Japó aspira a incrementar el seu comerç amb Europa a través del Port de Barcelona
225 empresaris japonesos han participat a la Jornada Empresarial que el Port català ha celebrat avui a Tòquio.

Japó vol augmentar les seves relacions comercials amb Europa i el Port de Barcelona esdevé una peça clau per fer-ho. Així s’ha posat de manifest durant la Jornada Empresarial que el Port català ha celebrat avui a Tòquio, una jornada a la que han assistit un total de 225 empresaris japonesos i que ha suposat la inauguració oficial de la Missió Empresarial que la infraestructura protagonitza aquesta setmana al país asiàtic.
El director general del Ports & Harbors Bureau del ministeri de Territori, Infraestructures, Transports i Turisme de Japó, Masayuki Takada, ha mostrat el seu convenciment de que el país incrementarà els seus intercanvis comercials amb Europa a través del Port de Barcelona, una infraestructura molt important per al comerç entre Àsia i la Mediterrània. Takada ha explicat que Barcelona manté intenses relacions amb diferents ports del Japó, com Yokohama o Tòquio, i que les previsions apunten a un increment dels intercanvis en tràfics com els automòbils, el vi o el sector carni.
D’altra banda, el director general del Ports & Harbors Bureau japonès ha recordat que el subdirector general d’Estratègia i Comercial del Port de Barcelona, Santiago Garcia-Milà, és el president de la IAPH (International Association of Ports & Harbors), una associació que pretén intensificar les relacions entre els ports a nivell internacional i que té a Japó com a membre fundador. Masayuki Takada també ha fet referència al paper de Barcelona en l’àmbit dels creuers, que els ports japonesos estan desenvolupant.
La presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa, ha destacat durant la seva intervenció la “situació privilegiada” del port català pels tràfics amb Japó. “El Port de Barcelona és el millor node per a la redistribució a tot Europa de les mercaderies provinents d'Àsia”, ha afirmat. “En concret, si opten per Barcelona, les empreses asiàtiques es poden beneficiar d’un estalvi en els costos de distribució de fins al 15% -en comparació amb els ports del nord d’Europa- i d’una reducció de la petjada de carboni de fins al 20%”, ha ressaltat la presidenta.
Mercè Conesa també fet èmfasi en l’important paper que juga el Port de Barcelona com a principal centre d’entrada i sortida del comerç entre l’Estat espanyol i Japó. De fet, el Port de Barcelona canalitza el 50% del comerç bilateral entre els dos països en termes de volum i el 55,9% pel que fa a valor de les mercaderies. L’any 2018, el tràfic total de mercaderies entre el Port de Barcelona i el Japó va augmentar un 17,9%, sumant gairebé 457.000 tones. En contenidors, el creixement es va situar en el 24,8%, sumant més de 30.400 TEU.
Menció especial per part de la presidenta ha tingut el tràfic d’automòbils entre el Port de Barcelona i Japó. Deixant clar que “Barcelona és un dels principals hubs europeus de la indústria de l'automoció, un sector en el qual Japó és capdavanter”, Mercè Conesa ha recordat que una part important dels vehicles nous que es canalitzen a través del Port de Barcelona tenen el seu origen en el país asiàtic. L'any 2018, van passar pel Port 61.850 vehicles amb origen o destinació Japó. La major part van correspondre a importacions, que van sumar 49.239 unitats.
La importància d’aquests tràfics queda palesa en el fet que, actualment, vuit navilieres internacionals operin aquests tràfics, quatre d'elles japoneses: Hoegh Autoliners, Nissan Motor Car Carrier, Mitsui OSK Lines, Nippon Yusen Kaisha, K Line, Wallenius Wilhelmsen Logistics, Eukor Car Carriers i Hyundai Glovis, tal i com ha destacat Carles Mayol, sales manager del Port de Barcelona, durant la seva intervenció en la jornada inaugural de la missió empresarial.
La sessió ha comptat amb una nombrosa representació institucional. Han participat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet; la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón; l’ambaixador d’Espanya al país asiàtic, Jorge Toledo Albiñana, i destacades autoritats japoneses, com ara la directora general del Port de Tòquio, Hiromi Furuya; el secretari general del Japan Spain Business Co-operation Committee (JCCI), Kazuo Nishitani; i el vicepresident executiu de JETRO (Japan External Trade Organitzation), Yoshitaka Hoshino.
Compromís amb la sostenibilitat
Durant la seva intervenció en la sessió inaugural de la Missió Empresarial, Mercè Conesa ha recordat que “tots els ports del món tenim un gran repte per davant: continuar generant prosperitat. I ho hem de fer creant un alt valor econòmic i social, sempre amb responsabilitat ambiental”. El Port de Barcelona dona resposta a aquest gran repte “apostant per la innovació, la transformació digital i la sostenibilitat”.
La presidenta del Port de Barcelona ha aprofitat per presentar l’esdeveniment “Smart Ports. Piers of the Future”, que tindrà lloc la propera setmana en el marc de l’Smart City Expo World Congress, com una mostra de l’evolució que la infraestructura està fent en innovació i digitalització i ha fet esment al procés de transició energètica en el que treballa el Port per aconseguir un model basat en energies renovables -com la fotovoltaica i la eòlica- que redueixi les emissions de l'activitat portuària i al projecte d’electrificació dels seus molls per permetre la connexió elèctrica dels vaixells, que suposarà una inversió d’uns 60 milions d'euros.
