Els ports de Barcelona i Tarragona s'incorporen a la Terminal Intermodal TIM Monzón del Grup SAMCA i amplien el seu abast internacional

Ambdues autoritats portuàries han formalitzat l'entrada en l'accionariat de TIM, el que permetrà millorar la connectivitat de la terminal i reforçar el paper clau que ja juga per a la logística i sectors productius aragonesos com el porcí, el químic, l'industrial i l'agrícola.

21 octubre 2021
Imatge
Foto dels participants a l'acte.
Caption
Foto dels participants a l'acte.

Els ports de Barcelona i Tarragona participaran, amb un 10% i un 5% respectivament, en l'accionariat de la Terminal Intermodal de Monzón (TIM). El Grup SAMCA, fundador i impulsor de la terminal, continua ostentant la majoria de capital de la societat amb un 75%. L'accionariat es completa amb LogiRAIL, del grup Renfe, que posseeix el 10% restant.

La firma de la incorporació d'ambdós ports al capital social de la companyia ha tingut lloc a les instal·lacions de Casa Llotja a Barcelona, en un acte presidit per la consellera d'Economia, Planificació i Ocupació del Govern d'Aragó, Marta Gastón, i per la directora general de Transports i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, Mercè Rius, en el qual han pres part el president del Port de Barcelona, Damià Calvet; el president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset; el president de Renfe, Isaías Taboas; el director general de LogiRAIL, Óscar Gómez; el president del Grup Samca, Javier Luengo i el seu director general i conseller delegat de TIM, Rubén Orera.

A més de per consolidar el negoci de TIM, aquesta operació té una gran importància perquè aporta al projecte la visió comercial i les oportunitats de creixement internacionals que representen dos ports de referència a Espanya com els de Barcelona i Tarragona, que són al capdavant del tràfic marítim de mercaderies al país, en el primer cas, i tenen una clara especialització en la qual cosa als graneles agroalimentaris respecta, en el segon.

La incorporació del Port de Barcelona és clau per incrementar les possibilitats de negoci de TIM, perquè potenciarà entre d'altres les exportacions càrnies de la seva divisió de contenidors reefer (amb atmosfera controlada) “termoTIM”, però també perquè comportarà l'ampliació de la via de Selgua als 750 metres de longitud, ja que aquest és un dels apartadors ferroviaris en què l'esmentada autoritat portuària invertirà en els propers mesos. La vinculació amb el port de Tarragona reforçarà al seu torn l'activitat de la terminal per a granels agroalimentaris “agroTIM”.

En la seva intervenció, el president del Port de Barcelona, Damià Calvet, ha destacat “l'esforç que ha realitzat Aragó en els últims anys per la logística i la internacionalització de la seva economia”. Calvet ha recordat que l'economia aragonesa és avui “altament competitiva i exportadora” i ha manifestat “l'orgull del Port de Barcelona d'haver contribuït a aquest objectiu amb uns serveis logístics eficients i una excel·lent connectivitat amb els ports asiàtics, primera destinació de les exportacions marítimes d'Aragó.” Finalment, el president del Port de Barcelona ha expressat el seu desig que “els ports de Barcelona i Tarragona i la Terminal Intermodal de Monzón incrementin la seva col·laboració per continuar donant servei a l'economia, l'ocupació i la societat”.

Sobre la plataforma intermodal TIM i el Grup SAMCA

TIM és una iniciativa empresarial promoguda pel Grup SAMCA el 2007 que va iniciar la seva activitat l'agost de 2011 i en què també participen empreses públiques, ferroviàries i marítimes del sector logístic espanyol. La plataforma acumula una inversió de 20 milions d'euros des de la seva creació.

Des de l'inici, Renfe – LogiRAIL va aportar a TIM el disseny d'un model de negoci per a la societat basat en una solució de logística de transport de mercaderies per ferrocarril, que resolgués les necessitats d'aprovisionament de la planta de SAMCA a Barbastre i les d'exportació d'alfals.

