Els Ports de Barcelona i de Laem Chabang comparteixen l’aspiració de créixer de manera sostenible i assolir l’excel·lència en els serveis

El Port de Laem Chabang està desenvolupant la seva tercera fase d’ampliació per arribar a una capacitat operativa de 18 milions de TEU.

La previsió és que aquest recinte portuari entri al top ten mundial de ports un cop estigui en marxa la tercera fase, operativa l’any 2025.

27 octubre 2022
Imatge
La delegació que integra la Missió Empresarial del Port de Barcelona a Tailàndia durant la visita, aquest matí, al Port de Laem Chabang.
Caption
La delegació que integra la Missió Empresarial del Port de Barcelona a Tailàndia durant la visita, aquest matí, al Port de Laem Chabang.

El Port de Laem Chabang va començar a operar l’any 1991 i actualment és el 20è port del món en tràfic de contenidors, amb 8,3 milions de TEU moguts l’any 2021 i una previsió de 8,7 milions de TEU per aquest any. La seva capacitat operativa suma 11 milions de TEU i l’Autoritat Portuària de Tailàndia està desenvolupant la tercera fase d’ampliació per fer créixer la capacitat del port fins als 18 milions de TEU.

Aquesta tercera fase de Laem Chabang també suposarà fer créixer la capacitat del ferrocarril de 2 a 6 milions de TEU, incrementant un 30% la transferència de càrrega del camió al tren. Els trens estan gestionats al Port de Laem Chabang per un operador ferroviari únic amb l’objectiu de millorar l’agilitat de l’operativa i reduir costos logístics.

Tot i que els directius del Port de Laem Chabang remarquen que l’objectiu no és esdevenir el port que més mercaderies mou, sinó oferir serveis logístics excel·lents i créixer de forma sostenible, la previsió és que aquest recinte portuari entri al top ten mundial de ports un cop estigui en marxa la tercera fase, que estarà operativa l’any 2025. La seva ubicació geogràfica, amb un hinterland que inclou països veïns com Myanmar, Laos, Cambodja i Malàisia i també amb accés a la Xina i Vietnam, li permet actuar com a porta d'entrada a la regió del sud-est asiàtic.

Aposta per l’excel·lència

En aquest sentit, els Ports de Barcelona i Laem Chabang comparteixen de manera clara dues línies estratègiques: el seu creixement sostenible i l’aspiració d’oferir serveis excel·lents als seus clients. Així, el Port de Laem Chabang disposa d’una infraestructura moderna d'última generació i instal·lacions d'alta tecnologia per donar suport a tots els serveis.

En el cas de les polítiques ambientals, els responsables del port tailandès indiquen que, de la mateixa manera que la Unió Europea dona molta importància a la sostenibilitat ambiental dels ports, aquí també es treballa en aquesta línia. “Volem ports moderns que eliminin les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle i que implementin l’economia circular”, asseguren. Per això, Laem Chabang ha instal·lat molins de vent per generar energia i promouen l’ús de l’electricitat com a alternativa als fuels.

Pel que fa als intercanvis comercials entre Laem Chabang i Barcelona, aquest port tailandès opera anualment unes 345 escales de vaixells amb origen o destí a l’Estat espanyol, 244 de Barcelona. Entre desembre de 2021 i maig d’aquest any, entre Laem Chabang i el Port de Barcelona s’han mogut 2.625 contenidors, segons dades de les autoritats de Tailàndia. D’aquests, 1.527 contenidors son importacions al país asiàtic i 1.098 són exportacions a Barcelona.

Tot i que en els intercanvis comercials entre l’Estat Espanyol i el Port de Laem Chabang la balança comercial és positiva per a Tailàndia, exportant més del que importen, en el cas del Port de Barcelona surten més contenidors d’exportació cap al país asiàtic que els que es reben d’importació, fet que reforça el paper del port català com a opció prioritària per a les empreses a l’hora de vehicular les seves mercaderies cap a l’exterior.