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha subratllat la tradicional relació comercial que hi ha entre Catalunya i Japó i ha lamentat que encara no hi hagi vol directe entre l’Aeroport del Prat i el país asiàtic. Tot i així, el conseller ha assegurat que “estem treballant per aconseguir aquesta connexió directa, que seria molt important per donar servei a un mercat de 190.000 passatgers anuals que té la ruta entre Tòquio i Barcelona i que actualment no disposen d’un vol directe”.
Damià Calvet ha explicat que “venim disposats a construir i compartir amb el Japó la nostra capacitat de treball” per generar “més ocupació, més riquesa i millor nivell de vida”. I ha remarcat que un dels àmbits que ocuparà bona part de les seves reunions durant aquests dies serà el medi ambient i la recerca de fórmules per fer realitat una autèntica transició energètica, així com noves idees per a millorar la mobilitat, la logística i l’habitatge, entre d’altres.
Relació comercial consolidada
La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha explicat que Japó és un dels principals socis comercials de Catalunya i ha donat dades: les exportacions catalanes al Japó s'han multiplicat per 3 en els últims 10 anys, fins a arribar als 848,8 milions d’euros el 2018. Cada vegada més empreses catalanes aposten pel Japó -més de 2.600 empreses exporten al país, de les quals unes 1.000 són exportadores regulars- i en l'àmbit de la inversió s'observa una consolidació de les relacions, ja que actualment hi ha a Catalunya 267 filials d'empreses japoneses. ”Els nostres idiomes són molt diferents però en l'àmbit dels negocis fa més de 30 anys que vam demostrar que parlem el mateix llenguatge”, ha assegurat Àngels Chacón.
La consellera ha recordat que Barcelona és la seu d’esdeveniments de rellevància mundial, com el Mobile World Congress, així com una de les millors ciutats d’Europa per a les startups y ha afegit que el Port de Barcelona és un dels principals aliats del Govern català per enfortir les relacions amb Japó.
Per la seva banda, l’ambaixador Jorge Toledo Albiñana ha reforçat les declaracions del conseller Calvet respecte a la possibilitat que s’obri un enllaç aeri directe entre Barcelona i Japó assegurant que Iberia vol més vols amb el país asiàtic i que hi ha indicis de que El Prat seria l’aeroport escollit. Albiñana s’ha mostrat optimista respecte al futur de les relacions econòmiques entre la Unió Europea i Japó ara que ja està en marxa el Tractat de Lliure Comerç i ha assegurat que “crearem i restaurarem cadenes de valor”. De fet, l’ambaixador d’Espanya ha avançat que les bondats del tractat ja s’han deixat veure en l’increment d’exportacions de productes com vi, químics, béns d’equip o carn de porc.
Cafè japonès al Port
A més de la jornada de presentació del Port, el programa de la missió s’ha completat amb els contactes bilaterals entre els empresaris catalans i locals i amb diverses reunions entre els representants del Port de Barcelona i empreses japoneses, entre les quals destaca la trobada amb Ueshima Coffee Company (UCC Group), un holding format per 77 empreses i més de 6.000 treballadors que lidera el mercat del cafè al Japó i que és una de les companyies més grans dels sector a nivell internacional.
A l’Estat espanyol, UCC Group va comprar fa uns 6 anys una fàbrica de cafè de Unión Tostadora a Logroño i distribueix la marca Templo de Café. Tot el cafè verd que es fa servir en aquesta planta torradora entra pel Port de Barcelona, gestionat per Empresas Masiques, companyia que també s’encarrega del magatzem de cafè que subministra producte just in time a la fàbrica de La Rioja, que és la segona de l’Estat en termes de volum de producció.
La delegació de Barcelona que ha visitat les instal·lacions d’UCC Group ha estat encapçalada per Mercè Conesa i per José Miguel Masiques Jardí, conseller delegat d’Empreses Masiques, i ha estat rebuda per Tsukasa Sato, cap d’operacions de la companyia. Masiques Jardí i Sato han desvetllat durant la reunió l’estudi de noves inversions de cara al futur que incrementarien el moviment de cafè d’UCC Group a través del Port de Barcelona. Actualment, aquest cafè suposa el 15% del total de les importacions que gestiona Empreses Masiques.
Els ports de Barcelona i Tòquio signen un acord per promoure els intercanvis comercials
Els ports de Barcelona i Tòquio han signat aquest matí a la capital japonesa un acord per enfortir l’economia portuària, els intercanvis tècnics i el comerç entre Japó i l’Estat espanyol. Les encarregades de la signatura han estat la presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa, i la directora general del Port de Tòquio, Hiromi Furuya.
El conveni de cooperació entre ambdues infraestructures portuàries fa referència a l’intercanvi d’informació en aspectes com administració portuària, planificació, comerç electrònic, sostenibilitat, medi ambient, creuers i innovació, entre d’altres.
També les associacions de la Comunitat Portuària de Barcelona han signat acords amb els seus homòlegs japonesos. Així, el president de l’Associació de Transitaris (ATEIA-OLTRA) de Barcelona, Emili Sanz, ha rubricat convenis de cooperació amb la Japan Freight Forwarders Federation (JFFF); la Japan Int Freight Forwarders Association (JIFFA), i la Japan Aircargo Forwarders Association (JAFA). El president de l’Associació d’Agentes Consignataris de Vaixells de Barcelona, Jordi Trius, ha signat un acord de col·laboració amb la Japan Association of Foreight-Trade Ships Agencies (JAFSA).