (fàbrica de gel, Llotja, etc). En conjunt aquesta Comunitat pot generar 376 MWh anuals. Es tracta d’un projecte de generació elèctrica amb consum compartit que permetrà alimentar amb energia renovable els compressors que produeixen el fred industrial de la fàbrica de gel, reduint els consums d’energia d’aquesta instal·lació. Un dels grans avantatges d’aquesta nova estructura és que permetrà connectar la generació d’energia renovable de plaques solars directament amb els consumidors, garantint el desenvolupament de l’activitat pesquera a Barcelona sota criteris de sostenibilitat i competitivitat.
Aquesta Comunitat energètica la formen tres conjunts de plaques fotovoltaïques: el primer, a la coberta de la Llotja amb capacitat per generar 170,5 MWh anuals; el segon, a la coberta de la pèrgola que dona ombra al pati de xarxes, amb capacitat per generar 161,7 MWh anuals, i que compta amb un 70% de finançament procedent del Fons Europeu Marítim, de Pesca i d’Acuicultura (FEMPA). Aquest segon està acabat d’instal·lar i pendent de la connexió. I finalment, el tercer, a les casetes que envolten el pati de xarxes amb una capacitat de 43 MWh anuals.