El Port obre el moll de Barcelona als ciutadans coincidint amb les Jornades de Portes Obertes

El Port de Barcelona obre al públic la zona nord i est del moll de Barcelona després de traslladar l’activitat de creuers i ferris al moll Adossat.

El Port posa a disposició de barcelonines i barcelonins un nou espai de 13.565 metres quadrats i apropa el mar a la ciutat.

 

16 maig 2025
Imatge
El president del Port de Barcelona, José Alberto Carbonell i l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, acompanyats de la resta d’autoritats en l’acte d’obertura del moll de Barcelona.
Caption
El president del Port de Barcelona, José Alberto Carbonell i l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, acompanyats de la resta d’autoritats en l’acte d’obertura del moll de Barcelona.

El Port de Barcelona posa a disposició dels ciutadans 13.565 metres quadrats més de superfície al Port Vell amb l’obertura al públic de la zona nord i est del moll de Barcelona. Aquesta obertura s’ha oficialitzat avui, com a pas previ a la celebració de les segones jornades de Portes Obertes del Port de Barcelona, que tindran lloc aquest cap de setmana i durant les què el nou espai acollirà activitats diverses per a totes les edats, com són food trucks, tallers infantils i actuacions musicals. 

La part oberta del moll de Barcelona comprèn l’espai que va des de l’antiga terminal de Baleària fins al morro, també obert, a l’extrem est. Un total de 13.565 metres quadrats de superficie i 600 metres de línea de moll que amplien els espais del Port Vell de lliure accés per als ciutadans i donen accés al mar al complex del World Trade Center, multiplicant el seu atractiu i dinamitzant-lo. 

L’obertura del moll de Barcelona arriba després que es tanqués la terminal de creuers ubicada en la zona nord i es traslladés l’activitat de creuers i ferris al moll Adossat, completada la tardor de 2023. Abans s’havia traslladat l’activitat de ferris de Baleària, fet que va permetre obrir a la ciutadania el moll de Drassanes l’estiu de l’any passat, just abans de la celebració de la Copa Amèrica de vela. Durant la competició, la zona nord del moll de Barcelona va acollir la base de l’equip amfitrió, l’Emirates Team New Zealand, així com diverses instal·lacions de l’organització. 

Ara, l’espai s’ha rehabilitat per obrir-lo a la ciutadania anivellant el paviment, instal·lant mobiliari urbà i millorant la il·luminació amb una inversió de més de 100.000 euros. Es tracta d’una reforma inicial, que culminarà l’any 2026 amb una renovació integral de la pavimentació per tal d’integrar urbanísticament la zona a l’entorn del Port Vell i fer-la més accessible i atractiva per al públic. 

Es tracta d’un pas més en el procés de transformació i obertura del Port Vell a la ciutadania que s’està fent des del Port de Barcelona i que els darrers anys ha suposat l’obertura del passeig de l’antic Rompeolas, el moll de Pescadors amb la nova llotja o el moll de Drassanes, entre d’altres. 

“Les actuacions que hem realitzat al moll de Drassanes i al moll de Barcelona, que ara obre al públic el seu vora moll, donen continuïtat urbanística a la Rambla, una de les principals artèries de Barcelona, fent que s’endinsi al Port de Barcelona i arribi fins al World Trade Center, un dels seus nodes arquitectònics i empresarials”, apunta el president del Port de Barcelona, José Alberto Carbonell. 

L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha agraït la sensibilitat del Port en la recuperació del moll per a la ciutadania. "Barcelona és una ciutat de mar, el mar explica el nostre ADN, el nostre caràcter i la nostra economia. La nostra manera d'estar al món és indestriable del fet de ser una ciutat marítima". "Estem treballant per recuperar i reconnectar la Barcelona amb el port des de tots els punts de vista i amb l'ambició que qui ho faci siguin els barcelonins i les barcelonines. 

“L’obertura de més i millors espais per a la ciutadania ha estat el fil conductor de la transformació del Port Vell executada aquests darrers anys i l’espai que avui inaugurem culmina aquest procés”, ha assegurat el director del Port Vell, David Pino. “Amb aquest nou espai seguim avançant per fer del Port Vell un espai més obert perquè els veïns i veïnes de Barcelona puguin gaudir-ne”, ha afegit. 

El moll de Barcelona es va construir la dècada de 1870, amb la primera gran ampliació del Port de Barcelona cap al sud. El gran creixement del comerç internacional de l’època ràpidament va fer necessària la seva ampliació, i va adoptar la seva forma actual a principis del segle XX. La part central va acollir magatzems i a l’extrem s’hi va ubicar l’estació marítima on atracaven els grans vaixells de passatgers que connectaven amb Itàlia i especialment amb l’Amèrica Llatina. El 1930 s’hi va ubicar la torre Jaume I del telefèric que connecta Montjuïc amb el Port de Barcelona i durant bona part del segle XX també hi van tenir la seu el Reial Club Nàutic i el Reial Club Marítim de Barcelona, abans de traslladar-se al moll d’Espanya. La darrera dècada del segle XX l’activitat portuària es va anar desplaçant als nous molls del sud del port i el moll de Barcelona es va transformar completament per acollir el World Trade Center, inaugurat l’any 1999, quan va assolir la seva configuració actual.

Moll de Barcelona