A més dels serveis logístics que Renfe-LogiRAIL presta a TIM, aquesta continua aportant a TIM les seves capacitats tècniques per al disseny de les terminals de agroTIM per a transport de cereal i la futura de Tamarite, per a transport de càrnies en fred.

TIM, que va batre el 2020 el seu rècord d'activitat movent 1.100 trens i gairebé 50.000 contenidors, ofereix un servei integral amb el suport de l'última tecnologia i introdueix clars avantatges competitius en la logística de les mercaderies, com una posició geoestratègica privilegiada i amb excel·lents vies de comunicació, la reducció de la contaminació mediambiental i el control dels costos creixents del transport, aportant valor i sostenibilitat a la cadena de subministrament dels seus clients.

A més de ser l'única terminal ferroviària del territori nacional que aglutina tres activitats diferents: contenidor dry (TIM), contenidor reefer (termoTIM) i mercaderia a granel (agroTIM), la Terminal Intermodal Monzón té grans possibilitats de creixement i ha estat reconeguda oficialment com un projecte sostenible que contribueix a la lluita contra el canvi climàtic: el seu funcionament pot evitar la circulació de 25.000 camions a l'any i l'emissió de més de 5.000 tones de CO2 anuals a l'atmosfera.

L'activitat de TIM s'emmarca en el compromís amb el desenvolupament econòmic del territori, la innovació i el progrés social que presideixen el dia a dia del Grup SAMCA, que compta amb una posició de lideratge en sectors com l'industrial, miner, energètic, agroalimentari, immobiliari o logístic.

TIM encara el seu desè aniversari amb nombrosos projectes en l'horitzó. Entre ells, el més important és la pròxima concessió de la terminal de contenidors a l'estació de Tamarite de Litera (Osca) per la qual licitava al costat d'altres importants operadors internacionals. La iniciativa consistirà en la construcció i gestió de la infraestructura durant els propers 15 anys, de manera que seran unes instal·lacions complementàries a les que ja té a Montsó.

Sobre el Port de Barcelona

El Port de Barcelona és el principal hub logístic de la Mediterrània i del sud d'Europa. És un motor econòmic de primer ordre la missió del qual és generar prosperitat a la comunitat, incrementant la competitivitat dels seus clients mitjançant la provisió eficient i sostenible de serveis logístics i de transport. El valor de les mercaderies que passen pel Port de Barcelona supera els 68.000 milions d'euros anuals, representant el 74% del comerç exterior marítim de Catalunya i el 25% de l'Estat. L'aportació a l'economia catalana és de 3.530 milions d'euros, un 1,7% del PIB.

Sobre el Port de Tarragona

TIM Monzón és una infraestructura clau en el desenvolupament empresarial del Port de Tarragona enfocada a augmentar la capacitat i volum de tràfic com l'agroalimentari i també per potenciar la càrrega general. Les relacions comercials entre el Port de Tarragona i Aragó són molt estretes ja que la infraestructura tarraconsense és la porta d'entrada de productes agroalimentaris que serveixen per fabricar pinsos destinats a alimentar més de 140 milions d'animals de les empreses ramaderes aragoneses i catalanes.

El Port de Tarragona mou cada any uns 5 milions de tones de productes agroalimentaris i és un port líder en el sistema portuari estatal en aquest tipus de tràfics. Amb l'entrada en l'accionariat de la Terminal Intermodal de Monzón, el Port de Tarragona millorarà els serveis que presta als clients del seu rerepaís, potenciarà el transport de mercaderies per ferrocarril i contribuirà a la reducció de les emissions de C02 a l'atmosfera.

Sobre LogiRAIL

LogiRAIL és una empresa mercantil pública, l'únic accionista de la qual és el Grup Renfe. És un operador global de serveis logístics, tecnològics i d'handling per al sector ferroviari, líder a Espanya. Els seus principals atributs són l'agilitat, l'eficiència, la seguretat i l'aportació de valor als seus clients.