El World Ocean Council (WOC) estrena oficines al Port de Barcelona

Amb la seu central del WOC instal·lada a Barcelona, el Port continua treballant en els objectius en matèria de sostenibilitat social i ambiental al seu IV Pla Estratègic i Pla d’Innovació.

20 juny 2023
Imatge
Paul Holthus, president i CEO del WOC, rep les claus de la nova seu de mans de Lluís Salvadó, president del Port de Barcelona, en presència d’Emma Cobos, directora d’Innovació i Estratègia de Negoci del Port.
Caption
Paul Holthus, president i CEO del WOC, rep les claus de la nova seu de mans de Lluís Salvadó, president del Port de Barcelona, en presència d’Emma Cobos, directora d’Innovació i Estratègia de Negoci del Port.

Aquest dimarts, 20 de juny, el president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó, ha fet entrega de les claus de les oficines del World Ocean Council (WOC) al seu president i CEO , Paul Holthus. El lliurament ha tingut lloc en un acte a l’edifici Nord del World Trade Center, on se situa la nova seu de l’entitat, i també ha comptat amb la participació de Fèlix Ortega, director general de Barcelona Activa, i Anna Majó, directora d’Innovació Empresarial i líder d’Economia Blava.

El World Ocean Council (WOC) és la principal organització empresarial internacional que té com a objectiu fomentar l'economia marítima sostenible, abordant els problemes transversals que afecten als oceans, especialment en matèria de sostenibilitat ambiental. El WOC implica i reuneix líders de totes les indústries marítimes, com ara el transport marítim, la pesca, el petroli i el gas, l’aqüicultura, el turisme, les energies renovables o els ports.

La instal·lació de la seu central de l’organització al Port de Barcelona marca una gran fita en la promoció de la ciutat de Barcelona com a hub de referència en economia blava, reforçant l’estratègia de la ciutat per impulsar aquest àmbit i, precisament, respon a l’acord signat l’abril del 2022 entre l’Ajuntament de Barcelona i World Ocean Council on aquest darrer escollia el Port de Barcelona per establir la seva seu global així com celebrar-hi periòdicament els seus esdeveniments mundials punters d’economia blava i sostenible, com el Sustainable Ocean Summit o el Global BlueFin. Aquest compromís es referma també com una de les clàusules establertes en el conveni signat el passat mes d’octubre entre el Port i l’Ajuntament de Barcelona amb l’objectiu de continuar col·laborant per l’impuls de l’economia blava a la ciutat, assegurant i augmentant la connexió entre aquest sector transversal, el Port i Barcelona.

Lluís Salvadó considera que l’arribada del WOC al Port de Barcelona ”és una oportunitat per a tota la Comunitat Portuària i per això mateix, encoratjo a les més de cinc-centes empreses que la representen a aprofitar-la per impulsar iniciatives innovadores i responsables amb el medi ambient en el seu àmbit”. Així mateix, la nova seu “potencia la cooperació dins de l’ecosistema de l’economia blava i converteix el Port en el seu epicentre”.

L’aliança amb el WOC respon a alguns dels objectius principals marcats pel IV Pla Estratègic 2021-2025 i el Pla d’Innovació del Port de Barcelona, que tenen a veure amb el foment de la formació, l’ocupació, l’emprenedoria i l’atracció de talent promovent l’economia blava, així com l’afavoriment de la cooperació internacional i les aliances públic-privades. En aquest sentit, l’entitat ja treballa en altres iniciatives per liderar la lluita per la protecció dels oceans, com el foment de la formació especialitzada -a través de l’Institut de Logística, l’Institut de Nàutica i l’Escola Europea Intermodal Transport- o la creació de la Fundació BCN Port Innovation.

Precisament, al novembre de 2023, l’Smart City Expo World Congress, organitzat per Fira de Barcelona amb el Port de Barcelona com a soci estratègic i amb l’Ajuntament de Barcelona com amfitrió, acollirà el congrés global dedicat a la promoció i el desenvolupament del potencial de l’Economia Blava: Tomorrow.BlueEconomy.

Aquest any, l'aposta decidida per l'economia blava i la innovació es materialitzarà amb un espai físic i temàtic dedicat exclusivament al sector. A més, la col·laboració entre l’ Ajuntament de Barcelona, Port de Barcelona, Fira de Barcelona i WOC per garantir el desenvolupament d'un contingut, temes tractors i ponents de primer nivell al Tomorrow.BlueEconomy, donarà lloc a un punt de trobada per a experts nacionals i internacionals directament o indirectament relacionats amb l'economia blava, i els sectors que la componen, mostrant la interrelació entre economia, societat i medi ambient.

Es tracta, per tant, d’una cita ineludible en el sector de la economia blava que introduirà el debat sobre la governança oceànica, i la relació entre els ciutadans i les seves costes, a través d'un enfocament interdisciplinari en la innovació, l'emprenedoria, la sostenibilitat, l'educació, la tecnologia i la col·laboració.

I un any més, complementant aquest espai dedicat a l'economia blava, Smart City Expo World Congress comptarà amb la iniciativa Smart Ports, Piers of the future liderada pel Port de Barcelona, el congrés sobre innovació, sostenibilitat i transformació digital que compta amb la col·laboració de 8 dels ports més innovadors del món: Barcelona, Antwerp-Brugues, Hamburg, Los Angeles, Montreal, Rotterdam, Busan i Göteborg. En aquesta trobada, els ports comparteixen els seus projectes en innovació amb l'objectiu final de dissenyar com hauria de ser el port del futur, més sostenible, eficient i connectat.

Així mateix, un altre gran exemple de les iniciatives que ja s'han posat en marxa en aquest marc de col·laboració és el recentment adjudicat projecte europeu Green Marine Med, el consorci del qual està liderat pel WOC i integrat per nombroses entitats com Seastainable Ventures, Ship2B, Barcelona Activa o el Port de Barcelona, entre altres. Aquesta iniciativa aglutina a tots els actors involucrats en el transport marítim sostenible i brindarà suport específic a startups, pimes i emprenedors per a revolucionar els ports i les indústries del sector i garantir l'acceleració de la innovació en aquest àmbit al Mediterrani.

I, en la mateixa línia, destaca el projecte finançat pels fons Ports 4.0 Oasi, que lidera Ocean Ecostructures, startup incubada dins Seastainable Ventures la principal plataforma Venture Builder en Economía Blava del Mediterrani i del sud d’Europa. Aquesta iniciativa té com a principal objectiu la recuperació de la vida marina, transformant els ports en agents actius de regeneració de biodiversitat i lluita contra el canvi climàtic.