El Port de Barcelona treu a licitació la subestació elèctrica que permetrà desenvolupar el projecte Nexigen
El pressupost de l’obra és de 14 milions d’euros i inclou la redacció del projecte, la direcció i execució de les obres, així com el manteniment i l’operació de la subestació durant un període de dos anys.
La subestació elèctrica és el cor del projecte Nexigen d’electrificació de molls del Port de Barcelona, que farà possible la descarbonització de l’activitat portuària.

El Port de Barcelona ha tret a licitació la construcció de la subestació elèctrica que esdevindrà el node principal de la xarxa per electrificar els seus molls, fent possible la descarbonització de l’activitat portuària. La licitació de l’obra té un pressupost de 14 milions d’euros i inclou la redacció del projecte, la direcció i execució de les obres, així com el manteniment i l’operació de la subestació durant un període de dos anys un cop finalitzi la seva construcció, prevista per a l’any 2025. Aquest format, clau en mà, permetrà que una mateixa empresa es faci càrrec del conjunt del projecte i la seva posada en marxa, agilitzant tot el procés.
Aquesta licitació, aprovada pel Consell d'Administració del Port de Barcelona el passat mes de febrer i que va obtenir autorització del Consell de Ministres el passat mes de juliol, inclou la construcció de la nova subestació en una parcel·la que el Port de Barcelona té reservada per a aquesta finalitat, així com la connexió amb la futura Subestació Cerdà de Red Eléctrica de España (REE), actualment en construcció, mitjançant una línia d’alta tensió soterrada (220 KW).
La construcció de la nova subestació es realitzarà en paral·lel als nombrosos tràmits i obres necessaris per a fer realitat el projecte Nexigen per a l’electrificació dels molls, en el que el Port de Barcelona preveu invertir, en les primeres fases, uns 130 milions d’euros. En paral·lel a la subestació es construirà la xarxa de mitja tensió que unirà aquest equipament amb les diferents terminals, incloent la connexió subterrània que unirà els molls de l’Energia i Adossat, permetent electrificar totes les terminals de creuers, on fins a sis vaixells es podran connectar de forma simultània, i la futura terminal de ferris.
Peça clau
La nova subestació que avui surt a licitació és necessària per construir la xarxa de mitja tensió que subministrarà electricitat als molls del Port de Barcelona i serà l’element clau sobre el que pivotarà la seva transició energètica. Els vaixells que hi arribin podran aturar els seus motors auxiliars i funcionar amb energia neta amb certificació d’origen 100% renovable, reduint les seves emissions i contribuint a la descarbonització de l’activitat portuària i a la millora de la qualitat del aire.
Quan el Port de Barcelona tingui electrificats tots els punts d’atracada dels creuers, el moll Prat i les terminals de ferris de la dàrsena de Sant Bertran i el moll de Costa, s’eliminaran 66.000 tones de CO2 i 1.234 tones de NOx de les emissions de l’activitat portuària. Això representa reduir el 38% del NOx i del CO2 emesos pels vaixells durant la seva estada a moll i eliminar el 22% de les emissions de NOx i CO2 de tota l’activitat portuària. A llarg termini, l’electrificació dels molls del Port de Barcelona serà una peça clau per assolir l’objectiu de ser un port climàticament neutre el 2050.