La Fundació BCN Port Innovation i Nactiva regeneren la biodiversitat marina del Port de Barcelona

S’ha obert una convocatòria per a companyies que vulguin participar en la instal·lació d’estructures que repliquen els esculls naturals.

Els resultats mesurables permeten a les companyies complir amb els objectius ESG i les normatives ambientals.

12 març 2025
Imatge
Exemple de biodiversitat en les LBU del Port de Barcelona.
Caption
Exemple de biodiversitat en les LBU del Port de Barcelona.

El Port de Barcelona avança en el seu compromís amb la sostenibilitat i la millora de la biodiversitat marina amb l’inici d’una nova fase del seu programa pilot de renaturalització RegenPorts, posat en marxa el 2023. S’ha obert la convocatòria perquè les empreses puguin participar en la regeneració de la biodiversitat marina en els espais no productius del Port de Barcelona, mitjançant la instal·lació de Life Boosting Units (LBU), estructures que repliquen el funcionament d’un escull natural. 

RegenPorts és un programa impulsat per la Fundació BCN Port Innovation, amb la col·laboració de Nactiva, que busca transformar els ports en espais de regeneració del capital natural, generant impactes positius en el medi ambient alhora que crea valor per a les empreses. La participació de les empreses en aquest programa d’implantació de sistemes de regeneració de la biodiversitat marina al Port de Barcelona els facilita el compliment dels seus objectius de sostenibilitat i de les normatives vigents; la incorporació d’estratègies innovadores en els seus plans de sostenibilitat; i exercir un paper actiu en la transformació dels ports en espais eco-productius, mitjançant una iniciativa avalada per tecnologia validada, monitoratge continu i estàndards internacionals de sostenibilitat. 

400 noves estructures a disposició del teixit empresarial 

Després de l’èxit de la prova pilot, desenvolupada entre 2023 i 2024 i en la qual es van instal·lar 47 unitats, RegenPorts preveu la instal·lació de 400 noves estructures, distribuïdes en 8 lots de 50 unitats. La incorporació d’aquestes noves LBU situaran al Port de Barcelona com un referent mundial de regeneració marina amb participació del sector privat. 

Les empreses interessades a formar part d’aquest programa poden inscriure’s en la convocatòria fins al pròxim 4 d’abril a través d’aquest formulari: https://1hepqf3bjpa.typeform.com/to/Ifee0h12 

La participació en el programa permetrà a les organitzacions involucrar-se en un model innovador i mesurable de regeneració ambiental que, a més de generar un impacte ambiental positiu, també respon a la regulació ambiental que afecta les empreses. Participar en aquest projecte els permetrà obtenir crèdits climàtics i facilitarà el compliment de normatives clau com el Sistema de Comerç d’Emissions de la UE (EU ETS); la Directiva sobre Informes de Sostenibilitat Corporativa (CSRD); i els requisits de l’Estat d’Informació No Financera (EINF). Aquestes regulacions estableixen l’obligatorietat d’informar, fet que converteix a RegenPorts en una eina perquè les companyies compleixin amb les normatives ambientals. 

El director tècnic de la Fundació BCN Port Innovation, Miquel de la Mano, ha explicat que “hem d’involucrar el sector privat en la participació d’intervencions per a la renaturalització de la infraestructura portuària, amb l’objectiu de contribuir a mitigar la pèrdua de capital natural i transformar aquests entorns i infraestructures en espais més acollidors per a la vida. Aquest tipus d’iniciatives han de ser innovadores pel que fa a la creació de nous mercats, similars als mercats de carboni que aborden la crisi climàtica. Amb RegenPorts visibilitzem també la crisi de la natura i la biodiversitat, que ja ens està afectant i que pot impactar directament en la resiliència de les infraestructures portuàries i en les seves operatives”. 

Per la seva banda, Joan Cabezas, CEO de Nactiva, ha destacat que “amb RegenPorts demostrem que és possible combinar innovació, sostenibilitat i desenvolupament portuari. Volem que les empreses del sector es puguin sumar a aquesta iniciativa pionera que genera un impacte positiu i mesurable en el nostre entorn marí. A més d’aportar solucions tecnològiques d’última generació, RegenPorts ofereix a les empreses un marc de participació fiable i transparent. Tot el procés és obert, monitoritzable i avalat per mètriques ambientals verificables, cosa que proporciona la seguretat necessària als inversors i participants”. 

Duplicació de les d’espècies, augment de la biomassa un 75% i 230 kg de CO₂ fixat 

Les LBU són microesculls biomimètics d’última generació que s’instal·len a les parets dels molls del port, contribuint a la regeneració de la biodiversitat marina i a la millora de la qualitat de l’aigua. Aquestes unitats, dissenyades per Ocean Ecostructures, són compatibles amb les operacions del port, ja que no interfereixen amb l’activitat comercial i estan pensades per maximitzar l’impacte ambiental positiu sense alterar l’operativa diària. 

Amb drons submarins (ROV), es monitoritza l’evolució de cadascuna de les unitats, mesurant paràmetres com el nombre i tipus d’espècies, biodiversitat, CO₂ fixat, biomassa i qualitat de l’aigua. Les dades permeten valorar aquest indicador del capital natural del port. 

A tancament de 2024, les 47 LBU instal·lades al Port de Barcelona van registrar millores ambientals significatives en comparació amb les àrees portuàries estàndard. Concretament, la riquesa d’espècies s’ha duplicat, la biomassa ha augmentat un 75%, arribant als 559 kg, i la quantitat de CO₂ fixat (absorbit) ha estat de 230 kg. A més, les dades de les unitats amb més d’un any de funcionament han mostrat un creixement accelerat, amb millors resultats en el segon any.