El president de Renfe visita el Port de Barcelona

Mercè Conesa ha compartit amb Isaías Táboas l’aposta per la intermodalitat, que ha permès al Port assolir una quota ferroviària de contenidors superior al 13%.

18 gener 2019
Imatge
Isaïes Táboas, president de Renfe, i Mercè Conesa, presidenta del Port de Barcelona.
Caption
Isaïes Táboas, president de Renfe, i Mercè Conesa, presidenta del Port de Barcelona.

El president de Renfe, Isaías Táboas, ha visitat avui el Port de Barcelona, on ha estat rebut per la presidenta Mercè Conesa, el director general José Alberto Carbonell i el subdirector general d’Estratègia i Comercial, Santiago Garcia-Milà. Táboas ha visitat les instal·lacions de la terminal de contenidors BEST Hutchison Ports, ha realitzat un recorregut marítim pel Port de Barcelona i ha mantingut una reunió de treball amb els seus principals directius.

Conesa ha traslladat al president de Renfe la importància de la connectivitat ferroviària per al Port de Barcelona, que en els darrers anys ha incrementat de manera molt significativa el volum de contenidors i de vehicles que entre i surten del recinte portuari en tren. “El ferrocarril és clau en la nostra estratègia, ja que ens permet reduir costos de la cadena logística, fidelitzar els clients i ajudar-los a assolir els seus compromisos mediambientals, tot reduint la petjada de carboni del transport de mercaderies”, ha destacat la presidenta de la instal·lació.

En els darrers anys el Port de Barcelona ha aconseguit multiplicar per 6 la seva quota ferroviària de contenidors, que ha passat del 2% de l’any 2006 a més del 13% al 2018. En el cas dels vehicles, la quota ferroviària supera ja el 36%.

Xarxa d’infraestructures i serveis

Aquesta excel·lent evolució del percentatge de mercaderies que arriben o surten de la instal·lació per ferrocarril es deu a diversos factors, com ara l’important esforç inversor del Port en infraestructures ferroviàries, la millora de l’operativa i la gestió portuària (amb l’establiment de l’Ordenança ferroviària i la creació del Centre de Gestió de Tràfic Ferroportuari – ubicat a Can Tunis, amb personal del Port i de l’Adif) i a l’estratègia de terminals intermodals i corredors ferroviaris impulsada pel Port de Barcelona a la península Ibèrica i al sud de França des de fa dues dècades.

“Des de 2011 el Port de Barcelona ha invertit més de 50 milions d’euros en la xarxa ferroviària interna, amb terminals ferroviàries de càrrega i descàrrega que donen servei a les principals terminals marítimes del recinte portuari”, ha recordat Conesa.

En l’increment de la quota ferroviària del Port també ha tingut un rol decisiu la creixent oferta de serveis de Renfe Mercancías i d’altres operadors logístics ferroviaris, com ara els vinculats a les terminals de contenidors (APMT Railway i Synergy -Hutchison Ports-), o a navilieres i empreses transportistes (com para TP Nova), que han ampliat la connectivitat del Port amb el hinterland (zona d’influència). Actualment, el Port disposa de més de 60 serveis setmanals amb diferents destinacions, com ara Saragossa, Madrid, Azuqueca de Henares (Guadalajara), Monzón (Osca), Villafría i Miranda de l’Ebre (Burgos) i Lió (França), entre d’altres. Pel que fa als vehicles, disposa de serveis ferroviaris per a l’exportació amb les principals factories de producció de la península Ibèrica, així com serveis internacionals amb França i Alemanya.