Els veïns de la Marina del Prat Vermell i de la Zona Franca visiten el Far del Llobregat
La visita, que ha comptat amb la participació de la presidenta del Port de Barcelona, ha permès conèixer el funcionament d’aquesta infraestructura històrica.

Un nombrós grup de veïns de la Marina del Prat Vermell i de la Zona Franca de Barcelona, han realitzat avui una visita al Far del Llobregat. Els veïns d’aquests barris, els més propers a aquesta àrea del Port i del far, han estat rebuts per la presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa; i el director general, José Alberto Carbonell, entre d’altres directius.
La visita al Far del Llobregat dona continuïtat als actes iniciats amb motiu del Dia Mundial de les Ajudes a la Navegació celebrat el passat 1 de juliol. Els veïns de la Marina del Prat Vermell i de la Zona Franca i els responsables del Port de Barcelona han rebut una extensa explicació del funcionament d’aquesta infraestructura i de la resta de fars i senyals marítimes gestionades pel Port per part dels tècnics responsables d’aquest servei. L’explicació ha estat complementada amb una exposició d’elements antics i equipament dels fars usats habitualment pel Servei d’Ajudes a la Navegació i fotografies de fars catalans i d’arreu.
En la benvinguda als veïns, Mercè Conesa ha agraït la participació dels veïns en la visita i ha recordat que “els barris de la Marina i de la Zona Franca han estat protagonistes històrics en el desenvolupament del Port de Barcelona, que enguany celebra els seus 150 anys i s’ha situat entre els més importants d’Europa”. Conesa també ha manifestat el compromís del Port amb Barcelona i els ciutadans “de tenir cura del patrimoni portuari, que és de tots” i ha posat com a exemple la recent remodelació del Far del Llobregat. Finalment, la presidenta del Port ha reconegut als veïns i veïnes de La Marina “que facilitessin poder dur a terme la necessària ampliació del nostre Port, que genera avui tants llocs de treball”.
Operatiu des del 1852
El Far del Llobregat es va encendre per primer cop l’1 de març del 1852 i va ser el segon en entrar en funcionament a l’Estat espanyol dins del Pla d’Enllumenat de Costes i Ports de l’any 1847, que va configurar la major part de fars i senyals marítims de les costes espanyoles. En aquesta època el far, que té una alçada focal de 32 metres sobre el nivell del mar, indicava la posició dels baixos fons de la desembocadura del riu Llobregat i la proximitat del Port de Barcelona, situat pocs quilòmetres més al nord.
Les successives ampliacions del Port, que va comportar el desviament del Llobregat i del perímetre sud de la infraestructura dos quilòmetres al sud, han anat rodejant el Far del Llobregat de terminals i empreses portuàries i avui es troba ubicat davant el canal principal de la Bocana Sud.
